maanantai 28. joulukuuta 2015

Kovia joulupaketteja Adlibriksestä ja muita lukusuunnitelmia lomaksi

Uskomatonta mutta totta! Niin se joululomakin vain koitti pitkän ja raskaan syksyn jälkeen. Loman kynnyksellä pääni täyttyi perinteiseen tapaan mitä suureellisimmista lomalukusuunnitelmista. Opettajan lomahan on niin pitkä, että siinä ehtii lukea vaikka mitä! No, lomani on kestänyt nyt tasan viikon ja olen lukenut tasan yhden kirjan. Mutta ei se mitään. Parastahan kaikessa on kuitenkin se, että saa suunnitella ja haaveilla lukevansa. Joululoman lukusuunnitelmiini tänä vuonna kuului paitsi lahjakirjat, myös kirjastosta hankittu kirjapino.

Tänä vuonna ostin parhaat joululahjat itsekkäästi itselleni. Olen aina ollut sitä mieltä, että myös itseään tulee jouluna lahjoa. (Tai no, siinä ainakin yksi hyvä tekosyy hankkia itselleen jotakin kivaa, mistä on haaveillut). Omat joululahjani tilasin Adlibriksestä, joten ne ovat tietysti luettavia lahjoja.

Tältä näyttää itselleni haalima joululahjasaalis:


1.Laura Ingalls Wilder: Pioneer Girl

Tämä kirja on "alkuperäinen" Pieni talo preerialla -kirja. Olen viime keväästä syksyyn asti seikkaillut lapsuuteni suosikkisarjan parissa, Laura Ingalls Wilderin omaelämäkerrallisen Pieni talo preerialla -kirjojen parissa. Pioneer Girl on Lauran alkuperäinen tarina hänen elämästään, jonka hän yritti aikanaan julkaista, mutta jonka kustantamot yksi toisensa jälkeen hylkäsivät. Laura päätti kirjoittaa muistoistaan lastenkirjan Pieni talo suuressa metsässä (1932), josta tulikin heti suuri menestys. Laura jatkoi lapsuus- ja nuoruusmuistojaan kokonaiseksi kirjasarjaksi, joka saavutti aikanaan suuren, meidän aikaamme asti kestäneen suosion. Kirjailijattaren elämän aikana julkaisemattomaksi jäänyt Pioneer Girl julkaistiin vasta viime vuonna, ja nyt aika on vihdoin kypsä tälle teokselle. Odotan innolla, millainen on "totuus" tämän minulle rakkaan sarjan takana. Kirjan pitäisi antaa aidompi kuva Lauran elämästä, sillä kyseessä on aikuisten kirja, kun taas lastenkirjasarjassa kirjailija on muokannut materiaalia enemmän lapsille sopivaksi.


2. Nancy Holder: Crimson Peak

Olin jokin aika sitten katsomassa elokuvissa vertahyytävän ja upean kauhuelokuvan Crimson Peakin, joka lumosi paitsi kutkuttavalla ja jännittäväällä tarinallaan, myös ennen kaikkea upealla visuaalisella ilmaisullaan. Nuori viaton nainen, rakkaus ja kartano, joka on täynnä loputtomia pimeitä käytäviä ja menneisyyden kaikuja, jotka eivät kestä päivänvaloa mutta jotka kuitenkin pyrkivät esiin. Tätä goottilaista kauhua edustavaa elokuvaa katsoessani mietin, miten upeaa olisi, jos tästä elokuvasta olisi kirja, sillä elokuvassa on elementtejä, jotka toimisivat loistavasti kirjassa. Vaikka olisin toivonut, että tämä kirja olisi jo kirjoitettu goottilaisen kauhun kulta-aikana 1800-luvulla, en voinut vastustaa uteliaisuuttani, kun minulle selvisi, että elokuvan pohjalta on kirjoitettu kirja. Mielenkiintoista nähdä, kuinka elokuva taipuu kirjaksi - yleensähän asia on toisinpäin!


3. L. M. Montgomery: Selected Journals I

Lempikirjailijani L. M. Montgomeryn elämä on aina kiehtonut minua. Millainen oli nainen rakkaiden tyttökirjaklassikoiden takaa? Tiedän, ettei hänen oma elämänsä ollut useinkaan niin valoisaa ja optimistista kuin lempifiktiohahmoni Vihervaaran Annan elämä, vaan muistutti enemmän Annan "kirjallisen serkun"  runotyttö Emilian synkempää elämää.  Montgomery kirjoitti koko elämänsä ajan päiväkirjoja, joita myöhemmällä iällä vielä muokkasi ja korjaili julkaisukuntoon. Näitä päiväkirjaniteitä on julkaistu useita, ja tämä on niistä ensimmäinen.

Minä en ollut kuitenkaan ainoa, joka oli muistanut minua luettavilla paketeilla. Sain myös siskoltani lahjaksi yhden kirjan! Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo kuulostaa minunlaiseltani kirjalta, vaikken ole teoksesta aiemmin kuullut. Ilahduttava oli myös lahjan ohessa tullut siskoni askartelema kirjanmerkki, jossa on lause jostakin saman kirjailijan toisesta teoksesta.


Varustauduin joululomaan myös kirjastoreissulla. Tällaisen pinon sain haalituksi kirjastosta lomalukemiseksi. Alcottia, Wuolijokea ja Linnaa. Näistä kirjoista olen lomalla ehtinyt lukea (mutten vielä blogata) vasta yhden, Alcottin tyttökirjan Kahdeksan serkusta, joka olikin varsin viihdyttävää lomaluettavaa!




















Itse asiassa alkuperäisiin lomalukusuunnitelmiini kuului myös Susan Coolidgen Katy-sarja sekä Herbjørg Wassmon Lasi maitoa, kiitos. Nämä kirjat tulin kuitenkin "vahingossa" ahnetineeksi jo ennen loman alkua. Parempi ehkä niin, sillä näillä pinoilla ei kyllä tule lukemisen puute loppu lomankaan aikana!

Mitäs ihanaa te muut olette lukeneet jouluna? Tai mitä kovia paketteja pukki teille toi?