keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa

 
Lewis Carroll
Liisan seikkailut ihmemaassa
(Alice´s Adventures in Wonderland, 1865)
Suomennos: Anni Swan, 1906
Kuvitus: Tove Jansson, 1966
WSOY
125 s.
 
Yhtäkkiä juosta vilisti silloin valkoinen  punasilmä kani aivan hänen ohitsensa.
Tässä ei tietysti ollut mitään erittäin ihmeellistä, tuskinpa siinäkään, että kani juostessaan itsekseen mutisi:
"Voi minua poloista! Voi minua poloista! Nyt totta vie myöhästyn kun myöhästynkin!" Muistellessaan sitä jälestäpäin Liisa ihmetteli, ettei tämä seikkä häntä sen pahemmin kummastuttanut, mutta silloin hänestä kaikki tuntui aivan luonnolliselta.
Vasta silloin hänen silmänsä levisivät ihmetyksestä selälleen, kun kani toden totta otti kellon liivintaskustaan, katseli sitä ja kiirehti sitten kulkuaan. Liisa hypähti pystyyn, ei hän elämäniässään ollut nähnyt kanien käyttävän liivejä tai ottavan kelloa liivintaskusta. Hehkuen uteliaisuudesta hän lähti juoksemaan kanin jäljestä nurmen poikki ja sattui juuri parahiksi näkemään, kuinka se pujahti suureen reikään pensaikon alle.
Siinä tuokiossa Liisa hyppäsi sen jäljestä hetkeäkään ajattelematta, millä keinoin hän pääsisi takaisin ylös.

Kaikki varmasti tietävät, minne tämä kuuluisa kaninkolo Liisan johtaa?

Tietysti ihmemaahan, jossa kaikki on nurin kurin, kovin kummallista ja hassua, jossa on omituisia otuksia, jotka käyttäytyvät vieläkin omituisemmin.

Olin odottanut innosta pinkeänä paluuta lapsuuteni lukukokemukseen, mutta lopputulos oli sittenkin hieman pettynyt. En tiedä miksi. Ehkä olin odottanut liikaa kirjalta, johon olin kuvitellut rakastuvani päätä pahkaa?

Kirja ei missään nimessä ollut mielestäni huono, mutta kokemus huomattavasti laimeampi kuin olin odottanut.

No mutta: kirjan hyvät puolet? 1800-luvun englantilaisuus on ihastuttavaa. Ja ihastuttavin juttu tässä kirjassa on se, että vaikka ihmemaa on todella ihmemaa, paikka jossa tapahtuu ihmeellisiä ja epätavallisia asioita, joka on kaukana ihmisten arkitodellisuudesta, on kaikki kirjassa niin perin 1800-lukulaista ja englantilaista.

Vain englantilaisen kirjailijan luomaa voi olla mielikuvitusfantasia, jossa on hullut teekutsut ja jossa kuninkaalliset pelaavat krokettia. Lisäksi mielestäni perin englantilaisia ovat liiveihin pukeutuneet kanit, jotka kaivavat kellon taskustaan puhumattakaan oikuttelevasta kuningattaresta, joka huutaa lähes kaikille "pää poikki!"

Lisäksi hupaisaa ovat ne monet absurdit asiat ja hahmot, joihin ihmemaassa Liisa ja lukija törmäävät. Eityisen ihastunut olin piippuaan polttelevaan, filosofiseen ja verkkaiseen kaalimatoon sekä omahyväiseen valekilpikonnaan.

Ja viimeisillä sivuilla minua odotti yllätys, joka paitsi aiheutti mitä suurimman pettymyksen, mutta myös tarjosi sitä, mitä olin tarinalta suuresti aiemmin kaivannut: merkityksen ja tarkoituksen.

Petyymys oli se, että Liisan seikkailut eivät olleetkaan totta. Se olikin vain unta. Siis höh. Minä luulin ja muistin, että ihmemaa on todellin paikka!

Mutta tätä paljastusta seurasi opetus:
 
Viimein hän kuvitteli, miten hänen pikku sisarensa kerran kasvaa naiseksi ja kuinka hän vielä täysi-ikäisenäkin säilyttää lapsuutensa teeskentelemättömän ja hellän sydämen ja kuinka hän kokoaa ympärilleen toisia lapsia ja saa heidän silmänsä loistamaan jännityksestä kertomalla heille monta ihmeellistä tarinaa, ehkäpä juuri unten ihmemaasta, jonka hän näki monta, monta vuotta sitten. Ja vielä hän kuvitteli, kuinka pikku Liisa vanhana ihmisenäkin ymmärtää lasten yksinkertaiset huolet ja nauttii heidän pikku iloistaan muistellen omaa lapsuuttaan ja sen onnellisia kultapäiviä.
 
 
 



 
 Myös Tove Janssonin kuvitus ilostutti.
 

8 kommenttia:

  1. Liisan seikkailut kuuluvat minun lempikirjoihini, olen lukenut ne vaikka miten monta kertaa. Minusta niissä on juuri sopivasti sekaisin tuttua ja absurdia, ja englantilaisten sanontojen ja lorujen vääntely on jotain aivan hulvatonta. Minusta tämä kannattaa lukea englanniksi ja tutustua taustoihin vaikka jonkun kriittisen laitoksen avulla. Joskus se vain auttaa, että vitsit selitetään. ;-)

    Kivan näköisiä nuo Janssonn kuvitukset. Jotenkin itselleni John Tennielin kuvat ovat niin ainoita oikeita, etten ole juuri välittänyt tutustua muihin. Taitaa olla turhaa ennakkoluuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuli tätä lukiessa sellainen olo, että voisi olla hieno kirja kokea juuri alkukielellä englanniksi. Ehkä joskus otan uusinnan siis. Hyvä idea tuo taustoihin tutustuminen jonkun kriittisen laitoksen kanssa, voisi avata uusia ulottuvuuksia teokseen :)

      Minä pidin tavallaan Tove Janssonin kuvituksista. Ne olivat hienoja kuvia kuvina, mutta jotenkin niissä ei ehkä ollut omastakaan mielestäni sitä oikeaa Liisa ihmemaassa -tunnelmaa. En tuntenut John Tenneliä nimenä, mutta googlattuani huomasin, että hänhän se todella onkin se ainoa oikea Liisa ihmemaassa -kuvittaja :D Niissä kuvissa on juuri se oikea tunnelma ja henki.

      Poista
  2. Tuo, että kaikki onkin vain unta, oli minullekin pettymys. Yhdessä toisessakin kirjassa olen ollut äärimmäisen pettynyt asiaan. Siinä asia paljastui vasta toisessa osassa. Ensimmäisen ja toisen osan ilmestymisen välillä oli vieläpä parikymmentä vuotta ja sitten kirjailija ei oikeasti voi keksiä mitään muuta loppuratkaisua kuin sen, että niin tuo päähenkilö näki sitten unta ja eihän mikään totta ollutkaan. Yh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, se on jännä, miten voi pettyä aikuinen ihminen niin paljon siihen, että fiktiivisessä teoksessa kaikki paljastuu lopulta "vain uneksi"! Olen kokenut joka kerta itse aivan saman pettymyksen vastaavissa tilanteissa! Aika jännä tuo sinun kertomasi tapaus, jos tosiaan oli niin, että kirjailija ei yksinkertaisesti keksinyt enää mitään muuta ja kuittaa sitten kaikki vain uneksi :P

      Poista
  3. En ole lukenut koskaan Liisa Ihmemaassa, jostain syystä skippasin tämän kirjan täysin jo nuoruudessani, vaikka se olikin tarkoitus lukea. Yksi asia joka pitää ehdottomasti korjata näin aikuisena!

    Mukavaa juhannusta, toivottaa Salainen blogiystäväsi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännä, että olet onnistunut "säästymään" noin hyvin Liisa ihmemaassa -kirjalta, vaikka onkin sellainen klassikko. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä korjata asiaa! :)

      Kiitos toivotuksesta, toivottavasti sinunkin juhannuksesi oli mukava, Salainen blogiystäväni! :D

      Poista
  4. Tämä on ensimmäinen kirjallinen rakkauteni ja yksi niistä kirjoista, jonka koen vaikuttaneen minuun ja maailmankatsomukseeni erityisen paljon. Tulen aina muistamaan sen miten surrealismi ja tietty pelottava tunnelma iskivät minuun lapsena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, upeaa, että tämä kirja on tehnyt sinuun niin suuren vaikutuksen jo nuorella iällä!

      Hmmm... yritän miettiä, millainenkohan on maailmankatsomus, johon Liisa ihmemaassa on vaikuttanut erityisen paljon? Onko sellaisessa maailmankatsomuksessa kaikki nurinkurin ja hassusti? :D

      Poista