lauantai 1. maaliskuuta 2014

Haastekooste: Venäjää valloittamaan – vaikka kirja kerrallaan


Täällä toisen tähden alla -blogi on emännöinnyt Venäjää valloittamaan – vaikka kirja kerrallaan -nimistä haastetta. Haaste on nyt päättynyt ja aika julkaista tulokset, kuinka valloitusretkeni Veäjään sujui.

Luin kirjoja vain yhdestä haastekategoriasta, nimittäin venäläisten mieskirjailijoiden kategoriasta ja siitä kertyi luettuja kirjoja viisi. Näin jälkikäteen ajateltuna lukemiseni on ollut aika harmillisen stereotyyppisen sukupuolittunutta. Tässä lukemani kirjat lukujärjestyksessä:

1. Vladimir Sorokin: Jono
2. Anton Tšehov: Kirsikkatarha
3. Dostojevski: Alistetut ja loukatut
4.  Leo Tolstoi: Anna Karenina

Olen itse aavistuksen pettynyt haastesuoritukseeni, sillä olisi ollut mukava tehdä suurempiakin valloitusretkiä erityisesti upeiden venäläisten klassikkoteosten parissa. Aika klassikkopainotteiseksi tämä listani kyllä muodostuikin. Tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että sain luettua Tolstoin upean suurromaanin Anna Kareninan, joka saa kunnian kantaa upeimman haastekirjani titteliä. Myös Dostojevskin Alistetuista ja loukatuista pidin paljon. Kirsikkatarha, jonka nyt luin jo toistamiseen, oli tällä kertaa mielestäni jo hieno näytelmä, vaikka ensimmäisellä kerralla en yhtään pitänyt siitä.  Jono ja Tarpeettoman ihmisen päiväkirja puolestaan muodostuivat melko mitäänsanomattomiksi lukuelämyksiksi. Ainoa ennestään minulle täysin lukematon kirjailija oli Vladimir Sorokin, muita kirjailijoita olen aiemminkin lukenut.

Olisin halunnut haasteen nimissä lukea myös Eduard Uspenskin lastenkirjallisuutta, mutta en saanut aivan loppuun tällä viikolla lainaamaani Fedja-setä, kissa ja koira -teosta. Mutta tulen toki lukemaan sen loppuun muuten vain!