keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Iik & apua! Merihenkisiä (tai muita ihania) lukuvinkkejä kaivataan KIIREELLISESTI!


Kunpa
elämä ois
ikuinen huvilaloma
Hangossa
meren ja tuulen kaupungissa.

Kunpa
elämä ois
suurromaanin loppumaton lukukokemus
pitsihuvilani parvekkeella.

Kunpa
elämä ois
koko illan loikoilu
rantakalliolla auringon laskussa.

Mutta elämä on
paljon muutakin.


Unettomia öitä,
aikaisia aamuherätyksiä,
punakynällä huitomista,
liidulla raapimista
sekä kaikenlaista arkista aherrusta.

Tällaisen runon rustasin kesällä päiväkirjaani kotiuduttuani ihanalta Hangon huvilalomaltani, joka sujui pitkälti kirjoja lukien kauniin romanttisessa miljöössä. Kotiin tultuani huomasin, että pala sieluani oli jäänyt Hankoon, ihanan pitsihuvilani Villa Maijan parvekkeelle lukemaan. Olin kuitenkin onneksi varautunut siihen ja varannut jo Hangossa ollessani yhden hotelliyön syyskuulle samasta huvilasta. Nyt tuo yö on jo aivan oven takana, jo tulevana viikonloppuna! Liidulla on tullut jo raavittua ja punakynällä huidottua sen verran tänä syksynä, että jo on aikakin irtioton!

Tänä vuonna nimittäin minulla on ennenkuulumaton määrä ylityötunteja, ja olen kehitellyt sen varalle erinäisiä selviytymisstrategioita, jotta en pala loppuun. Yksi niistä on se, että silloin tällöin tarvitsen pienen hotelliloman, jonne suuntaan aivan yksin, vain kasa kirjoja seuranani. (Miten muutenkaan äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori rentoutuisi?)

Vaikka olen odottanut yötä kuin kuuta nousevaa koko alkusyksyn (ja kesänkin!), on eräs olennainen osa matkavalmisteluja jäänyt kuitenkin viime tippaan. Nimittäin lukusuunnitelmat! Ennen kesäistä Hangon matkaani olin vaikka miten monta viikkoa aiemmin lainannut kirjoja, joiden ajattelin soveltuvan matkaani. Nyt on enää muutama päivä aikaa ja kirjat ovat yhä kirjastossa! Siksipä nyt on hyvät neuvot tarpeen, sillä pääni lyö tyhjää, kun yritän ajatella, mitä haluan lukea Hangossa.


Eli auta avutonta! Ehdota kommentissa kirjaa, joka täyttää jotkin seuraavista kriteereistä:

1) Ennen kaikkea haluaisin lukea jotakin merihenkistä, merelliseen miljööseen sijoittuvaa kirjaa
2) plussaa on ihanuus ja viehättävyys
3) tunnelmallisuus ja hidastempoisuus
4) Sijoittuu menneisyyteen, mieluiten esim. 1800-luvun loppuun tai 1900-luvun alkuun
5) jollakin muulla tavalla annamainen
6) ei kovin viihteellinen tai pinnallinen
7) lyhyt ja/tai helppolukuinen

Kaikkien kriteereiden ei tarvitse täyttyä. Ykköskohta on kuitenkin siinä mielessä tärkein, että haluaisin mukaani ainakin jonkin merikirjan, mutta mahdollisesti voin ottaa sen lisäksi myös jonkin muun. Muumipappa ja meri olisi sinänsä kyllä aivan täydellinen, mutta haluaisin kirjan, jota en ole ennen lukenut.

Ehdotuksia otetaan vastaan ainakin to klo 22.9. klo 14 asti, viime tipan vinkkejä voi mahdollisesti myös laittaa pe 23.9. klo 10 asti, sillä hätätapauksessa voin käväistä kirjastossa vielä samalla, kun lähden reissuun.

Vinkeistä valitsen ainakin yhden tai muutaman matkaseuraksi Hankoon - jos vain saan kirjan tähän hätään käsiini kirjastosta.

14 kommenttia:

 1. Jos ei ole jo luettuna, Tove Janssonin Kesäkirja sopii kaikkiin kriteereihisi täydellisesti!

  VastaaPoista
 2. Heippa! En tiedä täyttääkö tämä kaikkia kriteerejä, mutta itse luin vähän aikaa sitten Jessica Brockmolen Kirjeitä saarelta ja rakastuin siihen täysin! Kirja on historiallinen kirjeromaani, joka sijoittuu Skotlantiin maailmansotien aikaan (molempien, sillä teos hyppelee ajassa äidin ja tyttären kirjeiden kautta). Se on tavallaan merellinen, sillä päähenkilö Elspeth kirjoittaa kirjeensä meren keskeltä Skyen saarilta. Kirja on tunnelmallinen, ihana, ajatuksia herättävä, kirjeromaanille tyypillisesti nopealukuinen mutta viipyilevä, ihanan nokkelasti kirjoitettu ja ennen kaikkea kaunis ja romanttinen. :) Goodreadsissa se sai minulta täydet 5 tähteä. Se ei kuitenkaan ole Tove Janssonin tapaan viihteellinen ja tunnelmallinen, joten en tiedä onko se tarpeeksi kevyt huvilalukemiseksi. Osaan kuvitella että tykkäisit siitä kun meillä on vähän samanlainen kirjamaku. ;)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. C. S. Forester "Hornblower ja Hotspur" löytyy Perniön kirjaston varastosta (Hylly: 84.5 FOR)...
  Sijoittuu Napoleonin sotien aikaan l 1700/1800 -luvun taitteeseen. Foresterin luomasta hahmosta löytyy jopa wiki-sivusto (niin suosittu oli tämä Hornblower -kirjasarja), varsin tuore leffasarjakin löytyy. Ihan hyvin tehty (minulla on se DVD boxi), mutta kirjat ovat ihan oma upea maailmansa. Mutta tuosta Hornblowerista löydät oivan kirjan merenrantaan. Tuuli puhaltaa purjeissa ja mielen sopukoissa, kun Hornblower yrittää luotsata pientä sotalaivaansa miehistöineen isojen tapahtumien keskellä ja katveessa. Itseäni kiehtoo sarjassa nimenomaan Hornblowerin mielenmaisemien oiva kuvaaminen. Ja mielessä keinuu brittiläisen purjealuksen kannella tuulten ja aaltojen pieksemänä...Tuo Hotspur on hyvä aloitus Foresterin meriromaaneihin. Luin ne jo nuorena ja ihastuin. Vanhemmalla iällä olen lukenut ne pariin otteeseen - niin hyviä ne ovat. Ajankuvaus tapoineen on myös antoisaa. Ja, joo - on siinä hiukan romantiikkaakin.

  VastaaPoista
 5. Sally Salmisen Katarina tulee mieleeni, En ole kirjaa lukenut, mutta kuullut siitä olen. En osaa sanoa, kuinka paljon siinä on merta, mutta sijoittunee pohjanmaa - ahvenanmaa akselille.

  VastaaPoista
 6. Ensimmäisenä mieleen tuli M. L. Stedmanin Valo valtameren yllä. Miljöönä Australia, majakka ja meri. Erittäin koskettava tarina, ei todellakaan höttöinen, mutta kaunis kyllä. Kirja tosin ei mikään parinsadansivun mittainen ole... Lyhyeksi suositukseksi sanoisin Tove Janssonin Haru, eräs saari. Takuuvarmaa luettavaa merimaisemiin :) Mukavaa Hangon matkaa!

  VastaaPoista
 7. Suosittelen myös noita ylläolevia Valo valtameren yllä ja Kirjeitä saarelta teoksia, mutta jos sinulla on lukematta Ulla-Lena Lundbergin Jää, niin se on ykkösehdotukseni ja toinen Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maija.
  Hankoon sijoittuu Katja Kallion Säkenöivät hetket, joka on kolmas ehdotukseni. Se voisi olla sinulle sopiva ja niihin villoihin.

  VastaaPoista
 8. Kannatan Main Jää-ehdotusta. Mulle tuli ekana mieleen Petri Tammisen Meriromaani: on lyhyt, kertoo muuan epäonnisesta purjehtijasta (sijoittuu menneeseen) ja on elämänviisas. En tiedä, onko tyyliltään ihan sitä, mitä haet, mutta itselleni tämä on tärkein meri- ja elämäromaani. 😊

  VastaaPoista
 9. Minullekin tuli ensimmäisenä mieleen Main ehdottama Lundberg, jota tiedän sinun lukeneen sekä Myrskyluodon Maija. Tai Hemingwayn Vanhus ja meri.

  VastaaPoista
 10. Tuli mieleen Joanne Harrisin Suolaista hiekkaa. Olen lukenut kirjan viimeksi viitisen vuotta sitten, joten juoni ei ole enää ihan tarkkaan muistissa. Päähenkilö on nainen, joka palaa mantereelta kotisaarelle. Paluu on vaikea, koska saarelaiset ovat jakautuneet kuppikuntiin ja ulkopuolisia karsastetaan. Tässä oli joku mieshahmo, jonka kanssa naisella oli pientä romanssinpoikasta, mutta sitä en muista, kuinka viihteellinen tämä loppujen lopuksi oli. :)

  VastaaPoista
 11. Monta hyvää ehdotusta onkin jo tullut, mutta suosittelisin myös Myrskyluodon Maijaa, Lundbergin Jäätä ja iki-ihanaa Muumipappa ja meri Tove Janssonilta :)

  VastaaPoista
 12. Ääni Meriromaanille, lisäksi ehdotan Pirkko Saision Lokikirjaa.

  VastaaPoista
 13. Minun suositukseni ei liity mereen mutta kirja kuvaa 1920 luvun sirkuselämää Amerikassa.Kirja on Sara Gruenin,vettä elefanteille.Kirja on viehättävä ja imaisee mukaan tarinann jossa uskoisin sinun viihtyvän.Kerronta on kaunista ja koskettavaa joka sopisi hotelli-ilmapiiriin.<Ajatella,että kiinnyin elefanttiin ja vuodatin kyyneleitä!Kerrassaan valloittava kirja!!!Sivuja on 366,joten kirja ei ole tiiliskivi.Tämä on kirja jonka sijoitan korkealle top teniin.Lukekaa!

  VastaaPoista
 14. Suurkiitokset hei kaikille mahtavista lukuvinkeistä!Niistä oli paljon iloa. Osa neuvoista pääsi käyttöön tällä erää ja osa saa jäädä odottamaan seuraavaa Hangon huvilalomaa, joka varmasti jossain vaiheessa tulee vielä! :)

  VastaaPoista