tiistai 19. heinäkuuta 2016

L. M. Montgomery: Tiedän salaisuuden


Tiedän salaisuuden on rakastetun tyttökirjakirjailijan L. M. Montgomeryn tarinakokoelma.
Erityisesti Anna- ja Runotyttö-kirjojen kirjoittajana tunnettu Montgomery tehtaili elämässään suunnattoman määrän myös lyhempiä tarinoita, jotka ovat ainakin suomenkielisille lukijoille melko tuntemattomia hänen moniin romaaneihinsa verrattuna. Taustaa Tiedän salaisuuden -kokoelmasta ja Montgomeryn lyhytproosatuotannosta voi lukea enemmän esimerkiksi tästä Sinisen linnan kirjaston Marian bloggauksesta.

Tiedän salaisuuden sisältää 14 toinen toistaan ihanampaa ja ihastuttavampaa tarinaa. Koska kokoelman lukemisesta on ehtinyt vierähtää jo ainakin kuukausi, ovat monet yksityiskohdat valitettavasti haalenneet mielessäni. Useimmat tarinat ovat rakkaustarinoita ja sävyltään hyvin idealistisen romantisoituja, mutta osaan sisältyy myös riistävää haikeutta ja surua. Rakastavaiset saavat kuin saavatkin toisensa kaikista esteistä ja mutkista huolimatta - vaikka se tarkoittaisi vuosikymmenten odottelua jan jo pois heitettyä toivoa.  Tarinat olivat minulle kepeää kesäluettavaa ihanalla Hangon matkallani. Uppoaminen Montgomeryn elämäniloiseen ja kauneudentäyteiseen maailmaan, jossa kaikki lopulta päättyy aina parhain päin, tekee välillä hyvää. Se saa omankin elämäni näyttämään silmissäni jälleen kauniimmalta ja saa minut uskomaan kaikkeen hyvään ja unelmiini.

L. M. MontgomeryTiedän salaisuuden
The Doctors´s Sweetheart and Other Stories
Karisto
227 s.

6 kommenttia:

 1. Siinä toisessa suomennetussa kokoelmassa on hieman toisenlaisiakin tarinoita. Itselläni on yksi englanninkielinen kokoelma kesken, aloitin sen jossain vaiheessa, mutta sitten se on jäänyt muiden lukemisten tieltä. Täytyisi ottaa taas esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ainakin kun bloggaan Montgomerystä, osaan odottaa sinulta kommenttia :D Olen lukenut sen Annan jäähyväiset, jossa on myös hieman synkempää tarinaa. Olen myös englanniksi lukenut Chronicles of Avonlea, joka oli myös lukemisen arvoinen tarinakokoelma. Tsemppiä loppukokoelman lukemiseen! :)

   Poista
 2. Tämä kommentti ei nyt varsinaisesti liity juuri tähän postaukseen, mutta ajattelin kommentoida uusimpaan juttuun. :)

  Löysin sun blogin vasta tällä viikolla ja olen nyt selannut sen kokonaan läpi. Tykkään tosi paljon ja oon löytänyt monia lukuvinkkejä täältä. Jään ehdottomasti seuraamaan! :) Kiitos sulle kivasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elina ja ihanaa kuulla joskus tällaista palautetta! Kiitos - piristit todella päivääni!:D <3 Kiva, että olet löytänyt tiesi blogiini ja sitäkin mahtavampaa, että se on tarjonnut sulle hyviä lukuvinkkejä! :D Tervetuloa seuraamaan ja myös kommentoimaan jatkossakin! :)

   Poista
 3. Hei! Heitin sinulle haasteen blogini puolella. http://todellavaiheessa.blogspot.fi/2016/07/kolme-viimeisinta-viipaletta.html

  VastaaPoista