lauantai 9. heinäkuuta 2016

Blogistanian kesälukumaraton: virallinen (päivittyvä) maratonpostaukseni

Ilta on saapunut ja on vihdoin aika oman lukumaratonini. Tämä on virallinen maratonpostaukseni, jota päivitän silloin tällöin maratonin aikana. Tervetuloa seuraamaan edistymistäni!

10.7.2016 vietetään siis Blogistanian perinteistä 24 tunnin kesälukumaratonia. Maratonin voi aloittaa omaan aikatauluunsa sopivasti siten, että ainakin osa lukemisesta ajoittuu 10. päivän puolelle. Itse aloitan lukemiseni siis nyt jo virallista maratonpäivää edeltävänä iltana ja luen ainakin muutaman tunnin, ennen kuin menen nukkumaan. Huomenna jatkan koko päivän, kunnes 24 tuntia on tullut täyteen.

Päivällä bloggasin jo maratonin lukusuunnitelmista. Ensimmäiseksi maratonkirjaksi aion ottaa Sinuhen, jota olen jo aiemmin lukenut reilu 300 sivua ja joka jäi aamulla niin koukuttavaan kohtaan, että on pakko jatkaa sitä.


Klo 22.40 maraton alkaa

Maraton starttaa juuri tasan nyt! Tee on keitetty, kynttilät sytytetty ja Sinuhe odottaa lukijaansa sohvalla! Innostus huipussaan! :)

Klo 1.00, luettu 58 s.

Lukumaratonini käynnistyi verkkaisesti, mutta mukavasti Sinuhella. Sohvalla, kynttilöiden valossa ja viltin alla teekupin kera oli ihana lukea. Välillä sometin ja tein myös iltapalaa. Sinuhe tuntuu kiinnostavalta, mutta myös hyvin traagiselta. Vähän aikaa sitten menetti Sinuhe rakkaansa julmalle jumalalle.

Nyt suuntaan sänkyyni ja jatkan huomenna! Hyvää yötä!

Klo 16.40, luettuna 142 s.

Heipä hei pitkästä aikaa! Sunnuntain eka päivitys venähti, sillä tuli mutkia matkaan. Mutkista kerron tarkemmin videobloggauksellani, joka muuten on elämäni toka videobloggaus. (Tässä eka videobloggaukseni!) Mutkien vuoksi en ole ehtinyt kovin paljoa lukemaan, mutta nyt yritän laittaa loppukirin päälle. Edelleen menossa Sinuhe, mutta ajattelin, että kohta voisi vaihtaa kirjan Krokotiilin keltaisiin silmiin, jonka olen lukenut kesäkuussa suurimmaksi osaksi, mutta jota on vielä noin kaksi ja puoli sataa sivua lukematta ja joka olisi kiva saada loppuun tämän maratonin aikana.

Klo 22.40, luettuna 371 sivua
Tämä lukumaratoonari on saavuttanut vihdoin maalinsa! Jatkoin edellisen päivityksen jälkeen vielä
jonkin verran Sinuhea, mutta vaihdoin sitten maratonkirjani Katherine Pancolin Krokotiilin keltaisiin silmiin. Välissä tuli jälleen myös kaikenlaista muuta puuhaa: pientä ruuanlaittoa ja kaupassakäyntiä ja ärsyttävää kyllä, uusi puhelimeni änkesi itsensä aivan liian usein käteeni miltei omasta tahdostani riippumatta. IPhonen uusia selfie-ominaisuuksia piti esimerkiksi aivan välttämättä testailla, ja lisäksi piti puhella ja viestitellä useiden henkilöiden kanssa. Rikkoutuneen puhelimen, sitä seuranneen kännykkäshoppailureissun ja uuden kännykän asennuksen aiheuttama ärsytys ja stressireaktio haittasi aika pitkään keskittymistäni lukemiseen. Ihan loppumaratonin aikana aloin vihdoin taas oikeasti nauttia lukemisesta. Keitin teetä ja menin parvekkeelle istumaan kirjan ja teen kera. Koin jälleen olevani onnellinen päivän lukuisten hermojen menetyksien jälkeen. Teekupin ääreen, seesteisissä tunnelmissa oli hyvä päättää maraton.
 Koonti
Vaikka lukumaratonini ei mennyt tällä kertaa puhelinsekoilujen vuoksi aivan putkeen ja luettu sivumäärä lienee historiani huonoin maratonsaavutus, tarjosi lukumaraton kuitenkin monta mukavaa lukuhetkeä kaikesta hammastenkiristyksestä huolimatta. Harmi, etten saanut edelleenkään luettua Krokotiilin keltaisia silmiä loppuun, sillä se on ollut jo yli kuukauden kesken.  Lukumaraton on ollut poikkeuksellinen myös monella muulla tapaa: en ole lukenut ollenkaan ulkona (tai ylipäätänsä missään muualla kuin kotona) ja en ole lukenut yhtäkään teosta kokonaan. Olisin mielellään lähtenyt illalla meren ääreen lukemaan, mutta silloinpa sattui satamaan. Monellakin tapaa maraton ei siis vastaa kuvaani siitä, millainen hyvä kesälukumaraton on. Siksipä hampaan kolooni jää hieman kaivelemaan ajatus siitä, että tänä kesänä pitäisi vielä viettää sitten ihan kunnon lukumaraton. Katsotaan, jääkö se vain ajatukseksi.

Luetut kirjat

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen, sivulta 304 sivulle 516 = 214 sivua
Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät, sivulta 446 sivulle 603 = 157 sivua
Yhteensä 371 sivua

Seuraavaksi taidan rientää kierrokselle muiden maratoonareiden blogeihin, sillä en ole ehtinyt käydä lukemassa tai kommentoimassa kenenkään muun maratonbloggarin saavutuksia!


Valmistautumista kesälukumaratoniin: Sinuhea ja Krokotiilin silmiä pääruuaksi, Bombadilia ja Pohjantähteä välipalaksiBlogistanian yhteistä kesälukumaratonia vietetään sunnuntaina 10.7. Maraton on 24 tunnin mittainen: vuorokauden sisällä luetaan siis niin paljon kuin sielu sietää. Maratonin voi aloittaa oman elämäntilanteensa mukaan haluamanaan ajankohtana siten, että ainakin osa lukemisesta sijoittuu varsinaiseen maratonpäivään eli 10.7. Itse ajattelin aloittaa oman maratonini tänä iltana, arvioilta noin klo 21-22.

En ole tehnyt muita sen kummempia maratonvalmisteluita kuin suunnitellut lukemistani. Tällä maratonilla ajattelin keskittyä keskeneräisiin kirjoihin. Maratonkirjapinoni näyttää tältä:


J. R. R. Tolkien: Tom Bombadilin seikkailut, luettu 46/64 s.
Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät, luettu 445/699 s.
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen, luettu 303/786 s.
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla I, luettu 225/500 s.

Ensisijainen tavoitteeni lukumaratonille on saada loppuun Pancolin Krokotiilin keltaiset silmät sekä lukea mahdollisimman paljon kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen valitsemaani Sinuhea. Pohjan tähden alla ja Bombadilin seikkailut ovat lähinnä sitä varten, jos kaipaan vaihtelua näihin kahteen muuhun teokseen. Olisin halunnut lainata välipalaksi myös runoutta, mutta huomasin vasta tänään ollessani kirjaston oven takana, että nykyinen kotikaupunkini Salo on niin käpy paikka, ettei tällä ole kesälauantaisin kirjastot auki! Höh! Mutta onneksi minulta löytyy myös kotoa lukemista riittämiin.


 Teen blogiini illalla maratonin aloittaessani maratonpostauksen, joka päivittyy maratonin aikana. Tervetuloa kaikki seuraamaan maratontunnelmiani! Lukumaratonissa on mukana myös joukoittain muita blogeja, ja lista maratoniin ilmottautuneista blogeista löytyy täältä. Maratontsempit kaikille osallistujille!