perjantai 10. tammikuuta 2014

Haastan itseni lukemaan lukijoideni valitsemia kirjoja! Ehdotuksia?

Usein tarttuu kirjastoissa ja kirjakaupoissa niihin juuri tietynlaisiin kirjoihin. Genreen, joka on tuttu, kirjailijaan, joka on tuttu, aiheeseen, joka on tuttu, kirjoitusajankohtaan, joka on tuttu. Mutta eikö olisi kiva lukea joskus jotain erilaista? Jotain, johon ei tulisi mieleen heti tarttua?

Olen päättänyt haastaa itseni laajentamaan kirjallisia tottumuksiani. Siihen tarvitsen teidän lukijoideni apua! Löydänköhän uusia rakkauksia vai painaudunko  vain tiukemmin kulkemaan pitkin entisiä uriani?

Tavoitteenani on lukea vuoden 2014 aikana yhteensä 6 lukijoideni ehdottamaa kirjaa. Siis keskimäärin yksi kirja kahta kuukautta kohti. En kuitenkaan sido kirjojen lukemista mihinkään sen tarkempaan aikatauluun kuin että yritän lukea kirjat tämän vuoden aikana.

Siispä nyt saa ehdottaa minulle luettavaa! Jokaisella kommentoijalla on käytettävänään kaksi kirjaehdotusta, ja tehtyjen ehdotusten joukosta arvon kuusi kirjaa luettavaksi. En ota mukaan valitettavasti sellaisia kirjoja, jotka olen jo jossakin vaiheessa elämääni lukenut. (Kannattaa vilkaista blogini sivupalkista, mitä kirjoja olen blogannut ja lukenut blogihistoriani aikana.) Haluan nimittäin uusia kirjatuttavuuksia! Jos joku sattuu ehdottamaan kirjaa, jonka olen jo lukenut, ilmoitan sen kommenttivastauksessa ja jos ehdottaja sattuu huomaamaan vielä vastaukseni, voi hän ehdottaa tilalle uutta kirjaa.

Kirjaehdotusta miettiessäsi pidä lisäksi mielessäsi seuraavat säännöt:

1. Pidät itse kyseisestä kirjasta paljon.

2. Arvelet, että myös myös minulla olisi edes jonkinlaiset mahdollisuudet pitää kirjasta. (Siis ei ole tarkoituksena aiheuttaa minulle tahallaan mahdollisimman kamalaa lukuelämystä!)

3. Jos tunnet yhtään lukutottumuksiani, niin yritä keksiä mielellään kirja, johon en luultavasti tulisi muuten tarttuneeksi. Jotain, joka on tavalla tai toisella poikkeaa lukutottumuksistani.

4. Jos et tunne minua ja kirjamakuani hyvin tai et vain muuten osaa ajatella kohtaa 3, unohda se ja anna vain mielikuvituksesi lentää.

5. Kirja on korkeintaan noin 600 sivua. (Paino sanalla noin!) Vain siinä tapauksessa, jos kirja on mielestäsi ehdottomasti maailman paras kirja ja aivan kaikkien ihmisten tulisi mielestäsi lukea se, voi se olla pidempikin.

6. Laji on vapaa. (Proosaa, draamaa, lyriikkaa – mitä vain!)

7. Vain kaunokirjallisuus käy. (Kaunokirjallisuuden käsitettä ei tarviste kuitenkaan tulkita tiukkapipoisesti.)

8. Saa ehdottaa myös sellaista kirjaa, jota joku muu on jo ehtinyt ehdottaa. Tällöin kyseinen kirja saa useamman arvan.

Kirjoja saa käydä ehdottelemassa noin viikon ajan. Ensi torstaina 16.1 on viimeinen ehdotuspäivä. Perjantaina 17.1 kirjoitan ehdotetut kirjat lapuille, arvon niiden joukosta kuusi kirjaa ja julkaisen listan kirjojen nimistä ja niiden ehdottajista blogissani.

Otan itselleni oikeuden lopettaa ehdotetun kirjan kesken, jos se syystä tai toisesta on aivan mahdottoman kamalaa luettavaa. Sitoudun kuitenkin kunniasanalla yrittämään parhaani! Sitoudun myös bloggaamaan kaikista valituista ja luetuista kirjoista – myös mahdollisista keskenjääneistä yrityksistä. Lupaan myös tulla ilmoittamaan ehdottajan blogiin (jos hänellä on sellainen), jos ja kun olen blogannut hänen ehdottamastaan kirjasta.


En ehkä odota haasteelta tätä lempikirjaani päihittävää lukuelämystä, mutta...


... kenties kirjallisia yllätyksiä ja mukavia tuttavuuksia!

68 kommenttia:

 1. Bernard Beckett: Genesis (Rakastan tätä kirjaa, mutta syynä on myös se, että olet sanonut pitäneesi lukiossa filosofiasta, joten tämä filosofinen nuortenkirja saattaisi olla mieleesi.)

  Harry Potter ja viisasten kivi (Oletan nyt vain, että et ole kirjaa lukenut, koska et taida paljon tällaista kirjallisuutta lukea. Alku on hieman tylsä, mutta kirja paranee loppua kohden.)

  Oi, kun keksit mukavan haasteen! :) Odotan mielenkiinnolla, millaisia ehdotuksia muut sinulle antavat ja mitkä kirjat arpa sinulle valitsee luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos Annami ekasta kommentisa! Oikein jännityksellä odotan, mitä ehdotuksia tulee! :) Hauskaa, että sinäkin olet jännityksen hengessä mukana :D

   Eka ehdotuksesi on hyvä – en ole lukenut, kuulostaa siltä, ettei olisi tullut mieleeni sitä lukea, mutta kuitenkin siltä, että saattaisin tykätä.

   Valitettavasti Harry Potterin ja viisasten kiven olen lukenut. Nuorena luin kaikki Potterit, paitsi muistaakseni vain vika on lukematta. Viisasten kiven olen lukenut itse asiassa aika moneenkin kertaan, viimeksi vajaa pari vuotta sitten lasten- ja nuortenkirjallisuuden tenttiä varten. Saat siis halutessasi ehdottaa uutta kirjaa! :) (Tai tyytyä yhteen arpaan.)

   Poista
  2. No ajattelin, että saatat olla Potterin lukenut, mutta ehdotin silti siltä varalta, että et olisi. :) No mietinpä nyt sitten toisen kirjan ehdotukseksi. Ehdotan J.R.R. Tolkienin Hobittia. Tämäkin kirja on tietysti sellainen, että olet sen saattanut lukea, mutta ehkä et ole.

   Poista
  3. En ole vielä lukenut, joten se käy hyvin ehdotukseksi! Kiitos! :)

   Poista
  4. Jälkikäteen tulen tänne ilmoittamaan, että tuo Genesis jäi jostain syystä alitajuntaani näitä ehdotuksia lukiessani. Kun näin sen kirjastossa, oli ihan pakko lainata se.

   Hauska haaste nämä; olen poiminut täältä nähtävästi myös alitajuisesti itselleni lukuvinkkejä! :)

   Poista
  5. Huomasin sinun lukevan Genesistä ja sitten luin, että olit ottanut tästä haasteesta lukuvinkkejä. Mietin sitten, olikohan tällä ehdotuksellani vaikutusta, ja olihan sillä sitten. :) No hyvä juttu, sillä olen iloinen jokaisesta lukijasta, jonka Genesis saa.

   Poista
 2. Tämähän on hauska! :)

  En nyt tiedä oletko jo lukenut jomman kumman tai molemmat näistä, mutta ehdotan seuraavia:

  Jean Rhys: Siintää Sargassomeri
  Colm Toibin: Brooklyn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria!

   Molemmat ovat oikein käypiä, toistaiseksi lukemattomia ehdotuksia! Jälkimmäisestä en ole edes kuullut, Siintää sargassomeren lukemisesta kylläkin haaveillut! :)

   Poista
 3. Haastan sinut lukemaan Ian McEwanin Makeannälän tai Markus Zusakin Kirjavarkaan. Valitsin nämä kirjat, koska pidin molemmista ja ne ovat aika vasta ilmestyneitä. Et kuulemma lue paljon uudempaa kirjallisuutta, niin nyt saisit vähän lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Reta! En ole lukenut kumpaakaan, joten hyviä ehdotuksia! Ajattelinkin, että olisi kiva, jos tulisi haasteen nimissä tartuttua johonkin vähän uudempaan :)

   Poista
 4. Mukava haaste! Oma ehdotukseni on Yann Martelin Piin elämä, joka on yksi viime vuosien parhaista lukukokemuksistani. Tarina on hieno ja jännittävä ja kirjassa on mahtava idea, rakenne ja suuria elämänviisauksia. Siksipä uskoisin, että sinäkin pitäisit siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piin elämästä olen kuullut aiemminkin paljon hyvää. En ole sitä vielä lukenut, joten kiitos ehdotuksesta! :)

   Poista
 5. Kiva idea! Sanotaanpas vaikka että Arne Nevanlinnan Marie ja Jeanette Wintersonin Intohimo (julk. myös nimellä Uskallus ja intohimo). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ehdotuksista! Wintersonilta olen aiemmin lukenut vain Majakanvartijan, joka oli muuten upea! Nevanlinna puolestaan täysin uusi tuttavuus!

   Poista
 6. Oijoijoi miten mukava idea :) Tässä ehdotukseni ja lyhyet perustelut:

  Stephen King: Eksyneiden jumala
  Jos King ei ole ennestään tuttu on tällä mukava aloittaa tutustuminen. Pelkoa ja kauhua, mutta ei mitään mässäilyä vaan lapsen näkökulmasta koettua, hiipivää tunnelmaa.

  Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
  Kirja, joka upposi sydämeeni jo lyhyen sitaatin luettuani. Lämmin, upea kertomus kasvamisesta, ystävyydestä ja rakkaudesta. Yksi parhaita lukemiani kirjoja!

  (Ohhoh, molempien suositusteni nimestä löytyy jumala, mutta eivät nämä mitään uskonnollisia ole.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villasukka kirjahyllyssä houkuttelevista ehdotuksista!

   Kingiltä olen aiemmin lukenut muistaakseni vain Uinu, uinu lemmikkini, joka oli ehkä vähän liian "kauhea", mutta tuo Eksyneiden jumala ei ole varmaan lainkaan niin paha? Kani nimeltä jumala -kirjasta olen monen blogista lukenut ja se on kuulostanut mielestäni sympaattiselta kirjalta.

   Poista
  2. Eksyneiden jumala ei ole ollenkaan paha. Siinä on paikoitellen uhkaava ja tiivis tunnelma, mutta sellaista pehmeää laatua :) Kani on tosiaan erittäin sympaattinen kirja <3

   Poista
 7. Tässä on mun ehdotukset:
  Timo Parvela: Ella-sarjasta vapaavalintainen kirja
  Jukka Parkkinen: Karhukirjeitä Karvoselle tai joku myöhempi osa sarjasta
  Sinikka Nopola: Eila, Rampe ja elämän tarkoitus
  joku Tuija Lehtisen aikuisten kirja (en nyt rajaa sen tarkemmin, valitse itse kiinnostava)
  joku Heli Laaksosen runokirjoista
  Enni Mustonen: Paimentyttö
  Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka

  Noi on siis kaikki mun omia suosikkeja ja osasta luulen sun pitävän myös ja osa on yrityksiä saada sua laajentamaan lukumakuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, täältäpä tulikin lista! :D Tarkoituksena oli ehdottaa korkeintaan kahta kirjaa, mutta jos et huomaa tätä viestiä ja halua rajata osaa pois, niin en nuukaile, vaan otan kaikki ehdotukset mukaan!

   Paitsi viimeisen ehdottamasi kirjan Sydämen mekaniikan olen muuten lukenut ihan blogiurani alkuaikoina. Mielenkiintoinen kirja muuten! Muut ovat lukematta, ja Heli Laaksoselta tai Tuija Lehtiseltä en ole ikinä muuten lukenut mitään, joten ihan hyvä myös tuollainen vähän epämääräisempi rajaus näiden kirjailijoiden kohdalla!

   Poista
  2. Sori mä vähän innostuin ja meinasin tulla ehdottamaan lisääkin. :D Annetaan vaikka Heli Laaksosen, Ella-sarjan ja Tuija Lehtisen olla listalla (nyt yritän uskotella, etten osaa laskea kahteen). Lehtiseltä saat toki valita nuortenkirjankin, jos et ole niitäkään koskaan lukenut, mutta ensisijaisesti siis aikuisten kirjan.

   Poista
  3. Heh, hauskaa, että joku innostuu haasteestani noin! Ja joo, eihän se mitään haittaa, jos laskutaidot ovat hieman hukassa. Ei se niin tarkkaa ole, mutta jonkin rajan halusin asettaa ehdokasmäärälle, ettei nyt tule aivan liikaa ehdokkaita :D

   Poista
 8. Ehdotan Rainer Maria Rilken runoteosta Duinon elegiat. En itse ole yleensä ollenkaan runoihmisiä, mutta tuo piti lukea yleisen kirjallisuuden lyriikan tenttiä varten, ja jostain syystä ihastuin siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina!

   Runoteos onkin hyvä ehdotus, sillä runoja tulee hyvin vähän luettua. Rilkea olen muistaakseni lukenut aiemmin vain yhden runon verran, Karuselli-nimisen runon, josta pidän kovin.

   Poista
 9. Voi hitsi kuinka hauska idea, ehdotan sinulle seuraavia kirjoja:

  Ruta Sepetys: Harmaata valoa
  Eve Hietamies: Yösyöttö
  Kazuo Ishiguro: Yösoittoja
  Sofi Oksanen: Puhdistus

  Toivottavasti joukossa oli joku jota et ole jo lukenut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Aletheia ehdotuksista! Jos idea houkuttaa, niin sitä saa toki vapaasti lainata! :)

   Mitään noista en ole lukenut, mutta kuulostavat mielenkiintoisilta eli hyviä ehdotuksia! Tosin tarkoituksena oli ehdottaa korkeintaan kahta kirjaa. Jos huomaat tämän viestin, niin rajaapa kaksi pois tai jos ei, niin otetaan sitten vain kaikki mukaan arvontaan! :)

   Poista
 10. Mainio idea! Haluan ehdottaa sinulle kahta itselleni rakasta teosta, joiden luulen hieman poikkeavan omalta mukavuusalueeltasi - toinen on hieno, ja hieman moderni runoteos, Erkka Filanderin Heräämisen valkea myrsky, toinen taas japanilainen, haikeankaunis ja ihana Haruki Murakamin Norwegian Wood (huomasin, että olet lukenut yhden Murakamin, jolle et tainnut ihan hirveästi syttyä - NW on aika erilainen kuin Kafka). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ehdotuksista! :) Heräämisen valkea myrsky kuulostaa ainakin hirmu kauniilta ja runolliselta! Heh ja joo, totta, etten oikein rannalla olevalle Kafkalle syttynyt, mutta ihan hyvä, jos vielä uskaltaisin lukea Murakamia enkä tuomita kirjailijaa yhden teoksen perusteella maanrakoon :D

   Poista
  2. Hih, mun ja Saran ajatukset kulkevat samoja latuja: itsekin meinasin ehdottaa sinulle Murakamin Norwegian Woodia mutta päädyin sitten kuitenkin Toibiniin :). Minäkin uskon, että haikeanromanttinen NW uppoaa sinuun Anna paremmin kuin KR.

   Poista
  3. Kiva kuulla Maria, että olette Saran kanssa yhtä mieltä! Ehkäpä tosiaan olette sitten oikeassa?

   Poista
 11. Kah, alkuun ehdotus, joka menee sarjaan "yli 600 sivua mutta koska parasihanin koskaan".:
  Ken Follett - Taivaan pilarit.

  Toinen olisi sarjaa "ihan jotain muuta kuin yleensä luet", eli:
  Ronni Cooper - Rock Chicks (jos nyt luet englanniksi).

  Noin muuten, aiempia ehdotuksia vilkaisseena, voisin antaa ääneni Nevanlinnan Marielle ja "jollekin Heli Laaksosen runokirjalle". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Calendula ehdotuksistasi!

   Höh, miten en ole muistanut kommentoida tätä aikaisemmin kuin vasta nyt, kun käyn läpi näitä kommentteja ja kirjoittelen ehdotuksia pikku lapuille valmiiksi huomista arvontaa varten!

   Mutta siis, molemmat ehdotuksesi käyvät hyvin, koska en ole niitä vielä lukenut. Ja mukava kuulla, että myös sinä kannatat Mariea ja Heli Laaksosen runoja! :)

   Poista
 12. Silmiini syttyi heti demoninen välke, kun luin tästä ideastasi. Mitäs pirullisia ja lukukelvottomia kirjoja sitä keksisi ehdotettavaksi? Mutta heti sen perään lävitseni puhalsi lämmin empatian aalto (no ehkä hieman liiottelen) ja ajattelin, mitä oikeasti hyvää voisi ehdottaa.

  Ehdotan kirjoja, joista pidän itsekin ja joista sinä saattaisit ainakin vaikuttua, jos et ehkä pidä:

  Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (ehdotonta klassikkomatskua)
  Joyce Carol Oates (mikä kirja? en osaa päättää, valitse ihan itte)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vai että demonin välke syttyi silmiisi! Olisikin muuten ehkä joskus kiva tehdä haaste hieman samalla periaatteella, mutta että tarkoituksena juuri saada minulle aikaan mahdollisimman järkyttävä tai kamala lukuelämys :D

   Ja kiitos hyvistä ehdotuksista! Saatana saapuu Moskovaan kiinnostaa itseäni, vaikken ole vielä lukenut. Ja Oatesilta en ole vielä ikinä lukenut mitään, joten aivan uusi tuttavuus!

   Poista
 13. Hieno idea tämä haaste. Muistelin, että sinä et pitänyt Maa on syntinen laulu-romaanista ja Vänrikki Stoolin tarinoista. Sen tyyppisiä ei siis kannattane ehdottaa. Siltikin minun piti itse pitää kirjasta hyvin paljon - vaikeaa. Riskillä mennään, toivottavasti ehdotukseni eivät olisi aivan kamalia.

  1. Shakespeare, Sonetit: Tarvitseeko minun selittää?

  2. Goethe, Nuoren Wertherin kärsimykset: Aivan ihanan paatoksellinen, hidas ja ylitunteellinen sekä innoittaja monille kirjailijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sinäpä tarkkaan olet lukenut blogiani, kun muistat niin hienosti kuluneen vuoden muutamat suurimmat inhokkini! :D

   Ja vau! Shakespearen Sonetit ovat juuri mitä oivallisin ehdotus. Siksi, että haluaisin lukea Shakespearea, mutta minusta tuntuu, että olen hieman allerginen hänen vaikeatajuisuudelleen, jonka vuoksi pakoilen hänen teoksiaan kiinnostuksesta huolimatta.

   Mutta Wertherin kärsimykset olen valitettavasti (tai onneksi – kummalta kannalta katsoo) lukenut, joten saat ehdottaa jotakin toista vielä, jos haluat.

   Poista
 14. Mahtava idea! Voisinpa melkein itsekin kokeilla. :) Omat ehdotukseni ovat:

  1. Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo: Maagista realismia, jännitystä, ihmiskohtaloita, Barcelona, kirjoja... Mitä muuta sitä enää tarvitsee? Ja Zafónin kieltä on ilo lukea.

  2. Patrick Rothfussin Tuulen nimi
  Eeppisempää fantasiaa, muttei kuitenkaan täysin ennalta-arvattavaa tavaraa. Kieli ihanaa tässäkin ja juoni ja maailma ja päähenkilö... Rakastan tätä.

  No jopas tuli samankaltaiset nimet... Molemmat ehdottomia lempikirjojani. En usko, että ainakaan Rothfuss olisi ihan teikäläisen mukavuusalueelta, etkä ainakaan blogisi mukaan ollut näitä lukenut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjaneito! Ideaa saa erittäin mielellään lainata – siis jos vain uskaltaa ;)

   Ehdotuksesi kuulostavat kiehtovilta ja todellakin tavanomaiseen lukumakuuni nähden poikkeavilta, enkä ole aiemmin myöskään lukenut. Joten hyviä, hyviä ehdotuksia! :)

   Poista
 15. Hieno haaste!

  Kuusi ehdotusta:
  Margaret Atwood: Yli veden
  Simone de Beauvoir, Mandariinit
  Flann O'Brien, Kolmas konstaapeli
  Sofi Oksanen, Puhdistus
  Juhani Peltonen, Valaan merkkejä
  J. R. R. Tolkien, Taru sormusten herrasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, niitä ehdouksia piti olla korkeintaan kaksi, mutta menköön, ellet halua vielä tulla rajaamaan listaasi. Mielenkiintoisia kirjoja todellakin! Atwood ja Beauvoir kuulostavat ainakin houkuttelevilta :D

   Ehkä viimeisen ehdotuksesi voisin rajata pois siitä syystä, että olen kuitenkin lukenut trilogian ensimmäisen osan ja koska et nyt mainitse mitään tiettyä sarjan kirjaa, jonka haluaisit minun lukevan.

   Poista
  2. Anteeksi, luin toimeksiannon huonosti.

   (TSH on yksi teos, ei sarja.)

   Poista
  3. Mutta, jos pitää rajata kahteen, niin Atwood ja Peltonen, ehdottomasti.

   Poista
  4. Ei haittaa Tuulevi! Ihmettelinkin jälkeenpäin, miten onnistuin näin yksinkertaiseen haasteeseen sepustamaan niin pitkät ja monimutkaiset säännöt, että arvelinkin jonkun kiireessä unohtavan jonkin olennaisen kohdan. :D

   Mutta kiitos rajauksesta!

   Poista
 16. Todella kiva idea! Voisin itseasiassa joskus häpeilemättä kopioida sinulta tämän idean (kunhan uskallan)...

  En ole ollut lukijanasi kauaa, joten en osaa sanoa pidätkö fantasiasta, mutta sellaista kuitenkin ajattelin ehdottaa :) Ja nämä kaksi (molemmat kyseisten sarjojen 1. osat) siksi, että pidän niistä paljon, mutta myös siksi, etten tiedä muutamaa lukuunottamatta ketään, jotka olisi nämä kirjat lukenut.

  Cliver Barker: Abarat (leikkisä, myöhemmin vakavoituva, fantasiakirja jossa on ihana kuvitus!)
  Garth Nix: Sabriel (vahva naispäähenkilö, eläviä kuolleita, hauska kissasivuhenkilö)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos fable! Ideani on aivan häpeilemättömästi kopioitavissa, siitä vain! :)

   Fantasia ei ole minulle kovin tuttu genre, vaikka hieman olen etenkin vähän nuorempana lukenut. Joten kiitos ehdotuksistasi ja mukava kuulla, että ekassa ehdotuksessa on kaiken lisäksi ihana kuvitus! Ah, kauniit kuvitukset ovat lähellä sydäntäni <3

   Poista
 17. Hih, mainio idea!

  Kokeilepa Walt Whitmania! Vaikkapa Valitut runot. Siinä on runoutta, jota ainakin meikäläinen (täysin anti-runoihminen) ymmärtää.

  Toinen ehdotus on Alice Hoffmanin Punainen puutarha. Löyhästi toisiinsa kiinnittyviä tarinoita yhdysvaltalaisesta pikkukaupungista. Yllätti minut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sukeutus mainioista ehdotuksista!

   Whitmanilta olen aiemmin lukenut yhtä tenttiä varten Ruohoa ja se jäi muistaakseni hieman kesken, joten Valitut runot ovat varmasti hyvä valinta! Runot ylipäätänsä ovatkin hyviä tähän haasteeseen, sillä tavallaan tykkään monista runoista, mutta jotenkin niitä ei vain tule kauheasti luettua, sillä samalla niiden lukeminen on jotenkin vähän tuskallista ja vaikeaa.

   Hoffman ja Punainen puutaha ovat vain niminä tuttuja, mutteivät sen enempää. Mutta Punainen puutarha kuulostaa mielestäni kiehtovalta kirjan nimeltä!

   Poista
 18. Ehdotan kahta vanhaa kirjaa, vaikka luet klassikoita jo muutenkin;
  Sigrid Undset: Ida Elisabet
  Halldór Kiljan Laxness: Salka Valka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit mainioista ehdotuksistasi!

   Kumpaakaan en ole lukenut (ja itse asiassa ensimmäisestä en ole edes kuullut, pitäisikö hävetä, jos se kerran on klassikko? ;) ) Salka Valkasta olen sen sijaan kyllä kuullut ja ajatellut, että olisi ehkä ihan kiva joskus lukea :D

   Poista
 19. Ehdotan sitten vielä yhtä, jos tämänkin olet lukenut (mikä ei olisi lainkaan epätodennäköistä, niin suuri klassikko), tyydyn tuohon yhteen. Eli Boccaccio, Decamerone. Hieno novellikokoelma kehyskertomuksineen, joskin aika paksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lukumato! Mutta heh, meneepä tämä hankalaksi, sillä Decameronen olen suurimmaksi osaksi joskus lukenut, en muista ihan tarkkaan mihin asti, mutta ainakin yli puolenvälin. Hieno novellitaiteen tuotos, kehyskertomus mielestäni kiehtova. Mutta jotenkin tuli sellainen olo, että on nyt ehkä nähty tätä teosta tarpeeksi, sen verran kuin sivistyneen ihmisen tarvitsee tietää Decameronesta ja palautin sen, sillä jotenkin koin osa jutuista "vähän liian likaisia" minulle. :D Eli ehkä parempi ohittaa tämäkin ehdotus. Voit siis tyytyä niihin sonetteihin! (Tai ehdottaa vielä! :D)

   Poista
 20. Minä ehdotan luettavaksi näitä:

  Maeve Binchy: Ystävyyden piiri (lämminhenkinen, ihana kirja ystävyydestä ja aikuistumisesta)
  Sarah Winman: Kani nimeltä jumala (koska se on ihana kirja ja ansaitsee tulla ehdotetuksi toisenkin kerran :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija hyvistä ehdotuksistasi! Minua on joskus hieman kiinnostanut lukea tuo Kani nimeltä Jumala, kun olen kuullut siitä niin paljon hyvää, mutta se on varmaan juuri niitä kirjoja, joita en kuitenkaan siitä huolimatta ikinä saisi luettua, joten se on hyvä ehdotus tähän :)

   Tuo ystävyyden piiri minulla on ollut muuten joskus lainassa, koska näin sen kirjastossa ja ajattelin, että olisipa joskus kiva lukea jotain tosi erilaista ja vähän kevyempää, mitä yleensä luen. Mutta jostain syystä luin vain ehkä luvun tai pari ja sitten se jäi, mikä harmitti. Oli ehkä liian paksu siihen tilanteeseen. Eli oikein hyvä ehdotus myös tähän arvontaan myös! :)

   Poista
 21. Hauska haaste! Tekisi mieli ehdottaa vaikka mitä, mutta ehdotan omia lemppareitani eli Muriel Barberyn Siilin eleganssi ja Delphine de Viganin Yötä ei voi vastustaa. Joku oli ylempänä ehdottanut Oatesia, ja itse luin häneltä juuri Sisareni, rakkaani, joka oli loistava, joten se voisi ainakin olla hyvä kirja aloittaa Oates ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Katri hyvältä kuulostavista ehdotuksista! En ole kumpaakaan lukenut, ensimmäisestä kylläkin paljon kuullut. Ja kiitos myös hyvästä täsmävinkistä Oatesin suhteen, jos se sattuu tulemaan valituksi! :)

   Poista
 22. No voi jestas, kirjoitin pitkän sepustuksen ja blogger kadotti sen (tapahtui jokin virhe, kun yritin julkaista sen)! No, uusi yritys.

  Olen muutamia päiviä tässä miettinyt, että mitä ehdottaisin luettavaksi, sillä tehtävä on tuntunut jokseenkin vaikealta. Ymmärtääkseni meillä on melko samanlainen kirjamaku tietyiltä osin, joten olet lukenut jo paljon teoksia, joista tykkään itse ihan "kybällä". :D Mutta käytän kuitenkin tilaisuuden hyväkseni ja suosittelen seuraavia teoksia:
  Päivi Alasalmi: Vainola. Sen goottilainen jännitys tehosi ainakin minuun, ehdottomasti Alasalmen parhaimmistoa. :)
  Umberto Eco: Ruusun nimi. Sen keskiaikainen luostarimiljöö jännitysnäytelmineen on kertakaikkiaan taidokkaasti rakennettu! Hyvin mieleenpainuva teos, jonka jokaisen pitäisi lukea joskus elämänsä aikana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Tiedän tunteen, kuinka ärsyttävää on, kun on kovalla vaivalla sepustanut pitkän kommentin ja sitten se katoaa jonnekin bittiavaruuteen. Mutta, kiva kun yriti uudestaan! :)

   No sinäpä olet tarkkaan harkinnut siirtoasi! :D Kiitos ehdotuksista. Molemmat toistaiseksi lukematta. Alasalmelta olen lukenut vain joitakin satuja (omista kaksi hänen satukokoelmaansa), jotka ovat olleet mainioita. Muusta hänen tuotannostaan en ole oikeastaan edes tietoinen, mutta goottilainen jännitys kuulostaa hyvältä!

   Ruusun nimi on kirja, josta joskus olen miettinyt, että olisi kiva lukea.

   Poista
 23. Oi, hauska haaste! Voisin matkia joku päivä :) Ehdotan sinulle suosikkiani Tahar Ben Jelloun Pyhää yötä. Ja koska pidät klassikoista, olisin kiinnostunut kuulemaan, mitä pidät omasta romaanistani Silja ja Mai, jossa on viittauksia moniin klassikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi-Maaria ehdotuksistasi! Molemmat toistaiseksi lukematta :)

   Enpä muuten muistanutkaan, että olet kirjoittanut (ja vieläpä julkaissutkin!) kirjoja! Hienoa! :)

   Poista
 24. Mainio haaste! Ehdotukseni ovat Kai Nieminen: Istun tässä, ihmettelen, Valitut runot 1971-2010 ja Ozzy Osbourne: Minä, Ozzy. Molemmista kirjoista olen nauttinut paljon, varsin eri tavalla kylläkin (toinen rauhoittaa ja toinen naurattaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksistasi! Molemmat lukematta, joten käyvät hyvin haasteeseen!

   Heh, minuakin aivan naurattaa jälkimmäinen ehdotuksesi, vaikken tosiaan ole sitä ikinä lukenut. Eipä olisi varmaan itselleni ikimaailmassa tullut mieleen tarttua johonkin Ozzy Osbournen elämänkertaan, mutta itse asiassa luulen, että se voisi olla varsin mielenkiintoista lukemista! :D

   Poista
 25. Mainio idea tämä! Ehdotan Ranya ElRamlyn Auringon asemaa ja Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeliä. Molemmista olen itse pitänyt tosi paljon ja luulen, että sinäkin pitäisit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mainioista ehdotuksistasi, mutta arvaapas mitä Elina! Olet onnistunut olemaan ensimmäinen tässä ketjussa, joka ehdottaa peräti kahta sellaista kirjaa, jotka molemmat olen jo lukenut! Saat siis antaa uudet ehdotukset, jos haluat :D

   Molemmat itse asiassa ovat sellaisia kirjoja, joita tuskin löytäisin kirjaston hyllyltä omaan käteeni, mutta olen lukenut molemmat lukiossa äidinkielen kursseja varten ja muistaakseni myös kirjoittanut kirjallisuusesseet molemmista. Auringon asemasta muistikuvani ovat kovin hatarat, mutta Seitsemännen portaan enkelistä tykkäsin – jopa niin paljon, että luin täysin vapaaehtoisesti jatko-osan :D

   Poista
 26. Vielä ehtii ;) Haastan sinut lukemaan viime vuoden lempparikirjani, oikean aikuisten satukirjan: Eowyn Iveyn Lumilapsen ja Emile Zolan Naisten paratiisin. Zola on oikea klassikkojen klassikko ja kirja on hurmaava, parempi kuin telkkarin sarja kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sinäkin Mai ehdit! Molemmat ehdotuksesi lukematta, eli käyvät hyvin tähän. Seurasin suurella innolla yleltä tullutta Naisten paratiisi -tv-sarjaa ja kiinnostaisi kyllä kovasti joskus lukea oikea kirjakin, vaikka olen kuullut, että se eroaa aika paljon Zolan kirjasta. Samalta kirjailijalta olen aiemmin lukenut yhden teoksen, muistaakseni Ansa-nimisen romaanin.

   Poista
 27. Haastan sinut lukemaan dekkarin. Tästä saattaisit pitää, koska se tapahtuu Turussa ja 1790-luvulla. Itse pidin ajankuvasta. Siis Jyrki Heino: Kellari.

  Toinen ehdotukseni oli Taivaslaulu, mutta huomaan, että olet juuri blogannut siitä, joten jääköön tuohon yhteen.

  Sinulle on postia blogissani: http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, tämäpä on jännittävä ehdotus. Dekkareita en juuri lue nimittäin ollenkaan, vaikka joskus teini-iässä minulla oli sellainen dekkarivaihe. Ja kotikaupunki miljöönä kuulostaa kiehtovalta.

   Taivaslaulun tosiaan luin juuri hiljattain ja hieno oli!

   Kiitos postistasi! :D

   Poista
 28. Kannataa lukee kaikki percy jacksonit wikipediasta saat lisää tiatoo ne parhaita. Eka osa on salamavaras

  VastaaPoista