sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Juhlavuoden kunniaksi Montgomery-lukuhaaste - 110 vuotta orvon punapäisen sankarittaren syntymästäNoin 110 vuotta sitten, vuoden 1908 kesäkuussa, tapahtui jotakin hyvin merkittävää. Jotakin hyvin henkilökohtaisesti merkittävää minulle, mutta ennen kaikkea hyvin merkittävää eräälle kanadalaiselle kirjailijan urasta haaveilleella nuorella naiselle sekä suurelle, monta sukupolvea kattavalle lukijakunnalle ympäri maailmaa. Tuolloin kesäkuussa vuonna 1908 julkaistiin kanadalaisen L. M. Montgomeryn esikoisteos Anne of Green Gables, joka saavutti suomalaisen yleison vuonna 1920 Hilja Vesalan suomennoksella Annan nuoruusvuodet. Tämä teos sattuu olemaan lempikirjani.

Alun perin itsenäiseksi kaavailtu teos kasvoikin vuosien saatossa kokonaiseksi kahdeksanosaiseksi Anna-kirjasarjaksi. Samalla teos myös teki kirjailijanurasta haaveilevasta Montgomerystä maailmankuulun kirjailijan, joka sai pian ympäri maailmaa valtavan määrän faneja ja fanipostia orvosta, punapäisestä tytöstä kertovan tarinan tehdessä maailmanvalloitustaan. Teoksen valtava suosio oli yllätys kirjailijalle: hän oli tarjonnut teosta jo useammalle kustantamolle ja ollut jo luopua toivosta, ennen kuin L. C. Page & Co -kustantamo sen viimein hyväksyi.

Näin kirjailijatar itse kirjoitti päiväkirjaansa 20.6.1908, jolloin hän sai käsiinsä juuri ilmestyneen esikoisteoksensa:

To-day has been, as Anne herself would say "an epoc in my life". My book came to-day, fresh from the publishers. I candidly confess that it was for me a proud, wonderful, thrilling moment! There in my hand lay the material realization of all the dreams and hopes and ambitions and struggles of my whole conscious existence - my first book! Not a great book at all - but, mine, mine,mine, - something to which I had given birth - something which, but for me, would never have existed. As far as appearance goes the book is all I could desire - lovely cover design, well bound, well printed. Anne will not fail for lack of suitable garbing at all events.


Myöhemmin orpo punapäinen romaanisankaritar sai monia seuraajia saman kirjailijattaren kynästä. Niistä Annan ja Anna-sarjan veroiseen ikoniseen maineeseen on noussut runotyttö Uudenkuun Emilia ja hänestä kertova runotyttötrilogia. Elämänsä aikana Montgomery julkaisi reilu parikymmentä romaania sekä valtavan määrän lyhyempiä tarinoita ja novelleja, joita julkaistiin hänen elinaikanaan lähinnä lukuisissa eri lehdissä, mutta myös kirjoina ilmestyneinä kokoelmina. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös jonkin verran runoja, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Tänä vuonna eli vuonna 2018 on tullut kuluneeksi kokonaiset 110 vuotta siitä, kun Montgomeryn esikoisteos , iki-ihana Anne of Green Gables eli Annan nuoruusvuodet julkaistiin. Nyt juhlavuoden kääntyessä jo loppuun tahdon julkaista lempikirjani ja lempikirjailijani arvoa kunnioittavan Montgomery-lukuhaasteen, johon toivon osallistuvan niin vannoutuneita Montgomery-faneja kuin uusia kirjailijavalloituksia havittelevia lukuseikkailijoita, joille Montgomery ja hänen tuotantonsa ovat vielä lähes täysi tuntemattomuus. Haasteeseen voi osallistua yhtä hyvin lukemalla niitä rakkaimpia ja lähes puhkikuluneita Annojaan tai Runotyttöjään, jotka on lukenut jo kymmenen kertaa aiemmin, tai tutustua itselleen aivan uusiin kirjoihin. Kenties haasteen antoisuuden kannalta molempi on parempi!

Haasteen säännöt

1. Haaste alkaa tämän postauksen julkaisupäivästä ja jatkuu Montgomeryn syntymäpäivään 30.11.2019 saakka.

2. Osallistuakseen haasteeseen on luettava tänä aikana vähintään yksi Montgomeryn kirjoittama kaunokirjallinen teos.

3. Lisäksi on suotavaa lukea enemmän! Lisälukemista haasteeseen saa Montgomeryn muusta tuotannosta, ja kaunokirjojen lisäksi haasteeseen saa lukea muun muassa Montgomeryn elämäkerrallista tuotantoa (päiväkirjat ja omaelämäkerta). Lisäksi lisälukemiseen hyväksytään myös muiden kirjoittajien kirjoittamia teoksia, jotka käsittelevät Montgomeryä tai hänen teoksiaan. Fanfiction myös sallittu!

4. Haasteeseen voit osallistua joko blogisi tai Instagram-tilisi avulla. Jos postaat haasteeseen liittyen Instagramissa, käytä häshtägiä #montgomeryhaaste.

5. Julkaise koostepostaus haasteesta ja siihen lukemistasi kirjoista haasteen viimeisenä päivänä eli 30.11.2019 joko blogissa tai Instagramissa. Julkaisen silloin myös omassa blogissani koosteen, johon muiden postaukset linkitetään.

Myös Instagram-postaukset voi halutessaan linkittää tähän juttuun. Käytä Instagram-postauksessasi häshtägiä #montgomeryhaasteenkoonti, tarkistan Instragram-osallistujat ensi sijaisesti häshtägin avulla.

(Jos osallistut haasteeseen vain Instagramin kautta ja tilisi sattuu olemaan yksityinen, voit pyytää minua eli käyttäjätiliä @mikamikamaahan seuraajaksesi viestillä tai kommentilla - jos en satu olemaan jo seuraajasi.)

6. On suotavaa julkaista omassa blogissa tai/ja Instagram-tilillä mahdollisimman monia kirja-arvioita haasteeseen luetuista kirjoista, mutta kaikista kirjoista erikseen kirjoittaminen ei ole mitenkään välttämätöntä.

7. Kaikkien osallistujien kesken arvon jonkin pienen yllätyslahjan, josta ilmoitetaan blogissani haasteen päätyttyä.

8. Jos kiinnostuit jo nyt, voit ilmoittautua mukaan haasteeseen kommentoimalla tätä postausta! Toisaalta ilmoittautumiseksi riittää myös koontipostauksen linkittäminen haasteen päätyessä.Lukuvinkkejä haasteeseen

Montgomeryn kirjoittamat kirjasarjat:

Jane Victoria
Jane Victoria tulee kotiin

Sara Stanleyn tarinat (vanha suomennos) / Sara, tarinatyttö (uusi suomennos)
Sara ja kultainen tie

Vanhan kartanon Pat
Pat, vanhan kartanon valtiatar

Montgomeryn kirjoittamat itsenäiset romaaniteokset

Hedelmätarhan Kilmeny
Sininen linna

Montgomeryn kirjoittamat novellikokoelmat

Annan jäähyväiset (sisältää novelleja ja runoja)
Tie eiliseen

(Myös joitakin suomentamattomia novellikokoelmia, kuten Chronicles of Avonlea)

Montgomeryn elämästä

The Selected Journals of L. M. Montgomery, osat I-V, toim. Mary Rubio & Elizabeth Waterson (bloggaukseni ensimmäisestä osasta)
The Complete Journals of L. M. Montgomery, osat I ja II, toim. Mary Rubio & Elizabeth Waterson
Alppipolku: L. M. Montgomeryn elämä ja teokset (sisältää Montgomeryn omaelämäkerran Alppipolku sekä sisko Ylimartimon Anna ja muut ystävämme -teoksen)

Fanifiktiota

Vilja-Tuulia Huotarinen & Satu Koskiemies: Emilia Kent
Vappu Kannas: Morsian (Montgomeryn inspiroima runokokoelma)
Budge Wilson: Before Green Gables

Muuta

Suvi Ahola & Satu Koskimies: Uuden kuun ja Vihervaaran tytöt
Suvi Ahola & Satu Koskimies: Runotyttöjen vuosi
Holly Blackford (toim.): 100 Years of Anne with an E - The Centennial Study of Anne of Green Gables
Melanie J. Fishbane: Maud

(Myös minun kirjoittamani Anna-tutkielman voi lukea täältä -  ihan kaiken aiheeseen liittyvän tutkimuskirjallisuuden lukeminen sallittu!)


Huom. lisää lukuvinkkejä, varsinkin kohtaan "muuta" otetaan mielellään vastaan kommentein!