torstai 15. elokuuta 2013

Charles Dickens: Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailutMinuun iski erään kerran valtava Dickensin himo, jota tyydyttääkseni marssin kirjaston Dickens-hyllylle. Koska hyllystä ei ensi hätään löytynyt juuri niitä kirjoja, joita olisin halunnut mieluiten - Oliwer Twistiä tai David Copperfieldiä - päätin tyytyä siihen, mitä oli saatavilla. Niinpä nappasin mukaani suurenmoisen kokoisen järkäleen nimeltään Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut, josta minulla ei ollut hajuakaan, mitä se käsitteli.

Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut yllätti minut positiivisesti, vaikkei liene yhtä tunnettu kuin edellä mainitut kanssaveljensä. Romaani oli hauskaa, viihdyttävää ja mukaansatempaavaa luettavaa ja päihitin tämän hieman alle yhdeksänsataasivuisen teoksen noin kuudessa päivässä, mikä on minulta melkoinen saavutus. Dickensille ominainen satiirisuus ja huumori on hiottu huippuunsa, ja luku-urakkaani maustoi jatkuva myhähtelu ja hörähtely Dickensin vertaansa vailla oleville piikeille.

Nicholas Nickelebyn elämä ja seikkailut kertoo - yllätys, yllätys - erään Nicholas Nickleby -nimisen nuoren miehen elämästä ja seikkailuista. Nicholasin isä kuolee menetettyään omaisuutensa ja jättää jälkeensä varattoman perheen, johon kuuluu Nicholasin lisäksi sisar Kate sekä sisarusten äiti eli rouva Nickleby. He jättävät taakseen entisen kotinsa ja suuntaavat Lontooseen turvautukaseen isävainaan veljeen Ralp Nicklebyhyn, joka osoittautuukin saidaksi ja kieroksi sekä hyvin ilkeäksi mieheksi, jota ei ole juuri sukurakkaudella siunattu. Hän hankkii veljenpojalleen Nicholasille apuopettajan paikan eräästä maineiikkaasta sisäoppilaitoksesta, jonka koulumestrariin hänellä on suhteita. Sisältäpäin katsottuna opinahjo ei osoittaudu maineensa veroiseksi, ja tämä hanke päätyy siihen, että Nicholas pakenee paikalta erään häneen kiintyneen kaltoinkohdellun oppilaan kanssa piestyään koulumestarin.

Tarinan sankari ja hänen perheensä kohtaavat tässä hyvin moninvaiheisessa ja tapahtumarikkaassa romaanissa monenlaisia vastoinkäymisiä ja hankaluuksia, joista suurimmat voidaan lukea Ralph-sedän ja hänen kätyriensä aikaansaannoksiksi. Tästä romaanista löytyy paljon dramatiikka, kiperiä ja tiukkoja tilanteita sekä tietysti lopulta myös aimo annos romantiikkaa. Kaikki tämä tarjoiltuna niin perin Dickensmäiseen tyyliin; hupaisin sanakääntein, yltiöpitkin virkkein ja houkuttelevin sivujuonin. Rönsyilevä tarina pysyy kuitenkin tiukasti mestarillisen kirjailijan hyppysissä ja lopussa kaikki langanpäät kiedotaan yhteen tähän suurromaanin kudelmaan, joka saa mitä onnellisimman lopun perinteiseen tyyliin. Pahuus kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja hyvyys ja urhoollisuus saavat palkkansa.

Minä pidin tästä kirjasta suunnattomasti! Dickensin maailma, 1800-luvun jännittävä Lontoo jaloinen herrasmiehineen ja ilkeine roistoineen, hyvän ja pahan ikuinen dualismi, kiehtoo minua. Taidan julistaa Dickensin viralliseksi lempikirjailijakseni!

Charles Dickens
Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut
(The Life and Adventures of Nicholas Nickleby 1839)
Suom. Kersti Juva
WSOY
876 s.