torstai 20. lokakuuta 2016

Ai niin: blogisynttärit! Osallistu synttäriarvontaan!Noin neljä vuotta sitten, lokakuun 8. päivänä vuonna 2012 aloitin yhden elämäni tärkeimmistä ja rakkaimmista harrastuksista - kirjabloggaamisen. Neljävuotias blogivanhus on jo niin iso, vanha ja dementoitunut, että meinasi unohtaa omat syntymäpäivänsäkin! Ja kun hän vihdoin muisti, oli hän liian kiireinen tehdäkseen mitään, mutta nyt, rakkaat lukijat, on aika hieman myöhästyneen synttäripostauksen ja synttäriarvonnan!

Mutta mistä siis kaikki lähti ja miksi? Entä mitä blogini ja kirjabloggaaminen minulle merkitsee? Synttäreiden kunniaksi teen katsauksen blogini historiaan ja sen kirjoittajan mielen syövereihin.

Kirjabloggaamisharrastus sain alkunsa melko lyhyestä harkinnasta, ja siitä on syyttäminen pitkän ja sitkeän flunssan aiheuttamaa ankeaa toimettomuutta ja tylsistymistä sängyn pohjalla. Siellä sänkyni pohjalla kun rypesin sekä henkisessä että fyysisessä tuskassa ja säryssä sekä yksinäisyydessä vain kirjalliset ystävät seuranani, syntyi yhtäkkiä ajatus oman kirjablogin perustamisesta. Sieltä sairasvuoteestani käsin olin nimittäin vain hieman aikaisemmin löytänyt kirjablogien maailman, jonka olemassaolosta en ollut ennen ollut edes tietoinen. Oikeastaan koko blogimaailma oli minulle ollut miltei täysin vieras, vaikka silloin tällöin joihinkin blogeihin olinkin eksynyt.

Ensimmäiset kirjablogin löydettyäni minussa heti virisi ajatus oman perustamisesta. Silloin kirjallisuustieteen opintoni yliopistossa olivat aktiivisimmillaan ja sivuaineeni kirjallisuustiede oli ehdoton lempiaineeni yliopistossa. Siispä ajattelin, että kirjabloggaaminen olisi sekä huviksi että hyödyksi. Kirjoista kirjoittaminen saisi käsittelemään paremmin ja syvemmin omia lukukokemuksia ja toisaalta olisi ilo jakaa omaa lukuharrastustaan muiden harrastajien kanssa. Olisi hienoa, jos minun lukuilostani olisi iloa jollekulle muullekin siellä jossakin tuntemattoman ruudun takana.

Lisäksi minulla oli pieni kasvattava motiivi myös kirjabloggaamispäätöksen taustalla: ajattelin, että bloggaaminen olisi matalan kynnyksen kirjoittamista, joka olisi omiaan kehittämään viha-rakkaus-suhdettani kirjoittamiseen enemmän kirjoitusrakkauden suuntaan. Olen aina ollut niin sanotusti hyvä kirjoittamaan ja olen kirjoittanut myös laudaturin äidinkielestä, mutta kirjoitustehtävät koulussa ja yliopistossa ovat saaneet minut aina vellomaan mitä suurimmassa luovuuden ja perfektionismin tuskassa aivan epätoivon ja itsetuhoisuuden partaalle asti. Kirjablogia ei kukaan ole kuitenkaan arvostelemassa samalla tavoin kriittisesti kuin opettajat koulussa. (Tai mistäs sitä tietää, mutta yksikään pilkunviilaaja ei ole ainakaan tullut julkisesti ilmaisemaan ajatuksiaan, paitsi kerran eräs blogiini eksynyt oppilas muutamasta kirjoitusvirheestä ihan kasvokkain luokassa :P)

Kirjabloggaamisen kautta olen saanut kokea paljon myös kirjoittamisen iloa, vaikka täytyy myöntää, että luovuuden tuskaa olen myös kokenut. Kirjablogiteksteille en kuitenkaan aseta kauheasti kriteereitä. Joskus haluan vain silkkaa kirjoittamisen iloa hioa hienon ja timanttisen tekstin, johon yritän tiivistää lukukokemuksen upeuden. Toisinaan taas tulen kiireissäni vain oksentamaan ulos itsestäni huonosti kirjoitetun teksitin, jolla kuittaan teoksen luetuksi, jotta pääsen rientämään muiden teosten äärelle. Kauheasti stressiä en kirjablogini tasosta ota, vaan lyöttäydyn ilolla sen kuuluisan mutuhutun kirjoittajien joukkoon ja mutuilen huolettomasti sananvapauteeni nojaten.  Myönnän, että silloin tällöin ajattelen, että mitä jos jossakin ruudun toisessa päässä joku kukkahattutäti joskus taivastelee, että tuollaistako suomea ja tuollaisiako kirjoitusvirheitä kirjoittavat kielenraiskaajat saavat opettaa äidinkieltä Suomen koululaitoksessa ja turmella viattomien ihmistainten arvokkaan äidinkielen.

Toistaiseksi kukkahattutädit ovat kuitenkin pitäneet sanaisen arkkunsa kiinni, ja minä olen päättänyt vähät välittää sellaisten mahdollisten tätien olemassaolosta. Kaiken kaikkiaan koen, että kirjabloggaaminen on ollut antoisa harrastus ja nimenomaan kehittänyt suhdettani kirjoittamiseen parempaan ja rakkaudellisempaan suuntaan. Toisinaan koen mitä suurinta itseilmaisun riemua saadessani kirjoittaa blogiini. Mahtavinta blogissa on se, että sen avulla saa olla yhteydessä ulkomaailmaan rakkaan lukuharrastuksensa merkeissä ja jakaa harrastustaan muiden kanssa. Lukeminen sinänsä on hyvin yksinäistä puuhaa, mutta kirjabloggaaminen tuo siihen myös sosiaalisen ulottuvuuden. Kirjabloggaamisen parhaisiin puoliin kuuluu myös se, että se tietyllä tavalla pitää yllä lukuharrastusta. Se luo pientä, positiivista painetta siitä, että kirjoja on luettava, sillä muutenhan ei olisi blogattavaa.

 Synttäriherkkuja!

Näiden neljän vuoden aikana blogista on tullut melko merkittävä osa elämääni, vaikka en ihan kaikkein ahkerimpien kirjabloggaajien joukkoon kuulukaan. Olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogiani. Blogista on tullut eräänlainen minuuden jatke, rakas lapseni, jota tahdon vaalia ja hoitaa, jotta se pysyy hengissä ja elossa. Blogini tuskin on ikuinen, mutta toivon, että se eläisi vielä pitkään ja kulkisi mukana elämässäni kauas. Jos ja kun se joskus kuolee, olo on varmasti kuin rakkaan ihmisen hautajaisissa.


Synttäriarvonta

Nyt ei kuitenkaan vietetä vielä onneksi blogini hautajaisia, vaan nimenomaan sen synttäreitä. Blogisynttäreiden kunnaiksi järjestän arvonnan, jossa on palkintona kirjakaupan lahjakortti (ja ehkä jotakin muuta pientä).


Arvonta-aikaa on synttärikuukauden eli lokakuun loppuun. Viimeinen päivä osallistua arvontaan on siis ma 31.10.Arvontaan osallistut kommentoimalla haluavasi mukaan arvontaan.

Blogissani on luettu paljon vanhoja klassikoita.


Kiitokset

Lopuksi tahdon vielä kiittää kaikkia blogini lukijoita siitä, että olette olleet mukana matkallani kirjojen ja tarinoiden ihmeelliseen Mikä-Mikä-Maahan! Teidän matkaseuranne on tehnyt bloggaamisesta kaiken vaivan arvoista ja kannustanut minua eteenpäin matkallani!


66 kommenttia:

 1. Olen ilman muuta mukana arvonnassa! Onnea ihanalle neljävuotiaalle, meillä onkin suurinpiirtein samanikäiset blogit :) On ollut ihanaa tutustua sinuun blogimaailman kautta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan ja kiitokset! <3 Samat sanat ja ihanaa oli nähdä nyt menneenä viikonloppuna ihan livenäkin! <3

   Poista
 2. Onnittelut täältä yhdeltä kukkahattutädiltä <3

  VastaaPoista
 3. Onnea täältäkin! Kuulostavatpa monet ajatuksesi tutuilta - ehkä siksi on ollut mukava seurailla sun lukemisia ja kuulumisia. Osallistun tietty arvontaan. Paljon hyviä vuosia blogillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että joku kokee samaistumista. Mukavaa, että olet seuraillut! :) Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 4. Onnea nelivuotiaalle! Se on mainio ikä :) Oma blogini on melko tarkalleen vuoden nuorempi :)

  VastaaPoista
 5. Onnea! Jaksan aina ihailla blogisi ulkoasua! Osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 6. Onnea! :)
  Tykkään kovasti blogisi ilmeestä ja iloisesta sävystä.
  Toivotan rutkasti ihania lukuhetkiä ja ihania blogivuosia!
  (Ja osallistun mielelläni arvontaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija ja mukavaa kuulla positiivista palautetta! :) Kiva, että tykkäät. Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 7. Onnea ja voi kun täällä käydessä tulee aina hyvälle tuulelle. Silmä lepää näissä kuvissa :) Osallistun myös arvontaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset sinullekin Annika ihanista kehuista! Ihanaa, jos onnistun saamaan blogillani jonkun hyvälle tuulelle! :) Tervetuloa mukaan arvontaan! :)

   Poista
 8. Onnittelut! :) Ihana seurailla raikasta ja selkeää blogiasi, kaunis ulkoasu ja kivoja juttuja! Mukana arvonnassa, minna82@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Onnea 4-vuotiaalle blogille! :) Ihanat synttäriherkut olet laittanut pöytään.

  Oman blogini synttärit ovat muuten 6.10, läheltä liippaa :D Tai minun blogini on perustettu aikaisempana vuonna kuin sinun, mutta kuitenkin. Melkein samiksia :D

  Arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Anni ja tervetuloa mukaan arvontaan! Ai hauskaa, että meillä on niin lähekkäin synttärit! :)

   Poista
 10. Mukana arvonnassa!

  Ja isot synttärionnittelut!

  VastaaPoista
 11. Mukana juu arvonnassasi. Oikein paljon onnea blogillesi ja pitkää ikää jatkossakin :)

  VastaaPoista
 12. Paljon onnea nelivuotiaalle! Mukana myös arvonnassa :)

  VastaaPoista
 13. Onnittelut ihanalle blogillesi! Osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 14. Onnea nelivuotiaalle ja paljon lisää hyviä blogivuosia! ♥ Ammattini puolesta olen kukkahattutäti kielenhuoltoasioissa, mutta bloggaajana ja blogien lukijana en jaksa: harrastus on harrastus. Sinulla on ihana, omanlaisesi ote kirjoihin ja bloggaamiseen - jatka samaan malliin ja aina sellainen vihervaaralaisuus sydämessäsi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Katja ihanasta kommentistasi! :) Yritän olla kadottamatta sisäistä Annaani! <3

   Poista
 15. Onnea synttäreiden johdosta! Olen itsekin kova lukemaan kirjoja suomeksi ja englanniksi joten olen mukana arvonnassa!

  sinituuliaojala@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Onneksi olkoon - tätä blogia on ollut ilo lukea. Vaikka kaikkea lukemaasi ei ehtisikään lukea niin hyviä lukuvihjeitä blogisi on täynnä. Oman lukupöydän kattausta voi täydentää hyvillä vinkeilläsi. Kiitos. JK. Osallistun arvontaan tietysti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Juha ja tervetuloa mukaan arvontaan! :) On ollut hauskaa, että olet löytänyt tiesi blogiini! :) Ja hienoa myös kuulla, että olet löytänyt täältä hyviä lukuvinkkejä!

   Poista
 17. Onnea!Löysin itse blogisi vasta tällä viikolla, mutta ehdottomasti jään seuraamaan, kirjamakusi tuntuu sopivan aika hyvin yhteen omien mieltymyksieni kanssa :) Mukana arvonnassa! kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa mukaan arvontaan! Hauskaa, että löysit blogini ja kiva, jos jäät seurailemaan! :)

   Poista
 18. Paljon onnea synttäreiden johdosta. Tulkoon niitä vielä monta! Ja mukana tietysti arvonnassa.

  VastaaPoista
 19. Onnea suloiselle nelivuotiaalle! Jokainen kirjoittakoon blogiaan kuten haluaa. :) oppilaille onkin hyvä esimerkki, että ope voi myös tehdä virheitä. Olen ilman muuta mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 20. Onnittelut! (: Mukana arvonnassa.

  saraana.makela@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Onnea 4v saavutuksesta. Mukana arvonnassa. sonjaemiliia (at) gmail.com

  VastaaPoista
 22. Onnittelut! Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Onnittelut! Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Onnittelut 4-vuotiaalle! Blogiasi on mukava seurata, ja olet tuonut tänne monia ihania kirjoja. Taisin sinun innostuksestasi alkaa lukea Annoja uudelleen, nyt englanniksi.

  Olen mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula! Ja sepä on ihana kuulla! <3

   Kiva kun osallistut - tervetuloa mukaan! :)

   Poista
 25. Onnea hurjasti Anna! Neljä vuotta on iso ikä blogille. Hyvää pohdintaa myös blogivuosista.

  Ja joo, mukana arvonnassa tietysti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Neljä vuotta alkaa olla jo paljon. Tajusin sen itsekin tänä syksynä, vaikka tuntuu, että on ollut sellainen vaatimaton aloittelija -olo :P

   Kiva kun osallistut! :)

   Poista
 26. Onnea blogisynttärien johdosta! Arvonnassa mukana! :)

  VastaaPoista
 27. Onnea ihanalle blogillesi! :) Oma blogini on muistaakseni vain kuukauden nuorempi. Muistan aloitusajan lähinnä siksi, kun siihen aikaan minun _olisi_ pitänyt keskittyä täyspäiväisesti graduun. Kiitos siis myös muistutuksesta, pitääkin katsoa koska ne omat blogisynttärini oikein ovatkaan. Kylläpä aika kuluu valtavan nopeasti!

  Niin ja tietenkin mukana myös arvonnassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marile! :)

   Ai, enpä tiennytkää, että olemme niin "samanikäisiä" :D Heh, ymmärrän tunteen. Kun pitäisi kirjoittaa gradua, on kyllä kiva keksiä kaikenlaisia uusia harrastuksia!

   Tervetuloa mukaan!

   Poista
 28. Suuret onnittelut neljästä vuodesta. :) Arvonnassa mukana
  Tiia

  VastaaPoista
 29. Haluan osallistua arvontaan. Hyvä, että mainostit vielä, sillä omien kiireideni takia en ole vähään aikaan ehtinyt lukea blogeja aktiivisesti. Bloggaaminen on kyllä hauska harrastus, ja tauoista huolimatta siihen on aina mukava palata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan ja olipas sitten hyvä, että muistutin! :) Ja mahtavaa, että sinäkin olet löytänyt bloggaamisen ilon! :)

   Poista
 30. Onnea vielä blogillesi! :)
  Haluaisin osallistua mukaan arvontaan.

  VastaaPoista
 31. Paljon onnea! Blogisi ei ole enää vauva eikä taapero! Nyt se on satuikäinen. :)

  Tämä on myös mukana arvonnassa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja tervetuloa mukaan! Ja hih, satuikäinen onkin hyvä sana blogilleni! :)

   Poista
 32. Iiikk vieläkö on aikaa osallistua arvontaan? Onnea synttäreiden johdosta! Olen mukana arvonnassa.
  skalaa@utu.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdit! Kiireideni takia en ole vieläkään ehtinyt suorittaa arvontaa ja tekemään arvontavoittopostausta, mutta kaikki aikanaan :)

   Poista
 33. Olipa ihana että ehdin vielä mukaan arvontaan! :) Isosti onnea neljän vuoden blogitaipaleestasi <3

  Klikkaan itseni lukijaksesikin...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja kiva, kun ehdit ja ihanaa, että liityit lukijakseni! Tervetuloa mukaan! :)

   Poista