keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Joululomatunnelmia ja suuria kirjallisia suunnitelmia

  Eilen oli ensimmäinen virallinen joululomapäiväni. Tai no. Oikeastaan minulla olisi pitänyt olla silloin vielä tentti, mutta edellisenä iltana olin päättänyt, että otankin varaslähdön joululomaan ja siirrän tentin alkuvuoteen. Puolikkaan Kalevalan ja kaikkien luentomuistiinpanojen kahlaaminen läpi yhdessä illassa olisi ollut aika epätoivoinen yritelmä.
 
Sen sijaan kulutin maanantai-illan paljon mielekkäämpään puuhaan, eli kirjoittelin blogiarviota iki-ihanasta Pienestä prinsessasadusta, jonka jälkeen ryhdyin selvittämään blogini ongelmaa, josta olen kärsinyt paitsi itse, mutta myös saanut palautetta muutamilta lukijoilta. Varmaan monet teistä lukijoistani olette huomanneet, että blogini ei aina toimi kuten pitää. Aina ei ole gadgetit, taustakuva ja kommentointitoiminto näkyvissä ja käytettävissä.
 
Niinpä muutin mallin Dynaamisista näkymistä Mielettömään malliin, ja nyt on blogi ilmeisesti toiminut ihan hyvin. Tietysti mallin vaihdon yhteydessä pitää säätää kaikki mahdolliset blogin ulkonäköasetukset uusiksi, mikä oli hyvin haastavaa ja aikaa vievää puuhaa. Lopulta sain loihdittua esiin ainakin omaa silmääni miellyttävän blogin. Toivottavasti tekin pidätte! Aika paljon entistä muistuttavan näköinen se on.
 
Eilen ensimmäisen lomapäiväni kunniaksi laitoin vihdoin ja viimein oman huoneen ikkunaani jouluvalot ja joulupallot. Nyt kelpaa näissä jouluisissa tunnelmissa lueskella kirjojakin sängyllä köllötellen. Ihanaa!


Tänä joululomana olen suunnitellut lukevani erinomaisen suuren määrän kirjoja. Niinpä ajattelin listata niitä kirjoja, jotka haluaisin lukea alle kolme viikkoa kestävän joululomani aikana. Tiedän listan olevan kuitenkin luultavasti aivan ylimitoitettu, joten en millään lailla sitoudu sen noudattamiseen. Se on ikään kuin toivelistani. Tämän listan kanssa ei ainakaan tule toimetonta hetkeä loman aikana:


1) Tove Jansson: Sent i November: Aloitettu jo, loppukiri Underbara finlanssvenskor vid papper -haasteeseen

2) Christer Kihlman: Gerdt Bladhin tuho: Aloitettu jo, loppukiri samaan haasteeseen + kuuluu opintoihini

3) J.J. Wecksell - Daniel Hjort: Loppukiri samaan haasteeseen + kuuluu opintoihini

4) Charles Dickens: Saiturin joulu:  Kuuluu niihin kirjoihin, jotka minun on aivan pakko lukea lomalla. Saan itseltäni tämän joululahjaksi.

5) Frances Hodgson Burnett: Salainen puutarha: Saan myös itseltäni joululahjaksi.

6) Pienoiskalevala: Jos nyt vihdoin saisin tämänkin loppuun, niin ei tarvitsisi lintsata siitä seuraavasta tentistä enää!

7) William Shakespeare: Loppiaisaatto: Aloitettu jo. Sopii joululoman teemaan :)

8) Walter Scott: Ivanohoe: Ollut jo kesälomasta asti kesken!

9) L.M. Montgomery: Anna-kirjat: Pitäisi vähän ainakin lueskella näitä sieltä täältä, sillä tarkoituksena olisi heti loman jälkeen alkavassa kirjallisuuden proseminaarissa ryhtyä tekemään seminaarityötä joistakin Anna-kirjoista. Tavoitteenani pohtia loman aikaan, mihin kirjoihihin rajaan tutkimuksen.

10) Ekokriittiseen kirjallisuudentutkimukseen liittyvää kirjallisuutta. Esim. Lahtinen & Lehtimäki: Äänekäs kevät: Liittyy samaan proseminaariin valmistautumiseen.

11) L.M. Montgomery: Perinnönjakajat: Tämän olen halunnut lukea jo todella kauan! Tämä tosin kuuluu niihin kirjohin, jotka priorisoin lomalistassani melkein viimeisimmäksi, koska se ei kuuluu mihinkään haasteeseen eikä opintoihini ja koska en ole aloittanut sitä vielä (haluaisin nimittäin kovasti vähentää kesken olevien kirjojen määrää!).

12) Rumer Godden: Dockan som kunde önska: Ihanan jouluisen näköinen lasten kuvakirja, joka tarttui tällä viikolla matkaan kirjaston hyllystä.


Minulta minulle. Näiden pakettien uumenissa piilottelevat innokkaasti odottamani Saiturin joulu ja Salainen puutarha :)14 kommenttia:

 1. Blogisi tuntuu kyllä toimivan nyt paremmin! :)

  Minä lähden maalle viettämään joulua ja kirjoja otan aina mukaan enemmän kuin edes vietän päiviä tuolla maaseudun rauhassa. Mutta kirjojen suhteen ehkä parempi liikaa kuin liian vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että tuntuu toimivan! Onpas varmasti ihanaa viettää maaseutujoulua, kuulostaa ainakin ihanan nostalgiselta. Minulla ei ole milloinkaan ollut sellaista mahdollisuutta. Liikaa on tosiaan paljon parempi kirjojen suhteen kuin liian vähän!

   Poista
 2. Joululahjat itselle on aina niitä parhaimpia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ainakin tulee juuri sellaista lahjoja, mitä haluaa, vaikka sitä ihanaa yllätysmomenttia ei sitten saakaan :D

   Poista
 3. Tämä oli erinomainen muistutus meikäläiselle. En ole vielä ollenkaan varannut lukemista jouluksi. Apuva! Nyt menen selaamaan TBR-listaani, josko sieltä löytyisi ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No luulisi, ettei lukuharrastajalle ikinä tule sellaista tilannetta, että nyt on kyllä kaikki hyvät kirjat maailmasta luettu. Joten etköhän sinäkin vielä kehitä itsellesi jotakin hyvää lomalukemista! :)

   Poista
 4. Ihana lista! Eikös tuo Dickensin Saiturin joulu ole suomennettu myös nimellä Joululaulu?
  Joulupukkia tässä jo odotellaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Olet aivan oikeassa, että se on suomennettu myös sillä nimellä. Olisin itse asiassa itse halunnut ehdottomasti ostaa sen mielummin Joululauluna, sillä se on enemmän alkuperäiskielen mukainen (A Christmas Carol) ja sopisi paremmin teoksen ideaan, sillä luvut ovat nimetty säkeistöiksi ja teoksen koko sanoma on mielestäni ikään kuin ylistyslaulu joulun sanomalle. (En ole tosin kirjaa vielä ennen lukenut, mutta elokuvan perusteella ainakin olen tulkinnut sen sanoman näin.) En kuitenkaan valitettavasti löytänyt teosta Joululaulu-nimellä niistä paikoista, mistä katsoin, joten minun on tyydyttävä Saiturin jouluun :P

   Poista
 5. Wau, aiotpa olla ahkera! Minäkin saan itseltäni Saiturin joulun lahjaksi ja sen nyt ainakin luen! Muuten lukusuunnitelmani saattavat jäädä vähän orvoiksi... piti kyllä minunkin lukea vaikka ja mitä, mutta nyt on käynyt niin että joulupukki toi minulle synttäri-ja joululahjaksi ompelukoneen, ja ainoat kirjat jota olen lukenut kohta viikkoon, ovat ompeluoppeita kaikki :D No saanapahan lapsille itsetehdyt pehmeät paketit pukinkonttiin. Hmmm. innostuisinkohan peräti bloggaamaan ompeluoppaista...? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ei kannata minua vielä kehua! Kehut kannattaa säästää vasta loman jälkeen, ja katsoa, olenko kehuja ansainnut :D Hieman ovat liian suuret nämä suunnitelmat, minusta tuntuu :D Ja voi kuinka hauskaa, että saat itseltäsi saman lahjan kuin minä minulta! Kuinkas sattuikaan :D Ompeluoppaita ei kannata väheksyä, joten rohkeasti bloggaamaan vaan niistäkin! :)

   Poista
 6. Ihana postaus, ja blogisi on kyllä ihan superihana kaikenkaikkiaan! <3

  Aivan mahtavaa, että teet seminaarityötä Anna-kirjoista! Sitten kun tiedät tarkemmin, mitä asiaa / mistä näkökulmasta tutkit niitä, olisi kiva kuulla lisää :)

  Minäkin olen jo keräillyt itselleni ihanat "joulukirjapinot", eri asia mitä ehdin oikeasti lukea!

  VastaaPoista
 7. Voi kiitos Maria sydäntälämmittävistä sanoista! :)

  Tarkoituksenani olisi tutkia Anna-kirjojen luontokuvaa, tai luontoon liittyviä merkityksiä kirjoissa. Jotenkin ekokriittiseen kirjallisuudetutkimukseen olisi tarkoitus kytkeä aihe. Mielestäni mielenkiinotoisinta Annojen luontokuvassa on se, kuinka luonto kytketään mielestäni mielikuvitukseen ja taiteeseen, ja luonnon kauneus ruokkii Annan vilkasta meilikuvitusta, joten voi olla, että rajaan kysymyksen luonnosta juuri tähän. Mutta luulen, että aiheesta tullaan kuulemaan varmaan blogissani vielä enemmän jossakin vaiheessa! :)

  Sekin on jo puolet siitä lukemisen ilosta, että on saanut kerätä ja kasata hienoja kirjapinoja ja laatia suunnitelmia! Toivotan sinulle antoisia lukuhetkiä pinosi parissa! :)

  VastaaPoista