keskiviikko 7. elokuuta 2013

Heinäkuun luetut ja elokuun tunnelmia

Heinäkuu on jäänyt taakse ja elokuu alkanut uhkaavana. Ilmassa on pientä syysahdistuksen tuntua, ja ensi kertaa jo viisivuotisen yliopistourani aikana odotan pienen ahdistuksen vallassa opiskeluarjen palaamista. Vaikka hei, onhan minulla vielä hieman vajaa kuukausi aikaa! Yritän sanoa itselleni: ahdistus pois, nauti vielä kesästä kun voit!

Yleensä tässä vaiheessa kesää odotan into piukassa luentosalehin takaisin pääsyä ja vahtailen malttamattomana yliopiston nettisivuja siinä toivossa, että syksyn opetusohjelmat olisi jo julkaistu ja pääsisin suunnittelemaan syksyn lukujärjestystäni. Olen opiskeluhirmu, joka nauttii tavoitteiden asettamisesta, itsensä kanssa kilpailemisesta ja kaiken uuden oppimisesta, pienestä ihanasta stressistä, siitä, kun joka päivä aamulla herätessään tietää, mitä tänään on yritettävä. Mutta mikäs nyt?

No kyllähän minä tiedän, mikä minua tulevassa syksyssä pohjimmiltaan ahdistaa: kirjallisuuden proseminaari ja proseminaarityön tekeminen, jota yritin tehdä jo kevätlukukaudella, mutta joka jäikin tekemättä. Tänä syksynä siis uusi yritys, ja kevään kokemuksen lannistamana odotan syksyn proseminaaria kauhusta kankeana. Ei yhtään huvittaisi. Ei, vaikka aiheenani tulee olemaan maailman ihanin kirja Anne of Green Gables. No, ehkä siitäkin vielä selvitään?

Viime aikoina lukeminen on ollut hieman tauolla ja bloggaaminen myös. Olen yrittänyt tehdä tätä koontipostausta heinäkuun luetuista jo viikon päivät, mutta en ole onnistunut, koska blogini on reistaillut. Olen kahdella kotikoneellamme yrittänyt joka päivä, mutta bloggaukseen ei ilmesty kirjaimia. Nyt koitan kirjaston koneella ja toimii!

Heinäkuussa en lukenut mitenkään ihan hirmuisesti, vaikka heinäkussa osallistuinkin Blogistanian kesälukumaratoniin II, jonka myötä tuli vuorokauden sisällä luettua aika huima määrä kirjoja.

Tässä heinäkuun luetut:

1. Leo Tolstoi: Anna Karenina: hieno lukukokemus, ja olo oli kuin voittajalla, kun olin päässyt tämän järkäleen loppuun asti.

2. Minna Canth: Työmiehen vaimo: karu ja realistinen kuvaus naisen asemasta 1800-luvulla, enpä voi sanoa suuremmin nauttineeni kokemuksesta.

3. Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen: koskettava kasvutarina, josta pidin.

Maratonin yhteydessä luetut (näistä en ole vielä postannut erikseen):

4. John Irving: Oman elämänsä sankari: Kerrassan upea kirja, joka oli myös ensimmäinen Irvingini. Rakastuin kirjoitustyyliin ja varmasti tulen lukemaan vielä lisää samalta kirjailijalta.

5. Jeffrey Eugenides: Virgin suicides - Kauniina kuolleet: Mielenkiintoinen ja traaginen tarina, joka piti lukijan kutkuttavassa jännityksessä alusta loppuun.

6. Astrid Lindgren: Peppi pitkätossun tarina: Voisiko tätä olla rakastamatta?

7. Tove Jansson: Taikurin hattu: muumit - aina ihania!

8. L.M. Montgomery: Sara -tarinatyttö: Olen pitänyt kaikesta tähän asti lukemastani Montgomerystä, mutta tämä oli pieni pettymys. Osaltaan siihen vaikutti varmasti se, että tämä oli viimeinen maratonikirjani, jota lukiessa kesitys alkoi jo pahasti herpaantumaan ja pieni loppustressi nakertamaan lukunautintoa.

Ainakin osaan maratonkirjoista on tarkoitus palata myöhemmin blogissani tarkemmin (olisin jo palannut, jos bloggerini olisi suostunut toimimaan omalla koneellani). Saa nähdä, kuinka bloggailuni etenee lähitulevaisuudessa, jos en pysty kotikoneellani bloggaamaan.

Lisäksi elokuussa on luettuna ja bloggaamistaan odottamassa Marjatta Kurenniemen iki-ihana Onnelin ja Annelin talo. Tällä hetkellä yritän tuskan ja hikikarpaloiden kera, Suomen kirjallisuushistorian kurssin nimissä vääntää Tuntematonta sotilasta, joka ei ole juuri alkua pidemmälle edennyt.

Mukavaa elokuuta kaikille! Nauttikaa vielä viimeisistä kirkkaista auringonsäteistä!