sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Sinikoski & Karsikas: Kuun valossa - syviä, lempeitä mietteitä kuvakirjassa


Aki-Pekka Sinikosken ja Ilja Karsikkaan kuvakirja Kuun valossa herättää huomion persoonallisella kahden päävärin yhdistelmällä. Sinisen ja punaisen liitto saa akvarellit hehkumaan ja tiivistää hienosti teoksen tunnelman.

Kuvakirjassa on haikean sinistä kaipausta ja rauhallista lempeyttä, mutta myös punaista elämäniloa ja veikeyttä. Samat värit johdattavat myös merimiestunnelmiin ja aaltojen äärelle.

Päähenkilönä oleva minäkertoja on yhdessä isänsä kanssa elävä äiditön poika. Isän ja pojan suhde on lämmin, mutta sitä sävyttää yhteinen kaipaus: äiti on kuun kamaralla, kaukana poissa. Sieltä hän katselee alas ja hymyilee.

Isä on paljon töissä ja poika yksin kotona. Yksinäisyydessä mielikuvitus voi ottaa vallan. Erään kerran kylvyssä tapahtuukin kummia: viemäristä kuuluu ääni, joka houkuttelee putoamaan toiseen todellisuuteen.


Siellä on vastassa kolme kummallista hahmoa. Näiden haaksirikkoutuneiden alusten merimiesten seurassa poika saa uusia kokemuksia ja hellää huolenpitoa. Todellisuus sekä lettukestit kutsuvat onneksi lopulta puoleensa: Sinä iltana isä paistoi meille lettuja ja istuimme myöhään yöhön kertoen toisillemme ihania tarinoita.

Sinikosken esikoiskirjassa pohditaan syvällisiä teemoja: menetystä, kuoleman jälkeistä elämää sekä olemassaolon perusteita. Syvät mietteet yhdistettynä lyyriseen kieleen tarjoavat lukukokemuksen, joka kutsuu lukijaa pysähtymään. Teos on aikuiselle virkistävä lukukokemus, mutta onko se lapselle vaikea?

Karsikkaan kuvitus tavoittaa tarinan herkkyyden ja antaa siihen oman lisänsä. Kuvissa näkyy mielenkiintoisia ja jännittäviä hahmoja, jotka houkuttelevat pohtimaan niiden tarkoitusta.

Kuvakirja kietoo lukijan lempeään syleilyynsä yhtä hellästi kuin haaksirikkoutuneet merimiehet pienen äidittömän pojan huolenpitoonsa. Sinikosken kaunis tarina muistuttaa toivosta ja siitä, että jokainen voi yrittää ohjata elämänsä kurssin oikeaan suuntaan. Merimies Albertin navigointiohjeista voi ottaa oppia:

Albert opetti minut navigoimaan. Hän kehotti ottamaan kurssin kohti auringonpaistetta ja pitämään myötätuulen purjeissa.Tämän arvostelun olen kirjoittanut alun perin Onnimanni-lastenkirjallisuuslehteä varten. Ilmestynyt numerossa 3/2020.

Aki-Pekka Sinikoski & Ilja Karsikas: Kuun valossa. S & S 2020. 35 s.

6 kommenttia:

 1. Luin arvostelusi jo Onnimannista, mutta jotenkin se pääsee vielä paremmin oikeuksiinsa täällä blogissasi, jossa sinun kaunista tapaasi sanoittaa kirjan kuva- ja tarinamaailmaa tulevat esiin hienosti ottamiesi kuvien rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos ihanasta kommentistasi, Kia!

   Olipa muuten hauskaa tavata siellä Onnimannin kriitikkokoulutuksessa! <3 Koulutus on mielestäni osoittautunut yllättävän hyödylliseksi, vaikka olikin niin lyhyt!

   Poista
 2. Voi miten kaunis kirja ja aivan ihastuttava kuvitus. Värit ovat todella upeat. Minäkin hieman mietin, olisinko jaksanut lapsena innostua näin syvällisiä pohtivasta kirjasta, mutta kuvituksen päälle olisin taatusti ainakin jotain ymmärtänyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuvitus todellakin on ihana! <3

   Ehkä tämä ei tarinansa puolesta ole niitä suosituimpia kuvakirjoja, mutta tarina on varmasti myös upea sille lapselle, joka sen ymmärtää tarpeeksi hyvin. Lapsia kun on niin monenlaisia.

   Poista
 3. Onpa ihanat, kauniit värit ja kuvitus muutenkin näyttää upealta. Teemat tuntuvat tärkeiltä, ehkä tämä kirja on sellainen, joka sopii niihin hetkiin kun vaikkapa menetykset ovat elämässä läsnä ja lasta mietityttävät muutenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Amma! Värit ovat todella vangitsevat. Ja totta, tämä tarina varmaan sopii läheisen menettäneelle lapselle ja auttaa käsittelemään vaikeaa aihetta.

   Poista