perjantai 12. kesäkuuta 2015

Kirjallisia kesähaaveita eli kesän kootut lukusuunnitelmat

Jokainen varmasti tietää sen tunteen, kun loma alkaa, niin elämän täyttää villi vapauden tunne, joka on kaukaista sukua tyhjyyden tunteelle. Tämä syntynyt tyhjiö on heti miten täytettävä ylimitoitetuilla lomasuunnitelmilla ja -projekteilla.  Suuren yltiöoptimismin vallassa saattaa tulla tunne, että nyt sitä ehtii ja jaksaa ihan mitä vain, sillä eihän tässä ole kuin aikaa ja aikaa! Jokainen kirjahullu varmasti tietää, että paras tapa tämän tyhjiön täyttämiseen ja vapaudesta irti pääsemiseen on se, että laatii pitkän listan kaikista kiinnostavista kirjoista, marssii kirjastoon ja raahaa sieltä selkä vääränä kasan kirjoja kotiin. Näin ei pääse ikinä laiskistumaan ja vajoamaan alavireiseen lomalla ajelehtimisen tunteeseen.

Tälläinen vapauden riemu ja täyttämistään huutava tyhjyyden tunne valtasi minutkin heti kesäkuun alettua, mistä oli seurauksena muutamat kirjastoreissut. Tämä kyllä siitä huolimatta, ettei minulla ole edes lomaa sanan syvimmässä merkityksessä, sillä olen aloittelemassa kesätyötäni mansikanmyyjänä (kuitenkin osa-aikaisena) ja kaiken lisäksi kesäkuun ekalla viikolla aloitin myös autokoulun, joka tulee varmasti viemään aika ison osan kesän henkisestä energiastani. Mutta siitä huolimatta: kesä on täällä ja kirjat myös. Aivoni pursuavat lukuhaaveita, jotka tuntuvat ehkä hieman liiankin kunnianhimoisilta kaikkiin ajallisiin resursseihini nähden.

Tässä kaikki ennen kesäkuuta aloittamattomat kirjat, joita olen raahannut kirjastosta kotiin ja jotka suunnittelen lukevani

1. Margaret Mitchell: Tuulen viemää (Klassikkohaasteeseen. Olen päässyt jo niin hyvään vauhtiin, etten malttaisi laskea käsistä!)
2. Jo Baker: Longbournin talossa
3. P. D. James: Syystanssiaiset
4.Susan Coolidge: Katyn toimet
5. F. H. Burnett: Pikku Lordi
6. L. M. Montgomery: Jane Victoria
7. Laura Ingalls-Wilder: Pitkä talvi preerialla
8. Laura Ingalls Wilder: Pieni kaupunki preerialla
9. Jenny Nordberg: Kabulin tyttöjen salaisuus
10. Jouni Hynynen: Paskapuhetta


Omasta hyllystä suunnittelen lukevani

1. Tove Jansson: Kesäkirja (ehdottomasti pakko lukea!)
2.  L. M. Montgomery: Runotyttö-kirjat (ehkä mahdollisesti, jos ehdin kaiken muun ohessa! N'mä luin viimeksi kaksi vuotta sitten kesällä.)


Ennen kesäkuuta aloitetut keskeneräiset lukuprojektit, jotka haluaisin päätökseen:

1. Laura Ingalls-Wilder: Farmarin Lapset
2.Vergilius: Paimenlauluja
3. Charles Dickens: Oliver Twist
4. Åsa Warnqvist: Besläktade själar

Tällaisia lukusuunnitelmia siis minulla täksi kesäksi. Aikamoiset pinot, eikä näissäkään loppujen lopuksi ole varmasti kaikkea sitä, mitä haluaisin lukea. Mutta on ihanaa ajatella, että maailmassa on niin paljon kirjoja odottamassa lukijaansa ja minulla ihana kesä edessäni ja aikaa lukea. Odotan innolla kesäisen kauniita iltalukuhetkiäni lähellämme olevalla laiturilla laskevan auringon pehmeässä valossa, laineiden loiskeessa ja lintujen viserryksessä. Muutamia sellaisia hetkiä on jo mahtunut alkukesääni.

Mitä ihanaa te muut ajattelitte kesällä lukea?

21 kommenttia:

 1. Lukusuunnitelmassa parasta on lukemisten suunnittelu. Tuo suunnittelu lihavoidulla. :) Viime vuonna kesäprojektini oli Kesä ilman miehiä eli luin pääasiassa naisten kirjoittamia teoksia. Täksi kesäksi suunnittelin projektia nimeltä Paksukaiset, mutta se taitaa nyt jäädä, kun ei ole innostusta siihen suuntaan. Pähkäilen vielä kesäprojektia, mutta saattaa olla, että se jää tänä vuonna väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukusuunnittelu on kyllä ihanaa. Suunnitelmien laatimisessa inspiroituu kaikista niistä ihanista mahdollisuuksista, mitä voisi lukea. Harvoin kuitenkaan suunnitelmat toteutuvat ihan sellaisenaa, mutta ei se mitään. Hih, kesä ilman miehiä -projektisi kuulostaa kyllä hauskalta! :) Voisi itsekin kokeilla joskus sellaista (ja jonkakin toisena kesänä sitten ihan tasa-arvon nimissä vaikkapa kesää ilman naisia :P ) Toivottavasti saat jonkun kivalta tuntuvat kesälukuprojektin tällekin kesälle! Paksukaiset -projekti kuulostaa kyllä myös hauskalta (mikäli ymmärrän oiken, tarkoittaa varmaan, että luetaan tosi paksuja kirjoja?), mutta sellainen projekti vaatii ehkä tiettyä fiilistä ja kärsivällisyyttä.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää lukusuunnitelmasi! Ja oi, Kesäkirja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, Katri! Ja oi, minäkin odotan kovasti Kesäkirjan lukemista. Olen varma,että tykkään, vaikken ole sitä aiemmin lukenut! :)

   Poista
 3. Minulla on menossa Alastalon salissa klassikkohaasteeseen. Se on aika paljon raskaampaa luettavaa kuin Tuulen viemää. Muut suunnitelmat ovat aika epämääräisiä. Saatan lukea ihan mielialan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, hatunnosto sinulle, Margit! Päätit tarttua astetta haastavampaan haasteeseen kuin minä. Muutama vuosi sitten minut olisi pitänyt lukea yhteen tenttiin Alastalon salissa 1. osa, mutta se eka osakin jäi kesken. Huh-Huh, onnea vain yritykseesi! (Haluaisin kyllä joskus ihan vain itseni haastaakseni yrittää lukea mokoman teoksen aivan alusta loppuun, siis molemmat osat ja sitten hankkia ylpistelläkseni sen kuuluisan paidan, jossa lukee, että olen lukenut Alastalon salissa!)

   Toivotan sinulle ihania kesäisiä lukuhetkiä valitsemiesi kirjojen parissa! :)

   Poista
 4. Mielenkiintoisilta vaikuttavia kirjapinoja! Minunkin pitäisi lukea Montgomeryn Runotytöt (kuten myös kesken jäänyt Anna-sarja loppuun!), mutta siirtynee jonnekin tulevaisuuteen, toivottavasti ei kuitenkaan kovin pitkälle sinne.

  Minä aloitan kunnon kesälukemiseni vasta lomalle jäätyäni heinäkuussa enkä malttaisi enää odottaa! Ei enää aikaisia aamuherätyksiä ja liian lyhyitä iltoja, kaikki päivät vain pyhitetty lukemiselle (ja vähän myös gradulle)! Lukemiseni koostunee suurimmilta osin jo pitkään lukemattomina olleista oman hyllyn (paksuista) kirjoista, esimerkiksi George R. R. Martinin A Game of Thrones pitäisi viimeinkin saada luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentistasi ja kannatan innolla ja lämmöllä Runotyttöjen ja Annojen lukusuunitelmaa! :D Game of Thronesia en ole ikinä itse lukenut (enkä myöskään katsonut), mutta se vähä, mitä tiedän, kuulostaa mielenkiintoiselta. Toivotan sulle oikein ihanaa ja kirjarikasta kesälomaa, sitten kun se kohdallasi vihdoin ja viimein koittaa! :)

   Poista
 5. Ihan mukavan näköisiä lukusuunnitelmia. Tuo sama painos runotyttö-kirjoista on minullakin hyllyissä, mutta en ole koskaan jaksanut alkua pidemmälle.

  Kesän lukusuunnitelmia pohdinkin jo blogissani, mutta ainakin on nuortenkirjaviikot edessä jälleen ja klassikkohaasteeseen Hitlerin Taisteluni. Pinossa odottaa myös pari sarjakuvaa, joista ensimmäisen jo luinkin sekä Leibnizin Monadologia, Mukan Tabu ja Kilven Alastalon salin jatko-osa Pitäjän pienimpiä. Ei mitenkään kevyt kesä, mutta tällaista nyt kaipailen.

  Tuulen viemää pitäisi kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lukumato! Kannustaisin koittamaan joskus uudestaan Runotyttöä! Mullakin kävi joskus niin, että en päässyt alkua pidemmälle, mutta joskus paljon myöhemmin, kun aloitin uudestaan, niin johan vei mennessään. Ja itse asiassa yhden kerran sen jälkeen yritin aloittaa uudelleen luvun, mutta jälleen se jäi ihan ensimmäisiin lukuihin. Kuitenkin ne ovat aivan ihania kirjoja, kun pääsee vaan kunnolla mukaan tarinaan! 3 Suosittelen kyllä myös Tuulen viemää, sillä olen jo lukenut noin 630/894 sivua, ja se on ollut aivan mahtava. Paksu kirja, mutta sitä ei malttaisi laskea käsistään!

   Oi, Hitlerin Taisteluni kuulostaa aika kovalta vedolta klassikkohaasteeseen! Se olisi kiinnostavaa joskus itsekin lukea. Toivotan sinulle ihania lukuhetkiä omien kesäkirjojesi parissa! :)

   Poista
 6. Kesäkirja on ♥♥♥, Tuulen viemää on mahtava kesälukemiseksi ja voisin vaikka elää Syystanssiaisilla ja Longbournin talolla. Ei mulla muuta. Kaunista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin minun uhkarohkeissa suunnitelmissani on selättää Tolkienin Hobitti ja Taru sormusten herrasta. Noiden rinnalle ei oikein uskalla mitään muuta suunnitella, aion lukea sitä mikä tuntuu hyvältä.

   Poista
  2. Kiitos Ellen kommenteistasi! Niiden kannustamana olen entistäkin innostuneempi lukusuunnitelmistani. Tuulen viemää on tällä hetkellä jo jossain sivulla 630 eli "voiton puoella" ja se tosiaan on ollut ihan mahtavinta kesälukemista. Seuraavaksi varmaan kärkyn juuri kesäkirjan tai Syystanssiaisten pariin! :) Hyvältä kuulostaa sunkin kesälukusuunnitelmat! Hyviä lukuhetkiä sulle Tolkienin parissa! :)

   Poista
 7. Parasta kesässä on se, kun kasaa pinon kirjoja pihapöydälle, heittäytyy aurinkotuoliin ja tarttuu ensimmäiseen kirjaan - tai ehkä vain sukkuloi kirjojen välillä ja selailee niitä :) Vähän olen jo päässyt tuohon tunnelmaan, kun ilmat ovat lämmenneet ja olen saanut syksyn kuvioista jännäämisen työnnettyä taka-alalle. Ihania kirjoja sinulla; moni niistä on kuulunut minun lapsuuden/nuoruudenkesiini, Katyt, Scarletit ja Pikku Lordit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, niinpä! <3 Sinäpä Maria osasit niin hyvin vangita sanoihisi kesän ja kesälukemisen lumon. Ei kaikkea ihanaa suunnittelemaansa edes tarvitse kunnolla lukea. Osin riittää se, että saa viettää kirjojen seurassa aikaa, hypistellä niitä ja haaveilla lukevansa. Ja sitten tietysti tarttua kunnolla siihen parhaimpaan herkkupalaan ja lukea se uppoutuen ja syventyen. Ja hih, ihanaa kuulla, että pinostani löytyy omien nuoruuden kesiesi suosikkeja! :)

   Poista
 8. Monenlaisia kirjoja - ja mukavia! Minä muuten eilen mietin, että mahtaisikohan 9-vuotias tyttäreni jaksaa lukea Pieni talo preerialla -sarjaa, voisin samalla lukea itsekin. Tyttökirjat sopivat muutenkin kesään (ja mihin tahansa vuodenaikaan, ei sen puoleen).

  Ihanaa lukukesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja kommentistasi! Luulisin, että 9-vuotias olisi juuri sopivan ikäinen lukemaan niitä (jos ei kokonaan itse, niin ainakin ääneen luettuina). Jos vain aihe sattuu olemaan sellainen, että kiinnostaa. Eihän valitettavasti kaikki äitiä miellyttävät ihanuuden uppoa jälkeläisten lukumakuun :) Minäkin olen sitä mieltä, että tyttökirjat ja kesä erottamattomasti kuuluvat yhteen, vaikka kyllähän niitä muulloinkin luen. Mutta mitä olisikaan kesä ilman tyttökirjoja?

   Ihanaa lukukesää myös sinulle! :)

   Poista
 9. Erittäin hyvä lista, ja ihanan kesäisiä kuvia.

  Jos pääsen vanhempieni mökille juhannuksena, niin Kesäkirja lähtee mukaan. Hyvän ilman sattuessa kohdalle pääsee tosiaan sinne laiturille, vaikka mökille voi tietysti mennä myöhemminkin kesällä. Juhannuksessa on vain jotain erityistä taikaa ♥ Mukaan lähtee todennäköisesti myös Gösta Berlingin taru, jos se saapuu ajoissa postissa. Löysin Huuto.netistä kuvitetun 1920-luvun version, joka oli totta kai ostettava.

  Muuten lueskelenkin sitten kaikenlaista sekalaista. Enimmäkseen haasteisiin sopivia kirjoja ja Lontooseen sijoittuvia, koska sinne reissaamme elokuussa äidin kanssa. Matkalukemisen valinta on tietysti aina hankalaa. Ei kannata ottaa vahingossa mukaan mitään huonoa kirjaa, jota ei teekään sitten mieli lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Suvi! :)

   Mökkijuhannus ja kesäkirja kuulostavat ihan täydelliseltä yhdistelmältä! <3 Toivottavasti tosiaan pääset mökille! ) Gösta Berlingin taru kuulostaa myös hyvältä, vaikka en ole kyllä itse vielä ikinä lukenut. Ja voi, 20-lukulainen kuvitettu versio - toivottavasti se tosiaan saapuisi ajoissa postista!

   Toivotan sulle hyvää lukukesää ja sekä huippua Lontoon matkaa! Tuo onkin mahtava tapa työstää reissua etukäteen, että lueskelee matkakohteeseen sijoittuvaa kirjallisuutta! :)

   Poista
 10. Tuulen viemää <3 Muutenkin hieno pino! Suunnitteleminen on ihanaa ja lukusuunnitelmat parasta maailmassa :D Itse aion lukea Sodan ja rauhan ja heti kun pääsen kirmaamaan lomille, käyn nappaamassa kirjakaupasta uusimman Knausgårdin. Muita suunnitelmia en ole vielä tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marile! Tuulen viemää on ihana, mutta niin on kyllä sinunkin suunnittelemasi järkäle nimittäin Sota ja Rauha! :) Se oli minun kesäkirjani muistaakseni kolme vuotta sitten. No, hieman raskassoutuisempi klassikko, mutta ah, niin hieno ja palkitseva lukijalleen! Knausgårdia en tunne kuin nimenä, mutta toivotan sinulle antoisia lukuhetkiä omien lukusuunnitelmiesi parissa! :)

   Poista