keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Valitsemassa kaikkien aikojen parasta kirjaa: ehdokkaani


Tänä syksynä kirjablogit ovat  valitsemassa kaikkien aikojen parasta kirjaa yhteistyössä Kirjakantti-tapahtuman kanssa. Tästä löytyy lisää tietoa Amman lukuhetki -blogissa, jossa saa myös itse käydä ehdottamassa omia suosikkejaan.

Tämä on siitä mukava kilpailu, että ehdolle saa asettaa niin monta kirjaa kuin haluaa! Ei siis tarvinnut kauheasti kärsiä päättämättömyyden sietämäntöntä vaikeutta.

Ajattelin, että olisi mukava julkaista myös täällä omassa blogissani sama ehdokaslistani, jonka jätin Amman lukuhetkiinkin. Ja vieläpä pienten selitysten sekä arviolinkkien kera.

Alla siis omat ehdokkaani ja linkit kirja-arvioihin, jos olen sattunut bloggaamaan kyseisestä kirjasta omassa blogissani. Numerointi ei vastaa arvojärjestystä, mutta listan kaksi ylintä ovat nykyisin suurimpia lempikirjojani, vaikka en näitä kahta pysty keskinäiseen paremmuusjärjestykseen laittamaan.

1. L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet / Anne of Green Gables

Paitsi oikea helmi tyttökirjojen genressä, myös kirja, johon minulla on voimakas henkilökohtainen tunneside. Tarina, jonka sankarittareen samaistun voimakkaammin kuin yhdenkään toisen kirjan henkilöön.

2. Charlotte Brontë: Kotiopettajan romaani

Ikimuistoinen rakkaustarina, jossa on jotakin sanomattoman kiehtovaa ja kaunista ja joka esittää samalla kokonaisen rakkauden filosofian, joka ainakansa kontekstissa on ihailtavan radikaali.

3.  Charlotte Brontë: Syrjästäkatsojan tarina

Surumielinen, uskomattoman koskettava ja traagisen kaunis tarina, joka joskus vuosia, vuosia sitten teki syvän vaikutuksen. (Haaveissa olisi uusintalukemisen paikka.)

4. Charles Dickens: Kaksi kaupunkia

Ranskan vallankumouksen pyörteistä kertova historiallinen romaani, joka kosketti syvältä.

5. Charles Dickens: Saiturin joulu / Joululaulu

Mitä parhain hyvän joulumielen sytyttäjä, jonka lukemisen jälkeen ei tee mieli kuin hymyillä ja olla hyvä ihminen kaikille. Dickensin satiirinen huumori hiottu huppuunsa, ja kirja on paitsi erinomaisen viihdyttävää, mutta myös ajatuksia herättävää luettavaa.


6. William Makepeace Thakeray: Turhuuden turuilla

Erinomainen satiirinen suurromaani.

7. Tove Jansson: Pappan och havet / Muumipappa ja meri

Muumeista se syvällisin ja vakavamielisin, joka kiehtoo juuri loputtomilla kysymyksillään ja analyysinaiheillaan.

8. Tove Jansson: Muumipapan urotyöt

Muumeista hauskin ja hulvattomin, jota lukiessa ei nauru ehdi hyytyä kertaakaan.

9. F.E. Sillanpää: Nuorena nukkunut

Traagisen kaunis suomalainen klassikko, joka jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen jo 9-luokalla, kun tein tästä kirjailijasta ja kirjasta esitelmän. Se oli pitkään lempikirjani.

10. Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli

Satu, joka iski syvälle jo nuorena ja iskee nykyäänkin vähintään yhtä syvälle, ettei syvemmällekin. Kaunis tarina koskettavasta veljesrakkaudesta, joka ei voi jättää sydäntä kylmäksi.

11. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Tarvisiko tämän romaanin päätymistä listalle edes yrittää selittää? Tämä romaani vie mukanaan paitsi erinomaisen romanttisen jännittävillä ihmissuhdekuvioillaan sekä Austenin vertaansa vailla olevan kynän huippuunsa hiotuilla satiirin piikeillä.



Kaksi Annaa kuin kaksi marjaa




Tätä listaa laatiessani hämmästyin itsekin siitä, kuinka suuri osa omista suosikeistani kuuluu 1800-luvulle, nimittäin 6 näistä 11:stä kirjasta on kirjoitettu 1800-luvulla. Olen toki ennenkin tiedostanut, että 1800-luvun kirjallisuus on sydäntäni lähellä (kerronhan sen blogiproofilissanikin), mutta en tajunnutkaan, että näin paljon! Loput viisi kirjaa on kirjoitettu 1900-luvulla, ja nekin aika kauan aikaa sitten. Taidan olla pahasti jämähtänyt menneisiin vuosisatoihin ja -kymmeniin, noihin ihaniin nostalgisiin aikoihin!

Kolmelta kirjailijalta Dickensiltä, Brontëlta ja Tove Janssonilta on listalle päätynyt peräti kaksi kirjaa, ja kun tarkemmin ajattelee, niin tämä kolmen kopla eittämättä varmasti kuuluu rakkaimpiin kirjailijoihini. Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut -arvion yhteydessä julistinkin Dickensin viralliseksi lempikirjailijakseni.

Jännityksellä jään odottamaan, kuinka Paras kirja -kilpailussa käy ja pääseekö joku omalta listaltani viiden parhaimman joukkoon!

(Minulla on omat arveluni siitä, mikä näistä luultavasti ainakin tulee sinne pääsemään, mutta enpäs sano!)