perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kirjallisia kesähaaveita eli kesän kootut lukusuunnitelmat

Jokainen varmasti tietää sen tunteen, kun loma alkaa, niin elämän täyttää villi vapauden tunne, joka on kaukaista sukua tyhjyyden tunteelle. Tämä syntynyt tyhjiö on heti miten täytettävä ylimitoitetuilla lomasuunnitelmilla ja -projekteilla.  Suuren yltiöoptimismin vallassa saattaa tulla tunne, että nyt sitä ehtii ja jaksaa ihan mitä vain, sillä eihän tässä ole kuin aikaa ja aikaa! Jokainen kirjahullu varmasti tietää, että paras tapa tämän tyhjiön täyttämiseen ja vapaudesta irti pääsemiseen on se, että laatii pitkän listan kaikista kiinnostavista kirjoista, marssii kirjastoon ja raahaa sieltä selkä vääränä kasan kirjoja kotiin. Näin ei pääse ikinä laiskistumaan ja vajoamaan alavireiseen lomalla ajelehtimisen tunteeseen.

Tälläinen vapauden riemu ja täyttämistään huutava tyhjyyden tunne valtasi minutkin heti kesäkuun alettua, mistä oli seurauksena muutamat kirjastoreissut. Tämä kyllä siitä huolimatta, ettei minulla ole edes lomaa sanan syvimmässä merkityksessä, sillä olen aloittelemassa kesätyötäni mansikanmyyjänä (kuitenkin osa-aikaisena) ja kaiken lisäksi kesäkuun ekalla viikolla aloitin myös autokoulun, joka tulee varmasti viemään aika ison osan kesän henkisestä energiastani. Mutta siitä huolimatta: kesä on täällä ja kirjat myös. Aivoni pursuavat lukuhaaveita, jotka tuntuvat ehkä hieman liiankin kunnianhimoisilta kaikkiin ajallisiin resursseihini nähden.

Tässä kaikki ennen kesäkuuta aloittamattomat kirjat, joita olen raahannut kirjastosta kotiin ja jotka suunnittelen lukevani

1. Margaret Mitchell: Tuulen viemää (Klassikkohaasteeseen. Olen päässyt jo niin hyvään vauhtiin, etten malttaisi laskea käsistä!)
2. Jo Baker: Longbournin talossa
3. P. D. James: Syystanssiaiset
4.Susan Coolidge: Katyn toimet
5. F. H. Burnett: Pikku Lordi
6. L. M. Montgomery: Jane Victoria
7. Laura Ingalls-Wilder: Pitkä talvi preerialla
8. Laura Ingalls Wilder: Pieni kaupunki preerialla
9. Jenny Nordberg: Kabulin tyttöjen salaisuus
10. Jouni Hynynen: Paskapuhetta


Omasta hyllystä suunnittelen lukevani

1. Tove Jansson: Kesäkirja (ehdottomasti pakko lukea!)
2.  L. M. Montgomery: Runotyttö-kirjat (ehkä mahdollisesti, jos ehdin kaiken muun ohessa! N'mä luin viimeksi kaksi vuotta sitten kesällä.)


Ennen kesäkuuta aloitetut keskeneräiset lukuprojektit, jotka haluaisin päätökseen:

1. Laura Ingalls-Wilder: Farmarin Lapset
2.Vergilius: Paimenlauluja
3. Charles Dickens: Oliver Twist
4. Åsa Warnqvist: Besläktade själar

Tällaisia lukusuunnitelmia siis minulla täksi kesäksi. Aikamoiset pinot, eikä näissäkään loppujen lopuksi ole varmasti kaikkea sitä, mitä haluaisin lukea. Mutta on ihanaa ajatella, että maailmassa on niin paljon kirjoja odottamassa lukijaansa ja minulla ihana kesä edessäni ja aikaa lukea. Odotan innolla kesäisen kauniita iltalukuhetkiäni lähellämme olevalla laiturilla laskevan auringon pehmeässä valossa, laineiden loiskeessa ja lintujen viserryksessä. Muutamia sellaisia hetkiä on jo mahtunut alkukesääni.

Mitä ihanaa te muut ajattelitte kesällä lukea?