keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Esikoiseni Kakkuja salaisesta puutarhasta ilmestyy keväällä 2023 - kansikuva julki!

Tämä syksy on ollut jännittävää aikaa. Kirjaunelmani on ottanut askeleita eteenpäin, konkreettisempaa hahmoa. Yhteistyö kustannustoimittajani kanssa alkoi elokuussa, ja esimerkiksi kansikuvaa on pohdittu ja mietitty yhdessä ja katalogitekstiä on suunniteltu. Ja sitten olen hyvin, hyvin malttamattomana odottanut, milloin Avaimen kevätkatalogi 2023 ilmestyy.

Ja vihdoin marraskuun alussa se ilmestyi!

Katalogin myötä tuli julkiseksi kirjan kansikuva ja lopullinen nimi.  Tadaa - esikoisteokseni Kakkuja salaisesta puutarhasta kansikuva on tässä:


Kannen on suunnitellut Annukka Mäkijärvi ja olen todella tyytyväinen siihen.

Hauskaa on, että kanteen päätyi pitkän pyörityksen jälkeen kuva Anni Swanin Pikkupappilassa -kirjasta ammentavasta Metsien kaukainen sini -kakusta, joka oli ihka ensimmäinen kirjakakkuni. 

Kun katsoo kokonaisuudessaan tuosta kakusta ottamaani kuvamateriaalia, huomaa harjaamattomuuteni. En ole ikinä ennen tätä kirjaprojektiani kuvannut niin tosissaan, ottanut kymmeniä, kymmeniä, jopa satoja kuvia samasta kohteesta. Projektin aikana olen kehittynyt kuvaajana. Kuitenkin noiden osin epäonnistuneiden ensikuvien seasta löytyi lopulta toimivin kansikuva. Minulle kansikuva muistuttaa: tästä kakusta kaikki alkoi, siitä alkoi konkreettisesti matkani kohti kirjaunelmaani.

Katalogiteksti kuvailee kirjaani ja sen kirjailijaa näin:

Mikäpä olisi ihanampaa kuin vetäytyä sohvan syliin tai riippumaton kainaloon kirjan, kakkupalan ja teekupin kanssa? Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan.

Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella Pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Kotiopettajattaren romaani tai Ylpeys ja ennakkoluulo voisivat herätä henkiin?

Anna Pölkki on kangasniemeläistynyt äidinkielen, kirjallisuuden ja ruotsin opettaja, joka asuu nykyään keskellä Savon metsiä, hoitaa puutarhaa, ohjaa kansalaisopiston lukupiirejä ja kirjoituskursseja sekä kirjoittaa lehtiin. Hän tunnustautuu Vihervaaran Anna sukulaissieluksi ja oman elämänsä Runotytöksi, joka haaveilee julkaisevansa vielä monta kirjaa.

(Näyttökuva katalogista)

Näillä näkymin kirjani on tarkoitus ilmestyä toukokuussa. Vaikka siihen on vielä paljon aikaa, kirjan myynti jälleenmyyjille alkoi jo katalogin julkaisun myötä. Viime viikolla huomasin, että Kakkuja salaisesta puutarhasta on ilmestynyt jo moniin kirjastojärjestelmiin ja siitä saa tehdä varauksia! Esimerkiksi synnyinseutuni Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoihin kirjaani on tilattu jo 15 nidettä ja siitä on tehty 19 varausta. Nykyisen asuinpaikkani nurkilla sijaitseviin Keski-kirjastoihin on tilattu 16 nidettä ja varauksia on tehty 4. Huomasin myös, että kirja on ilmestynyt joihinkin nettikauppoihin ja on ennakkotilattavissa niistä. Ainakin Bookyyn, Prisman verkkokauppaan, Suomalaiseen, Adlibrikseen ja Akateemiseen. Hintahaitari on suuri, Akateemisen ja Adlibriksen hinta on edullisin: 26,9 e.

Kirjastot ovat luokitelleet kirjani luokkaan 68.2 eli ruoanvalmistus ja ruokakulttuuri. Sinne kirjani tietysti kuuluu tietyllä perusteella: kirjani on kakkureseptikirja. Toisaalta se mielestäni yhtä lailla ansaitsisi paikkansa kirjallisuustiede-luokasta, sillä kyseessä on yhtä lailla kirjallisuustietokirja, ja olen kirjoittanut kirjani ennen kaikkea sillä ajatuksella, että sen lukeminen olisi lukunautinto kirjallisuudenystävälle, vaikkei olisi edes leipomisesta kiinnostunut. Toivon, että kirjani löytää kirjaston ruokahyllystä tiensä myös kaikkien kirjallisuudenystävien syliin.


Tuntuu hurjan jännittävältä, kutkuttavalta ja ihanalta, että kirjani matka kirjastojen ja lukijoiden hyllyihin on jo alkanut! Ajatus kannustaa ja motivoi minua loppurutistukseni keskellä, sillä vajaa kuukauden päästä minun on kustannussopimukseni mukaan palautettava käsikirjoitukseni kustannustoimittajalle. Sen jälkeen toki tekstiä vielä hiotaan palautteen perusteella.

Kustannustoimittajani on muuten minulle jo vuosia sitten kirjablogimaailmasta ja kirjasomesta tutuksi tullut Lumiomena-blogin Katja. On ollut ihanaa saada Katja yhteistyökumppanikseni! Hän on aina ollut yksiä niitä kirjasomeystäviä, jotka ovat tuntuneet sukulaissieluilta. Meillä on osin sama kirjamaku, myös Katja on suuri kakkujen ystävä kuten minäkin.

Käsikirjoitus on tällä hetkellä aika hyvällä mallilla. Muutama ihan pieni osio on kirjoittamatta. Lisäksi tekstiä pitää hioa ja samalla karsia - tekstiä nimittäin on syntynyt ihan liikaa (hyvin tyypillistä minulle) ja kirjastani uhkaa tulla liian paksu. Tämä vaihe kirjatekemisessä tuntuu ihanalta: enimmäkseen on kyse jo olemassa olevan tekstin editoimisesta eikä tarvitse kärsiä tyhjän paperin kammosta. Samalla unelma lopputuloksesta siintelee jo edessäni. Jotain uutta ja ihanaa on syntymässä, ja joinain hetkinä, kun pysähdyn ajattelemaan tätä kaikkea, tunnen itseni valtavan onnelliseksi. On ihanaa saada kirjoittaa esikoiskirjaansa!

Odotan kevättä aina malttamattomana, mutta tällä kertaa odotan sitä vielä aivan erityisellä tavalla. Tekee mieli muistella näitä Montgomeryn Sara - tarinatyttö -teoksen sanoja:

Ja edessämme oli unelma keväästä. On aina turvallista uneksia keväästä. Sillä on varmaa, että se tulee. Ja jos se ei ole aivan sellainen kuin olemme kuvitelleet, se tulee olemaan äärettömän paljon ihastuttavampi

4 kommenttia: