maanantai 3. elokuuta 2015

Kirjabloggaajan heinäkuu

Heinäkuu meni menojaan ja hieman haikein, mutta innokkain tuntein suuntaan katseeni kohti tulevaa. Elokuun alussa mielen täyttää haikeus siitä, että syksy hiljaa, mutta varmin askelin hiipii kohti vieden mennessään auringon, vihreyden ja kirjabloggaajan rakkaimmat aarteet eli ihanat kesälukuhetket. Tulevassa syksyssä kuitenkin innolla odotan, ja toisaalta myös hirmusti jännitän ensimmäistä työtäni lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana.


Kesä ja kirjat kuuluvat erottamattomasti yhteen. Vaikka talvella on myös ihanaa lukea, on kesälukemisessa jokin aivan oma viehätyksensä. Kesällä on ihanaa lukea ulkona. Auringon, kukkasten, vihreyden, lämmön ympäröimänä ja loiskuvien laineiden äärellä kirjat voi kokea syvemmin. Ja ehkä kesälukemisessa viehättää myös kuvitelma siitä, että kesällä aikaa lukea olisi loputtomasti. Näin ainakin optimistisesti itse kuvittelin kesäkuun alussa ja laadin huiman  listan kirjallisista kesähaaveistani. Listaa on  kyllä koluttu kesän aikana, mutta suurin osa on tietysti lukematta. Lisäksi listan ohi on tullut luettua muutamia kirjoja. Tämä kesä on ollutkin yllättävän kiireinen, enkä ole ehtinyt lukea lainkaan niin paljon kuin olisin halunnut.

Heinäkuun ensimmäinen päivä sain avaimet ensimmäiseen omaan asuntooni, jonne muutan pysyvämmin ensi viikon alkaessa, kun opetustyöni alkavat uudella paikkakunnalla. Heinäkuussa aikaa lukemisen sijaan on kulunut armottomaan shoppaamiseen (omaan kotiin on aikamoisesti hankittavaa!), vielä armottomampaan maalaamiseen sekä tietysti kesätöihini mansikanmyyntiin ja autokouluun. Onneksi maalauspuuhat sain päätökseen jo reilu viikko sitten: uuden värin ovat saaneet parisänky, kaksi yöpöytää, kolme lipastoa, kirjahylly sekä neljä ruokatuolia (ja kaikki kolmella maalikerroksella!). Pää on ollut välillä vähän kovilla, koska elämäni heinäkuussa on ollut paljon sitä, että olen aamusta iltaan menossa ja touhussa ja illalla kaadun sänkyyni. Tämän kaiken keskellä olen kuitenkin huomannut, että lukeminen on se juttu, jota kuitenkin kannattaa pitää yllä sen verran kuin kykenee. Parempaa keinoa pitää itsensä kasassa kiireen keskellä ei juurikaan ole.

 Oman kodin onnea
Heinäkuussa siis ehdin onneksi jonkin verran lukemaan, vaikken siinä määrin kuin kuvittelin ja kuin aiemmin kesäisin.

Heinäkuussa bloggasin viidestä kirjasta, joista yhden luin jo kesäkuussa. Yhdestä en ole vielä ehtinyt bloggaamaan, joten niin luettuja kuin blogattuja kirjoja heinäkuussa oli viisi. Tässä listattuna heinäkuun luetut ja blogatut:

1. John Irving: Kaikki isäni hotellit.  Lukupiirikirja, joka  lumosi värikkyydellään ja vahvalla tarinallaan. Rankkoja asioita yhdistettynä kuitenkin lämminhenkiseen kerrontaan.

2. F. C. Burnett: Pikku lordi: Suloinen lastenkirja, jonka viehätti viattomuudellaan ja jätti hyvän mielen.

3. Laura Ingalls Wilder: Pieni kaupunki preerialla . Jatkoin Lauran matkassa ihanan Pieni talo preerialla -sarjan parissa, ja mitä muutakaan voin taaskaan sanoa, kuin että tykkäsin valtavasti!

 

4. Salla Simukka: Punainen kuin veri.  Lukupiirikirja, joka toimi hyvin lukupiirikirjana ja herätti hyvät keskustelut, mutta ei onnistunut vetoamaan kovin omaan lukumakuuni. Vaikka toisaalta rikosseikkailun parissa koin myös jännityksen hetkiä, jotka imaisivat mukaansa.

5. Margaret Mitchell: Tuulen viemää. Tämän klassikkohaasteeseen lukemani suurklassikon päihitin jo kesäkuussa, mutta bloggaus julkaistiin haasteen säännön mukaan 31.7. Lyhyesti sanottuna yksi kaikkien aikojen upeimpia kirjoja ja ehdottomasti tämän kesän paras lukukokemus!

6. F. E. Sillanpää: Hiltu ja Ragnar. Upea ja kauniin traaginen kirja, josta vähän lisää myöhemmin, kun ehdin bloggaamaan.
 Onneksi kesä ei kuitenkaan ole vielä kokonaan ohi ja odotan innolla myös niitä hetkiä ja seikkailuja kirjojen parissa, joita loppukesä tuo tullessaan! Nauttikaahan muutkin ihanista kesälukuhetkistä, kun vielä voitte! :)


Lukupiireilyä heinäkuussa Salla Simukan tiimoilta.