maanantai 22. heinäkuuta 2013

Valmistautumista keskiviikon kesälukumaratoniin

Keskiviikkona käynnistyy blogistanian yhteistempaus, 24h kesälukumaraton, johon itsekin ajattelin ottaa osaa. Ideana on siis 24:n tunnin kuluessa lukea niin monta sivua kirjoja kuin kykenee. Tauot ja nukkuminen - jos sellaista aikoo harrastaa, lasketaan mukaan. Itse ajattelin ainakin nukkua ihan kunnon yöunet, tai ainakin niin kunnon yöunet kuin kykenen.

Tämä on ensimmäinen lukumaraton, johon osallistun. Tai no, ylipäätään, ihan ensimmäinen mikä tahansa maraton! Luulen, että lukumaraton sopii kunnolleni huomattavasti paremmin kuin se perinteinen maraton. Luulen, että minulla on siis mahdollisuuksia selvitä tästä kunnialla läpi.

Mutta kuitenkin: minua jännittää! Ai miksikö? No, minulla on tapana hankkia ylenpalttista stressiä mistä tahansa sellaisesta, josta voi stressiä hankkia itselleen. Se pilaa kaiken ilon ja kaikenlisäksi saatan hankkia itselleni vaikka mitä tahansa psykosomaattisia ongelmia, joista ensimmäisenä tätä maratonia ajatellessani mieleen nousee uhkakuvat unettomista öistä. Siksipä ajattelinkin, että ainoa tavoitteeni on selvitä tästä kunnialla läpi, vaikka miten pitkien taukojen ja huilailujen kera. Yritän olla ajattelematta, että on pakko jaksaa lukea niin paljon kuin suinkin.

Lukutahtini on normaalisti hyvin hidas, noin 50 sivua tunnissa. Tuskin miksikään maratonmestariksi siis kykenen. Mutta hauskinta tässä maratonissa onkin, että siinä mitellään vain itseään vastaan eikä olekaan tarkoitus päästä millekään palkintopallille, sillä sellaista ei ole.

Luulen, että suurin haasteeni tulee olemaan keskittyminen lukemiseen. Minulla on monesti vaikeuksia keskittyä lukemiseen pitkäksi aikaa ja vaikka olisi kuinka mielenkiintoinen kirja, alkavat ajatukset lopulta harhailla teille tietämättömille ja joskus minä itsekin. (Siis saatan aivan huomaamattani lähteä käyskentelemään ympäriinsä ja ryhtyä tekemään jotakin muuta ilman, että edes rekisteröin sitä.) Mutta toisaalta, jos ruumiini tai ajatukseni ajautuvat kauas kirjoista, niin mitä haittaa siitä lopulta on? Tämä on joka tapauksessa mielenkiintoinen kokeilu, jonka seuraaminen on itsellekin mielenkiintoista.

Olen varustautunut maratoniin suurella kirjastosaaliilla. Joitakin omankin hyllyn kirjoja päätyy mukaan. Ennakoiden huonon keskittymiskykyni olen varustautunut melko suurella määrällä lastenkirjallisuutta, sillä ajattelin sen keveyden takaavan paremmin keskittymiskyvyn. Tässä kuvassa maraton-insipiraatiopinoni (siitä puuttuu yksi kirja, jonka olemassaolon muistin vasta kuvan ottamisen jälkeen):


Vasemmassa pinossa ovat kaikki lastenkirjat, oikeassa pinossa aikuisten. Tämä kirjaröykkiö on aika suuri, mutta olen ajatellutkin sen vain inspiraatiopinoksi. Ajattelin, että on parempi haalia yltiömäinen pino kiinnostavia kirjoja, joista voi maratonin kuluessa fiilisten mukaan valita haluamansa kuin kerätä realistisen kokoinen pino, jota kalutessa ei ole valinnan varaa. Luultavasti tulen lukemaan tästä vain hyvin pienen osan. Poissuljettu ei ole sekään mahdollisuus, että valitsenkin omasta hyllystäni joitakin sellaisia kirjoja, joita ei tässä pinossa ole. 

Mutta koska kuvasta tuskin erottuu kaikki kirjat, listaan ne tähän:

Aikuisten lukemista:

1. John Irving: Oman elämänsä sankari (Aloitettu jo eilen ja olen päässyt hyvään vauhtiin tarinassa.  Se kirja, johon varmasti maratonilla ensimmäiseksi tartun, sillä haluan saada tämän ihanuuden loppuun mahdollisimman pian.)

2. Jeffrey Eugenides:Virgin Suicides - kauniina kuolleet (Maratonkirjoista se, jonka lukemista oikeastaan odotan eniten. Pakko saada luettua maratonin aikana!)

3. Ivan Turgenev: Neitsytmantu
4. Ivan Turgenev: Tarpettoman ihmisen päiväkirja
5. Ivan Turgenev: Kuningas Lear arolla

(Näillä kolmella Turgenevilla voisi kivuta eteenpäin niin 1800-luvun kirjojen kuin Venäjän kirjallisuuden haasteessa.)

 6. Katarina & Henrik Lange: Strindberg för dig (Kirjaston extempore-löytölaina, sarjakuva, joka kuin luotu henkillölle, joka on kirjoittanut kandinsa Strindbergistä!)
August Strindberg: Dödsdansen


7. L.M. Montgomery: Sara - tarinatyttö

8. Joanne Harris: Karamellikengät (näistä kirjoista se, jonka oletan suurimmalla todennäköisyydellä jäävän lukematta maratonin aikana paksuutensa vuoksi.)

9. Dostojevski: Köyhää väkeä

10. Katherine Mansfield: Preludi


Lasten lukemista:


11. Astrid Lindgren: Peppi pitkätossun tarina (Aloitettu jo hieman ja kuuluu niihin kirjoihin, jotka ainakin veikkaan saavani luettua)

12. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset (Lapsuuteni lempisadut, joihin en ole kuitenkaan aikuisena vielä ehtinyt palata. Teos sisältää neljä sarjaan kuuluvaa itsenäistä teosta, joten tästä voi lukea joko vähän vähemmän tai enemmän.)

13. Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee

14. L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

15. Prinsessa päivänpaiste ja muita satuja

16. Patrik Ryan & James Mayhew: Shakespearen tarinoita

17. Tove Jansson: Taikurin hattu
18. Tove Jansson: Näkymätön lapsi

Lähemmin lastenpinoa

Pelkään hieman, että silmät saavat maratonin uuvuttamana alkaa verestää pahasti, joten yritän muistaa käyttää maratonin aikana myös lukulasejani, joita vain hyvin harvoin muistan käyttää. En tosin tiedä, auttaako se yhtään verestämiseen, mutta voisin luulla?


Lukulasit ja uudet timattiläpykkääni, joita on ihan pakko näin ohimennen hehkuttaa.

Lukumaratonia varten aion varustautua myös suurella määrällä herkkullista syötävää. Tietysti täytyy hankkia jotakin oikeasti terveellistä ja ravitsevaakin ruokaa, jotta jaksan, mutta ajattelin kuitenkin hemmotellia itseäni oikein olan takaa makeilla herkuilla (suurin heikkouteni). Mitäköhän kaikkea kivaa keksin syödäkseni?


Muistutukseksi itselleni: olen oman elämäni sankari, jos selviän maratonista kunnialla läpi, luovuttamatta kesken kaiken!

Tervetuloa seuraamaan blogiini maratonin etenemistä!

Aloitan keskiviikkona 24.7 joko päivällä tai iltapäivällä. Päivitän blogiani useaan kertaan maratonin kuluessa.