perjantai 5. helmikuuta 2016

Runollista Runebergin päivää - ylistys tortuille ja kunnianosoitus Johanille

Tänään 5.2. on vietetty kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivää. Runeberg, tuo kansallisromantiikamme airut 1800-luvulta, on ollut merkittävä nimi niin koko suomalaisessa historiassa kuin myös kirjallisuushistoriassa. Runeberg kirjoitti paljon runoja ja muita runomuotoisia teoksia. Hän oli myös ahkera suomalaisuusaatteen puolestapuhuja ja toimi myös Lauantaiseurassa Lönnrotin, Snellmannin ynnä muiden fennomaanien kanssa. Runeberg työnsä ja toimintansa kautta kohotti merkittävästi kansallista identiteettiämme ja rakensi suomalaisuutta.

Monille tavallisille kansalaisille kuitenkin Runeberg on tullut tutuksi enemmän runebergintorttujen kuin kansallisrunoilijan henkevien runoteosten muodossa. Täytyypä myöntää, että olen myös itse päihittänyt elämässäni huomattavasti lukuisampia runebergintorttuja kuin Runebergin teoksia. Ja täytyy myöntää, että tähän mennessä myös torttujen syöminen on tuottanut minulle enemmän iloa kuin Runebergin kansallisromanttisten runoluritusten lukeminen. Vänrikki Stoolin tarinat lähinnä kauhistutti ja pitkästytti minua, kun taas idyllieepos Hanna hieman ihastutti kauniilla kielellään, mutta jälleen kerran myös pitkästytti.


Tortuista kuitenkin kuuluu kiitos kansallisrunoilijamme vaimolle Fredrika Runebergille. Fredrika Runebergista puhuttaessa on syytä kuitenkin muistaa, että hän teki muutakin merkittävää kuin torttuja, kuten Karjalaisen tuore otsikko Fredrika Runeberg oli paljon muutakin kuin nainen tortun takana muistuttaa. Feministit ovat sitä mieltä (ja ehkä syystäkin), että on suuri häpeä, että Fredrikan kirjallinen maine on hukkunut hänen kuuluisan miehensä varjoon. Mutta yhtä hyvin voisi minusta sanoa, että hänen miehensä maine on hukkunut nykymaailmassa osittain Fredrikan torttujen varjoon. Ainakin tähän voi päätyä, jos vertaa Fredrikan torttujen suosiota Johanin teosten suosioon nykyään. Mitä muutakaan Runebergin päivä keskivertoiselle nykysuomalaiselle merkitsee kuin mehevää torttua ja tekosyytä herkutella?

Runebergin päivän kunniaksi söin minäkin tänään runebergintortun teen ja hyvän kirjan kera. Kirja ei kuitenkaan ollut kansallisrunoilijamme ylevää paatosta, vaan hieman maanläheisempää luettavaa , nimittäin Louisa May Alcottin tyttökirja Kun ruusu puhkeaa. Haluan kuitenkin kohottaa oman Runebergin päivän viettoni torttua korkeampiin sfääreihin tällä bloggauksella.


Kaikista tortuista ja Vänrikki Stoolin aiheuttamista traumoista huolimatta kunnioitan suuresti Runebergiä kansallisrunoilijanamme. Päivän kunniaksi ja lukijoideni sivistykseksi lopetan tekstini tällä Runebergin kansallisromanttisella  runolla:

Joutsen
Jo luota ruskopilvisten
Tuil joutsen rauhaisna,
Ja laski virran rannallen
Ja lauloi illalla.
Hän Pohjan lauloi hempeä,
Kuin siellä kangastaa,
Kuin aurinkoinen yösellä
Ei malta uinahtaa.
Kuin siimes koivun suojassa
On tumma, mieluinen;
Kuin lahdet kullanhohtoisna
Ja aalto vilpoinen.
Kuin ihanaa on, lempimään
Kun pääsee Pohjolaan;
Kuin vakuus sielt’ on syntyään
Ja sinne pyrkii vaan
Niin kuului aalto aallolta
Sen ääni kaikuvan;
Ja kohta kullan rinnalla
Hän näytti joikuvan:
Mi siitä, vaikk’et viipyä
Saa tuhatkausia;
Oot Pohjan veellä lemminnä
Ja siellä laulanna. 

3 kommenttia:

 1. Kun ruusu puhkeaa on ihana kirja, yksi suosikeistani L.M. Alcottilta :) Anteeksi kun tämä menee asian vierestä, mutta halusin vain mainita että Annan nuoruusvuosista on tulossa uusi filmatisointi:
  https://www.youtube.com/watch?v=ifhsay56Fwc
  Terveisin Sanna-Kaisa (oltiin joskus samalla englannin kielen tunnilla)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa Sanna-Kaisa saada sinulta kommentti blogiini! :) Muistan sinut! :)

   Minustakin Kun Ruusu puhkeaa on aivan ihana. En aivan loppuun päässyt, mutta melkein.

   Ja kiitokset linkistä! Olen kyllä kuullut tuosta uudesta filmatisoinnista, mutta en nähnyt mitään videoita. Ja oi, niin ihanan näköistä! Maltan tuskin odottaa, että saan elokuvan käsiini (toivottavasti se tulisi saataville täällä Suomessakin...?) Anna ei kyllä näytä mielestäni aivan yhtä Annalta kuin Sullivanin Anna-filmatisoinnissa, joka on lähellä sydäntäni (vikaa osaa lukuunottamatta), mutta kokonaisuudessaan vaikutta erittäin hyvältä! (Ja ehkä näyttelijävalinnatkin ovat vain tottumiskysymyksiä.)

   Poista
  2. Matkakuume nosti minulla päätään nähtyäni tuon trailerin:) Prinssi Edwardin saarelle on kyllä pakko joskus päästä! Ja toivottavasti YLE näyttäisi tuon uuden Anna-sarjan joskus, sillä se vaikutti kyllä kiinnostavalta vaikkei olisikaan alkuperäisen veroinen. TV:n kautta taisin Anna-sarjaan alunperinkin tutustua; ollessani kesälomalla ala-asteella joskus 2000-luvun alussa muistan että katselin kesäaamuisin YLE:ltä Anna ystävämme-sarjaa, ja siitä tie johti äitini kirjahyllyyn jossa oli (nykyisin omistamani) Annan nuoruusvuodet -kirja. Loppu onkin historiaa :)
   -Sanna-Kaisa

   Poista