perjantai 17. tammikuuta 2014

Arpa on heitetty: nämä lukijoideni ehdottamat kirjat luen vuonna 2014

Viikko sitten julistin itselleni lukuhaasteen, jossa jokainen halukas blogini lukija sai asettaa ehdolle kaksi (tietyt ehdot täyttävää) kirjaa ja näiden kaikkien ehdokkaiden joukosta valitsisin itselleni arpomalla kuusi kirjaa, jotka lupaan lukea ja blogata vuoden 2014 aikana.

Näin tulen laajentaneeksi lukutottumuksiani, poikenneeksi uurtuneilta uriltani ja lukeneeksi kirjoja, joihin en luultavasti tulisi muuten tarttuneeksi. 

Kirjaehdotuksia sateli kiitettäväksi: yhteensä hyväksyttyjä ehdotuksia tuli lopulta 51 kappaletta. (Hylätyiksi joutui lähinnä kirjat, jotka olen jo lukenut.) Ehdotuksia oli myös hyvin laidasta ja laitaan, ja ennen kaikkea ne täyttivät pääsääntöisesti hyvin sen kriteerin, että edustavat kirjallisuutta, joka tavalla tai toisella poikkeaa normaaleista lukutottumuksistani.

Nyt arvonnan aika on koittanut ja jännitys huipussaan!

Mitä uusia, erilaisia kirjoja luenkaan vuonna 2014?

Tässä arvottujen kirjojen sekä niiden ehdottajien nimet:

1. Sukeutuksen ehdotus: Walt Whitmanin Valitut runot
2. Aletheian ehdotus: Ruta Sepetyksen Harmaata valoa
3. Tuulevin ehdotus: Juhani Peltosen Valaan merkkejä ( En ole varma, onko ehdottaja tämä Tuulevi?)
4. Annamin ehdotus: Tolkienin Hobitti
5. Pihin naisen ehdotus: Ozzy Osbournen Minä, Ozzy
6. Sekä Villasukka kirjahyllyssä -nimimerkin että Maijan ehdotus: Sarah Winmanin Kani nimeltä Jumala.Heh, minua suorastaan naurattaa  katsoessani tätä listaa. Ainakin haaste tulee siinä mielessä täyttämään tehtävänsä, että luen sen nimissä kirjoja, joita muuten ei varmaan olisi todella tullut mieleeni lukea. Eniten minua naurattaa Ozzy Osbournen elämänkerta, joka listasta on ehkä se viimeisin kirja, johon tulisin tarttuneeksi. Mutta silti luulen, ettei se luultavasti tule olemaan ollenkaan paha, vaan päinvastoin mielenkiintoinen, erilainen lukuelämys! (Olen aina pitänyt Ozzya aika ällönä ja ei-vois-vähempää-kiinnostaa-tyyppina, mutta kenties hellyn hänelle, kun pääsen näkemään hänen alastoman minänsä?) Ennakkosuosikkini listalta on Kani nimeltä Jumala. Saa nähdä, kuinka käy!

Alkaneen kirjallisuustieteen graduseminaarin vuoksi lukulistani näyttää aika ahdistavan loputtomalta tällä hetkellä, joten tuskin heti lähden haastekirjojen kimppuun. Mutta kun lähden, niin alan valloittamaan listan kirjoja satunnaisessa fiilisjärjestyksessä. Kun olen blogannut kirjasta, tulen ilmoittamaan ehdottajan blogiin, jotta häneltä ei mene ohi, mitä pidin hänen ehdotuksestaan.Tavanomaisiin lukutottumuksiini kuuluvat...
...vanhat, pölyiset klassikot, erityisesti 1800-luvulla kirjoitetut, ...


... ihanat ja kauniit sadut, ...... myös muut lapsenomaiset kirjat...


...ja ennen kaikkea iki-ihanat Annat!


32 kommenttia:

 1. Minuakin naurattaa tuo Ozzy, vaikka se on kyllä omallakin listalla. On kuulemma hyvä kirja kyllä, vaikka sinulle ehkä tosiaan hieman kaukana normista :D Itse oli pienenä tyttösenä suuri Ozzy-fani ja edelleen tykkään hänen musiikistaan. Ei vain ole kirja osunut käteeni vielä(kään).

  Olen joskus aiemmin päättänyt, etten lue Kani, nimeltä Jumalaa mutta saatan muuttaa mieltäni, kun sitä on kerran sinullekin ehdotettu. Ihan röyhkeästi olen nappaillut täältä lukuvinkkejä itsellekin. En osannut sinulle kirjaa ehdottaa, koska tuli jostain syystä mieleeni vain brutaaljea kirjoja, joiden lukemisen en olettaisi olevan kovin nautinnollista sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no itse en ole ikinä tykännyt Ozzysta, hänen musiikistaan tai edes mistään sen tyylisestä musiikista. Mutta luinkin ehdottajan blogista arvion siitä ja vaikutti kyllä varsin mielenkiintoiselta kirjalta, jonka lukeminen voi olla erittäinkin hauska kokemus :)

   No olisipa kiva, jos sinäkin innostuisit lukemaan Kani nimeltä Jumala -kirjaa! Olen lukenut siitä joskus arvoita muoiden blogeista ja se on vaikuttanut mielestäni sympaattiselta kirjalta.

   Heh, no jos mieleesi tuli vain brutaaleja kirjoja, niin ehkä oli hyvä, että jätit ehdotuksesi tekemättä ;)

   Poista
 2. Tuo Ozzy-kirja on oikeasti mielettömän koukuttava. Itsekään en ole Ozzy-fani (tai muutenkaan hevin ystävä), mutta Ozzyn tarina toimii silti, koska se on niin tapahtumarikas, ja inhimillisellä lämmöllä ja rehellisyydellä kerrottu. Luin Minä, Ozzy -kirjan ensin paperiversiona, ja hieman myöhemmin kuuntelin vielä äänikirjanakin. Yksi parhaista elämänkerroista, mitä tiedän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna rohkaisustasi Ozzy-kirjan suhteen! Alkaa kuulostaa yhä lupaavammalta tuttavuudelta! :)

   Poista
 3. Jee luet Hobitin. :) Mielipidettäsi tuosta Kani nimeltä jumala -kirjasta odotan myös. Minäkin tykkäsin siitä niin kuin aika moni muukin kirjabloggaaja. Minua houkuttaisi tällainen haaste, mutta en tiedä, lähdenkö tätä heti toteuttamaan, koska muutenkin pitäisi lukea jo ranskalaisia kirjoja, sotakirjoja, vankilakirjoja ja vanhoja kirjoja, niin jos tekisin tämänkin, lukisin varmaan koko ajan vain haasteiden mukaan. Haluan valita kirjoja välillä ihan vapaastikin, mutta ainakin seuraan mielenkiinnolla, mitä pidät lukijoidesi ehdotuksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jo muuten aika innoissani tuosta Hobitista, koska tänään käydessäni siskoni luona bongasin hänen hyllystään siitä sen vanhemman suomennoksen nimeltään Lohikäärmevuori ja luin takakannen, joka vaikutti mitä kiehtovimmalta. Ja kantta koristi Tove Janssonin upea kuvitus! Luulen, että voisin itse asiassa lukea sen vanhan version, koska siinä olevat nimet kuulostivat paljon hauskemmilta. (Hoppelit ja Kalpa Kassinen! <3)

   Kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit Kani nimeltä Jumalasta!

   Ei tietenkään kannata haalia itselleeni aivan liika luettavaa, sillä silloin lähtee lukemisesta maku! Mutta jos jossain vaiheessa tuntuu, että yhdelle lisähaasteelle olisi taas tilaa, niin hauskaa, jos tekisit itsellesi samantapaisen haasteen! :)

   Kiva, kun olet mielenkiinnolla seuraamassa tämän lukuhaasteen etenemistä! :)

   Poista
 4. Hieman jopa pelkäsin että tuo ehdotukseni nousee sieltä arpakorista mutta se on mielestäni yksi huikeimmista elämänkerroista. Toivottavasti uskaltaudut kirjan pariin. Itsekään en ole lämmennyt Ozzylle mutta kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, pelot joskus toteutuvat! Tottakai nyt aion edes yrittää kirjan lukemista ja luulen, että saan kuin saankin sen myös luetuksi :D Jännä kuulla, miten tätä näin kovasti kehutaan. En olisi ikinä Ozzysta uskonut, että hän kirjoittaa teoksen, jota suomalaiset kirjabloggaajat ylistävät! ;)

   Poista
 5. Ihanaa, että Kani pääsi listallesi <3 Odotan innolla sinun pohdintaasi kirjasta. Sekä Hobitti että Ozzyn elämäkerta odottavat minullakin lukemistaan. Olen lukenut jokunen vuosi sitten Ozzyn vaimon Sharonin elämäkerran ja onhan se oikeus ja kohtuus saada myös miehinen näkökulma asiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen iloinen siitä, että Kani pääsi listoilleni! :)

   Vai että on Sharonillakin oma elämänkertansa! Jos haksahdan tuohon oikein pahasti, niin ehkä minun täytyy saada myöhemmin se naisnäkökulma? ;)

   Poista
 6. Mainio lista! Erityisen iloinen olen Kani nimeltä jumalasta, jota itse rakastin, sekä Ozzy-elämäkerrasta, jonka luin juuri ennen blogiani, ja joka on minulle ollut paras lukemani muusikkoelämäkerta, vaikken yhtään Ozzy-fani olekaan. Tulet yllättymään, voin luvata! :D Ja nyt alkoi tehdä mieli lukea Ozzy-kirja uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omastakin mielestäni lista on aika mainio – monipuolinen ja mielenkiintoinen! :)

   Hauskaa kuulla, että iloitset Kani nimeltä Jumalan ja Ozzyn kirjan mukanaolosta! :D

   Mitä enemmän luen näitä kommentteja liittyen Ozzyn elämänkertaan, sitä ennemmän uteliaisuuteni kirjaa kohtaan kasvaa! :D

   Poista
 7. Kiinnostava lista! Kani nimeltä Jumala on hyvä, mutta muita hieman vielä epäilen ja jään kyllä jännityksellä odottamaan arvioitasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, vai suhtaudut hieman skepitsesti listaani :D Katsotaan, katsotaan, kuinka käy ja hauskaa, että olet kanssani jännittämässä! :D

   Poista
 8. Kiva, että listallasi on Hobitti! Sitä olisin voinut itsekin suositella :) Uskon jopa, että tulet tykkäämään siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettuani tänään siskoni kirjahyllyssä olleen Hobitti-kirjan takakannen (tai oikeastaan saman kirjan vanhan käännöksen, Lohikäärmevuoren takakannen) olen itse asiassa varsin innoissani kirjasta! Kuulosti mainiolta! :)

   Poista
 9. Oletpas mielenkiintoisen haasteen keksinyt! Odotan kaikkia arvioita innolla, mutta varsinkin juuri tuon Ozzy-kirjan lukukokemus kiinnostaa. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minustakin tätä haastetta voisi todella nimittää mielenkiintoiseksi! :D Kiva kuulla, että muut suorastaan odottelevat arvioitani näistä! :)

   Poista
 10. Hyvältä kuulostaa tämä lista! Jännittävää! Ja keskustelun luettuani alan vakuuttua siitä, että Ozzy-elämäkerta on huikea. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain kuulostakin! Ja heh, vai alat sinäkin vakuuttua Ozzysta! :D

   Poista
 11. Jee, arvasin että Kanille kannattaa laittaa toinenkin arpa! :)
  Ozzy on kyllä selkeästi mukavuusalueesi ulkopuolella :D Minusta se oli helppolukuinen ja viihdyttäväkin, mutta paikoin aika ällöttävä.
  Onnea haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti! :) Kiitos arvasta, sillä olen erittäin iloinen, että se tuli valituksi!

   Ai, sinäkin olet lukenut Ozzyn elämänkerran. Hämmästyn siitä, miten monet ovat :D

   Ja kiitos onnentoivotuksista! :)

   Poista
 12. Minä se olen. Hienoa, että Peltonen on listallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoa, että löytyi oikea Tuulevi ja että ehdotuksesi pääsi mukaan! :)

   Poista
 13. Viihdyttäviä lukuhetkiä! Tuon Kani nimeltä jumala halusin jo aikoja sitten lukea mutta en ole muistanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Helmi-Maaria! No, nytpä saitkin taas hyvän muistutuksen kirjan olemassaolosta! :)

   Poista
 14. Listasi kirjoista en ole lukenut muita kuin tuon itse ehdottamani. Toivottavasti nautit Whitmanista, minulle hän on tärkeä ja silmiäavaava runoilija.

  Kani nimeltä jumala on minulla luettavien listalla. Kunhan vain ehtisi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tulen tykkäämään Whitmanin Valituista, sillä muistan pitäneeni myös hänen Ruhoa -teoksensa runoista. Upeaa kuulla, että hän on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen! :)

   Poista
 15. Jee, kiva että päätit ottaa Harmaata valoa tähän mukaan! Jään myös odottelemaan mielenkiinnolla mielipidettäsi Kani nimeltä jumalasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän googlailin tuota Harmaata valoa ja se kuulosti mielestäni kiinnostavalta, joten hauskaa, että se arpoutui mukaan! Kiitos ehdotuksesta! :)

   Poista
 16. Blogissani on sinulle haaste/tunnustus:

  http://kirjaneidontornihuone.blogspot.fi/2014/01/haaste-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista