sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Täydellinen kesäkirja: H. E. Batesin Oi ihana toukuu

Jos haluat sulostuttaa kesääsi kirjalla, joka on kesänvärinen ja mansikamakuinen, joka nostattaa takuuvarmasti hymyn huulillesi, kirkastaa silmäsi ja saa sinut ajattelemaan, että elämä on ihanaa ja elämisen arvoista, niin suosittelen ehdottomasti H. E. Batesin Oi ihana toukokuu -teosta. Ehdotin kirjaa lukupiirikirjaksemme, sillä olemme keväällä lukeneet vain aika rankkoja, kuolemasävytteisiä teoksia ja nyt kaivattiin jotakin hyvänmielenkirjaa. Juuri sellaiseksi voi luonnehtia Oi ihanaa toukokuuta joka on –, oi, vaan niin ihana!


Oi ihana toukokuu kertoo vehreällä englantilaisella maaseudulla asustelevasta Larkinien perheestä ja heidän elämänmakuisesta ja herkullisesta elämästään. Perheeseen kuuluu mamma ja pappa Larkin sekä monilukuinen lapsilauma, josta vanhin, 17-vuotias Marietta nousee keskeisimpään asemaan. Tässä perheessä syödään runsaasti (ja rasvaisesti) ja iloitaan elämästä vailla huolen häivää. Pappa Larkin ei edes sellaisia murehdi kuin verojen maksaminen. Siitä lähteekin kirjan juoni käyntiin, kun nuori veroviraston kalpeanaamainen ja laiha konttorirotta Cedric Charlton saapuu kaupungista verolomakkeineen Larkinien maatilalle aikeinaan saada selvyyttä Larkinien tuloista ja verottaakseen sen asianmukaisesti. Helpommin sanottu kuin tehty. 

Larkinien perhe (ja erityisesti kaunis Marietta) kietoo pikkusormiensa ympäri nuoren konttorirotan, joka on oppinut ottamaan elämän vähän vakavammalta ja ryppyotsaisemmalta kannalta kuin Larkinien perhe. Miestä pyydetään jäämään syömään, sitten vähän pelaamaan, ottamaan vähän drinkkiä, lopulta jäämään yöksi, sitten poimimaan vähän mansikoita ja... ja... loppujen lopuksi viis verolomakkeesta ja verovirastosta. Herra Charlton taivutellaan ottamaan vähän "sairaslomaa" ja viettämään hauskaa ja huoletonta maalaiselämää Larkinien iloisen perheen seurassa

Oi ihana toukokuu on tv-sarjana tuttu minulle jo lapsuudestani, jolloin koko meidän seitsemänhenkinen perheemme suorastaan rakasti sitä. Jollain tavalla ehkä löysimme itsemme Larkinien perheestä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun luin kirjan kokonaan. Sarjaan kuuluu myös kaksi jatko-osaa: Larkinit Ranskassa ja Jälleen kotona.

Oi ihana toukokuu ilostuttaa lämpimällä, hersyvällä huumorillaan, kauniilla, romanttisella kesätunnelmallaan, johon kuuluu olennaisesti mansikat ja satakielen laulu, sekä huolettomalla elämänfilosofiallaan. Larkinien perhe ei turhia murehdi eikä ryppyotsaile, vaan tämä iloinen ja huoleton perhe syö elämänsä kermakakusta vain mansikat päältä. Larkinien perheen seurassa voi sanoa itsekin piut paut kaikille murheille ja pysähtyä vain kuuntelemaan satakielen lumoavaa laulua, nostaa mansikan huulilleen ja sanoa, tämä on elämää.

Tässä kirjassa ei ole mitään elämää suurempia ajatuksia tai teemoja, jotka voisivat viehättää älykkyydellään tai osuvuudellaan. Mutta sen sijaan tässä on tunnelmaa, joka lumoaa ja vie mennessään. Pappa Larkinin mielestä kaikki on vain aina niin turkasen hienoa, ja nyt sanon itse puolestani, että tämä on vain niin turkasen ihana kirja!

"Koti näyttää niin turkasen hienolta", sanoi Pappa. "Vaikka siltähän se aina näyttää."
"Ihanalta", sanoi mamma.
"Olemme oikeita onnenmyyriä. Meillä ei ole mitään huolia, eihän, Mamma?"
"En minä ainakaan tiedä mistään huolista."

H. E. Bates
Oi ihana toukokuu
(The Darling Buds of May, 1958)
Otava
228 s. 
P.s. Myös Krista on aivan vastikään tunnelmoinut ihanan toukokuun parissa.

12 kommenttia:

 1. Tämä kirja on nimensä puolesta jäänyt mieleen muutamien blogien kesäkirjavinkkien listoilta, ja nyt kun sinä kirjoitat kirjasta niin kauniisti, syntyi lopullinen palo saada tämä(kin) teos heti-pian-äkkiä käsiin. (Valitettavasti jono on sen verran pitkä, että hieman tämä kirja joutu odottamaan vuoroaan). Mutta voi että kuulostaa täydelliseltä kesäkirjalta! Ja kirjankansikuvasi on nätti! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hanki ihmeessä käsiisi, kun on vielä kesää jäljellä (ja onhan sitä!). Kirja on aika nopealukuinen, joten ei kannata sen vuoksi pelätä. Ja kiitos kuvakehuista, yritin saada vähän kesätunnelmaa kuvaan, kun kirja itse on aika virttyneen ja tylsän näköinen :D

   Poista
 2. Tämä on varmasti mitä sopivinta kesälukemista.

  VastaaPoista
 3. Tämä on niin ihana, täydellinen kirja alkukesään. Nyt aloin ihan kaivata Larkineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, on! Larkinit ovat kyllä mainioita, heidän seuraansa jää kaipaamaan! :D

   Poista
 4. Oi en ole tiennyt että tämä on kirja! Sarjan muistan lapsuudestani elävästi, etenkin superkauniin Catherine Zeta-Jonesin. Pitää ihan ehdottomasti lukea tämä joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti lukemaan myös! Tv-sarja on myös aivan ihana, haluaisin itse puolestani palata sen pariin uudestaan! :)

   Poista
 5. Tämä on niin ihana, täydellinen kesäkirja <3 Myös tv-sarja on ihana, varsinkin ne osat, jotka perustuvat kirjoihin, loput ovat ehkä hieman tekemällä tehtyjen oloisia, mutta silti ihania :) Seurasin sarjaa kun se aikoinaan tuli tv:stä ja löysin sen viime-/toissavuonna edullisesti dvd-boksina, katsoin läpi ja aion palata sen pariin vastakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että myös sinä tykkäät! En tiennyt, että kaikki tv-sarjan osat eivät perustu ollenkaan kirjoihin. Niitä kirjojen jatko-osia en olekaan ikinä lukenut ja tv-sarjan näkemisestä on aikaa. Minäkin haluaisin katsoa sarjan uudestaan ja lisäksi lukea loput kirjat :)

   Poista
  2. Ilmeisesti kirjat ovat aikanaan ilmestyneet (englanniksi) erillisinä osina, mutta ainakin tuossa minun lukemassani suomennoksessa oli samoissa kansissa kaikki tarinat (The Darling Buds of May 1958, A Breath of French Air 1959, When the Green Woods Laugh 1960). Muistaakseni tv-sarjan alkujaksoissa oli maininta, että perustuu H. E. Batesin kirjoihin ja loppujaksoissa että perustuu H. E. Batesin kirjojen henkilöhahmoihin ja ne tarinat eivät tosiaan olleet kirjoista tuttuja.

   Poista
 6. Olin jo vähällä aloittaa tämän kirjan eilen, mutta tartuin sitten johonkin ihan toisenlaiseen. Ehkäpä seuraavaksi. Muistan tv-sarjasta ihanan lämpimän ja hauskan tunnelman. Yritin eilen tilata sarjan itselleni, mutta harmillisesti se oli loppu. Ehkä sitä vielä joskus saa.
  Minä mietin tuota, että eikös tv-sarja mennyt aika pitkään, riittikö yhdestä kirjasta niihin kaikkiin ja epäilinkin, että kaikki eivät perustu kirjaan (ilmeisesti myös minulla on nuo kaikki yhdessä suomennoksessa), ellei kirjoja ole jossain lisää. Mutta selvisi nyt sekin :)

  VastaaPoista