maanantai 10. maaliskuuta 2014

Lastenraamattujen helmi: Bibeln för små och stora

 On aika pitkän tauon jälkeen kirjoittaa taas kirja-arvostelu!

Minulla on ollut pitkään mielessä tutustua lastenraamattuihin. Olen selaillut ja katsellut, mutten tätä aiemmin yhtäkään kokonaan lukenut. Eräs kerta kirjastoreissulla hyllyssä esille nostettu ruotsinkielinen Bibeln för små och stora vangitsi täydelleen huomioni. Mikä ihana kansi ja mitkä värit!Pieni kirjan selailu varmisti, että tämä kirja lähtee ehdottomasti mukaan! Muut tähän mennessä selailemani lastenraamatut eivät ole saaneet aikaan sellaista tunnetta, että tämä on aivan pakko lukea ja katsoa loppuun asti, mutta tämän kohdalla kävi niin. Oikeasti, tämä Raamattu on lumoava! Olen suunitellut kirjan hankkimista myös omaan hyllyyni, sillä tämä on oikea aarre lastenraamatuksi.

Hienoa tässä lastenraamatussa on ennen kaikkea kuvitus, joka on hyvin vangitseva ja raikas. Erityisesti vaikutuin siitä, kuinka luomisen alku on kuvattu: alussa ei ollut mitään, pelkkää pimeyttä vain. Myös tämä tyhjyys ja pimeys, ja sen jälkeen myös valon tuleminen on vangittu upeasti tyhjiin, mutta kuitenkin kuvitettuihin aukeamiin:


Kuville on annettu hyvin  merkittävä osa: kaikki aukeamat ovat kokonaan kuvan peitossa, teksti on upotettu kuvan sisään. Värit ovat mahtavat! Raamattukuvituksissa toistuu usein maanläheiset, ehkä omaan silmääni vähän tylsät värit. Tähän kuvitukseen on tuotu raikkautta myös muilla sävyillä, mutta ei kuitenkaan liiaksi omaan makuuni. Tietty historian ja vanhahtavuuden tuntu säilyy kuitenkin. Myös omaa lempiväriäni vaaleanpunaista löytyy monesta kuvasta, erityisesti naisten vaatteissa – harvinainen piirre lastenraamattukuvituksissa! (Keskeinen kriteeri ihastukseeni!)

Kuvissa ei ole upeaa vain värimaailma, vaan myös se, kuinka hahmot ja tapahtumat ovat kuvattu. Kuvat ovat eloisia ja ilmaisuvoimaisia. Niitä on mukava pysähtyä tuojottelemaan pitkäksi aikaa. Uskon, että ne ovat juuri sellaisia, joita katsomalla lapset huudahtelevat lukemattomia kertoja "äiti katso, tuolla on sitä ja tätä!". 

Joihinkin kuviin on lisätty pieniä riemastuttavia ja hymyn huulelle nostattavia yksityiskohtia. Mukaan on tuotu vähän huumoria esimerkiksi pienillä nykyaikaisuuksilla, jotka on piilotettu päällisin puolin melko ajanmukaiseen kuvaan. Esimerkiksi yhdessä majataloa kuvaavassa kuvassa voi nähdä pienen, pyjamaan pukeutuneen olennon hiipparoivan yläkertaan herätyskello kainalossaan. Tässä puolestaan Saara ratsastelee rennosti kamelin selässä pikku drinkki kädessään:


Mielestäni hauskin kuva oli kuva, jossa Joosef kestitsee Egyptissä 11 veljeään hyvällä ruualla.  Silmäterälleen pikku Benjaminille hän on laittanut oikein aimo annoksen, jota Benjamin tuijottaa silmät ymmyrkäisinä:


Kuvitus ei kuitenkaan ollut lainkaan ainoa syy, miksi olin niin kovin ihastunut Bibeln för små och stora -lastenraamattuun. Myös sisältö oli upea! Pidin kertojaäänestä, joka on niin pehmeä ja lempeä, joka ei tyydy pelkästään välittämään Raamatun tapahtumia, vaan myös selittämään ja opettamaan. Kertomuksissa korostuu vahvasti Jumalan hvyyys sekä hänen rakkautensa ja lempeytensä ihmistä kohtaan. Esimerkiksi näin kauniisti ja lapsiystävällisesti on kuvattu paratiisista karkoittaminen ja elämä sen jälkeen:

Livet utanför lustgården blir svårare. Men Gud är med Adam och Eva. 
Gud är fortfarande deras vän.
Adam och Eva får barn, som i sin tur får barn. Och snart finns det många, många människor på jorden.
Gud ser på människorna och ler. De gjorde fel, men Gud älskar dem ändå. Det är ju Gud som har skapat dem.

Huomasin, että monissa kohdin kirjailija oli ottanut pieniä vapauksia tarinoiden värittämiseen ja lisännyt yksityiskohtia, joita ei löydy Raamatusta, mutta jotka kuitenkin sopivat hyvin Raamatun tarinoiden henkeen ja ideaan ja toimivat tässä elävöittääkseen tarinoita lastenraamatulle sopivalla tavalla. Esimerkiksi yllä siteeratussa katkelmassa kerrotaan, että Jumala hymyili katsoessaan ihmisiä, mitä ei mainita Raamatussa. Luomistarinassa, jossa luetellaan, mitä kaikkea Jumala loi minäkin päivänä, kerrotaan, että kolmantena päivänä Jumala loi "äppelträd, hallonbuskar och gräs, och allt som var grönt och skönt". Näitäkään yksityiskohtia ei Raamatussa mainita, mutta Raamattuun uskovalle on kuitenkin tavallaan itsestään selvää, että Jumala loi myös esimerkiksi vadelmapensaat.

Tämä Raamattu on kaunista luettavaa, ja sillä on mielestäni monia kaunokirjallisiakin ansioita. Kieli on selkeää ja siinä on yksinkertaisuuden kauneutta. Jossakin kohdin kieli kurottautuu kohti suoranaista lyyrisyyttä, esimerkiksi muutamiin kohtiin ripoteltujen loppusointujen käytöllä (esim. "grönt och skönt"). Tämän lukeminen oli suuri ilo ja nautinto!

Lopuksi vielä monta kuvaa!


 Noomi förstår varför Boas var snäll mot Rut. Det var för att han ville gifta sig med henne! Rut vill gärna gifta sig med Boas också.  Abraham katselee tähtiä, joiden luku on kuin hänen jälkeläistensä luku. 

 Abraham ja Saara saavat kuin saavatkin vielä lapsen vanhoilla päivillään!

Jeesus opettaa viisauksiaan.

Bibeln för små och stora (2013)
(Prentenbijbel, 2008
kirjoittanut: Liesbeth van Binsbergen, Lidja Hammenga, Bram Kasse, Vrouwke Klapwijk, Nelleke Scherpbier, Bert Wiersma)
Kuvittanut: Marijke ten Cate
Kääntänyt ja työstänyt ruotsiksi: Kristina Reftel