torstai 5. toukokuuta 2016

Lukuhelmihaaste - Täällä Pohjantähden alla: valistusaate roviolle!

Tänään istuin pahaa aavistamatta parvekkeellani nauttimassa auringonpaisteesta, teestä, mansikoista ja suuresta suomalaisesta klassikkokirjallisuudesta. Luin Täällä Pohjantähden alla -teosta, ja olin yhtäkkiä tukehtua teeheni ja mansikoihini saatuani hirmuisen naurunpuuskan. Ajattelin, että tämä oli niin hyvä juttu, että olisi hauska kirjoittaa siitä pienen pieni helatorstaipostaus blogiini ja jakaa tämä pieni, yksittäinen lukuhetkihelmeni.


Pohdittuani asiaa vähän enemmän, mieleeni nousi kokonainen haasteidea. Usein kirjabloggaajien kirja-arvioissa yksityiskohdat hukkuvat kokonaisuuden alle - mikä onkin yksi kirjoittamisen peruslaeista. Kun käsiteltävänä on laaja romaaniteos, ei välttämättä teoksen pienille yksityiskohdille ja niiden käsittelylle jää tilaa. Kirja-arvioissa keskitytään suurten linjojen ja kokonaisuuden käsittelyyn. Kuitenkin monesti juuri pienet yksityiskohdat teoksissa voivat olla niitä helmimpiä hetkiä lukukokemuksessa, jotka jäävät elämään mieleen.  Joskus voi olla kyse ihan vain yksittäisestä sanavalinnasta. Tai sitten yhdestä tai muutamasta lauseesta tai pienestä kohtauksesta. Jostakin sellaisesta helmenkokoisesta ja helmenarvoisesta pienestä jutusta, joka nousee teosta lukiessa muun teoksen yläpuolelle ja pysäyttää lukijan sen äärelle. Helmen siitä voi tehdä niin hauskuus, koskettavuus, kauneus kuin jokin muukin suuri tunnereaktio. Tai vain se, että sanat ovat niin osuvat, että ne menevät lukijan luihin ja ytimiin

Siispä tällä bloggauksella julistan lukuhelmihaasteen alkaneeksi!
'
Haasteen idea ja säännöt:

1. Kirjoita bloggaus jostakin omasta lukuhelmestäsi.

2. Liitä bloggaukseen kirjallisuussitaatti lukuhelmestäsi.

3. Avaa bloggauksessa kokemustasi, mikä kyseisessä kohdassa teki siitä itsellesi lukuhelmen.

4. Linkitä lukuhelmibloggauksesi tähän bloggaukseen viimeistään 31.8.2016. (Huom. alkuperäistä haasteaikaa pidennetty!) Kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkinto. (Ainakin jokin kirjarakkaan sydäntä hivelevä lahjakortti ja ehkä jotakin muuta!)


5.  Jos innostut haasteesta enemmänkin, saat toki blogata useampiakin lukuhelmiä! Se ei kuitenkaan lisää arpojen määrää ja voittomahdollisuuksia arvonnassa.

6. Haasteen ideaa saa ilomielin jatkaa myös arvonta-ajan päätyttyä ihan niin omaksi kuin lukijoidensakin iloksi! Olisi hauska nähdä lukuhelmien hohtavan kirjablogeissa myös jatkossa!


Se helmi, josta haaste lähti

Omani helmeni koin suuren suomalaisen klassikon äärellä. En olisi uskonut, että Väinö Linnan  Täällä Pohjantähden alla voi olla niin nauruhermoja kutkuttava teos, mutta ennakkoluuloni ylevän kuivasta ja puuduttavasta suurklassikosta oli väärä.

Teoksessa kuvataan suomalaisuusaatteen heräämistä ja suomalaisen kansakunnan rakentamista pikkuisen maalaiskylän näkökulmasta. Kylään rakennetaan kansakoulu kansan sivistämiseksi. Kansakoulu on oikea valitussaatteen symboli, ja  sen avajaisjuhlissa, joita kuvataan oikein seikkaperäisesti teoksessa, pidetään yleviä ja hienoja puheita valistussaatteesta ja siitä, miten merkittäviä valitus ja sivistys ovat koko kansakunnan vapauttamisessa. Tässä ei ollut vielä itsessään mitään kovin hauskaa, mutta avajaisten kuvaamisen jälkeen teoksessa kerrotaan nasevasti ja ytimekkäästi:

Juhlat olivat ja menivät. Kylän mukulat olisivat kyllä mieluummin suoneet, että koulu olisi palanut, mutta niin ei tapahtunut. Opettaja tuli, ja erittäin tyypillinen tulikin. Oli rillit ja pujopartakin.

Minä, ironian suuri ystävänä, en voinut muuta kuin yrittää olla tikahtumatta nauruun. Uskon, että tässä on varsinkin kaikille meille opettajaihmisille jotakin varsin tunnistettavaa. Me kansakuntamme kynttilät koemme (ainakin hetkittäin), että teemme jotakin vallan hienoa ja merkittävää työtä. Jaamme tiedon ja sivistyksen ilosanomaa pienille ihmistaimille. Mutta sitten tulemme toisinaan oikein räminällä ja kovalla vauhdilla ylevien aatteidemme norsunluutornista alas sinne maankamaralle, katsomme suoraan silmiin sitä kirkassilmäistä ihmistainta ja näemme, että häntä ei voisi vähempää kiinnostaa mikään sivistyksen suoma vapaus. Häntä kiinnostaa vain se vapaus, joka siintää koulun seinien ulkopuolella tai tabletin tai kännykän ruudulla. Hänelle olisi ihan sama, vaikka koko koulua ei olisi ja vaikka se palaisi poroksi - tai itse asiassa, se saattaa olla jopa hänen salainen haaveensa.

Toinen juttu, joka tässä lukuhelmessäni nauratti, oli määritelmä tyypillisestä opettajasta. Rillit ja pujoparta! En taida itse aivan sopia tähän tyypillisen opettajan määritelmään.

22 kommenttia:

 1. Minä olen tässä mukana. :) Viehätyn lukemisen aikana usein jostain pikkujutusta, mutta sitten se on jo unohtunut kun alan kirjoittamaan blogijuttua. Nyt aion olla tarkkana ja merkitä parhaita kohtia ylös haasteosallistumista varten. Kiva kesähaasteidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, tervetuloa mukaan! Hauska kuulla, että olet pienten yksityiskohtien ystävä - tässä haasteessa on se kiva juttu, että saa samalla kerättyä talteen niitä pieniä helmiä, jotka muuten ehkä unohtuisivat ja katoaisivat. :)

   Poista
 2. Blogissani on sinulle haaste!

  http://kirjaneidontornihuone.blogspot.fi/2016/05/sieluni-hymyt-haaste.html

  VastaaPoista
 3. Kirjoitan aina ylös hyviä lainauksia kirjoista! Tässä lukuhelmeni: http://unelmienaika.blogspot.fi/2016/05/lukuhelmihaaste.html?m=1

  VastaaPoista
 4. Olen joskus miettinyt, pitäisikö lukea tämä trilogia, mutta en ole päässyt yli siitä kynnyksestä, mikä on rakentunut mielikuvien todellisten ja keksittyjen pohjalta. Olen kyllä nähnyt tämän lapsena tv:stä ja mielenpohjalle on jäänyt ne traagiset tapahtumat vuodelta 1918. Elokuvan häävalssi on kyllä yksi kauneimpia kappaleita, joita tiedän, noin kuriositeettina mainitakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemista! Minä voisin puolestani tutustua elokuvaan joskus! Googlasin äsken hieman asiaa ja tajusin vasta nyt, että Akselin ja Elinan häävalssin on tästä elokuvasta. Vaikka valssi sinänsä on toki tuttu, en tiennyt, että se liittyy Täällä Pohjantähden alla -teokseen :) Se on kyllä todella kaunis ja nyt sen arvo kohosi silmissäni entisestään! :)

   Poista
 5. Täällä blogissasi on ihana piipahtaa, sillä se on oikea helmi. Ihailen kuvia ja tunnelmaa ja kauneutta :)
  Ehkäpä löydän pienen helmen jostakin kirjasta, jos löydän, niin tuon sen tänne vierailulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mai ihanista sanoistasi! <3 Mukava kuulla, jos viihdyt blogissani! :)

   Pidähän silmät auki, jos lukuhelmi kävelee joku kerta vastaa kirjan sivuilta! :)

   Poista
 6. Haastevastaukseni löytyy täältä:
  http://oksanhyllylta.blogspot.com/2016/08/lukuhelmi-fred-vargas-painu-tiehesi-ja.html

  Kiitos kivasta lukuhaasteideasta ja oikein hyvää alkusyksyä sinulle. :)

  VastaaPoista
 7. Minä osallistun ilman muuta, ihan lähiaikoina <3 Todella kiva haaste!

  VastaaPoista
 8. Oikea helmi haasteiden joukossa! Harmi kun havahduin tähän(kin) vähän jälkijunassa. En nyt ehdikään osallistua arvontaan, mutta aion antaa helmeni putkahtaa blogistaniaan myöhässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi,ettet Annika ehdi mukaan, mutta ideaa saa toki soveltaa omassa blogissaan haasteen päättymisen jälkeenkin! :)

   Poista
 9. Aion jatkossakin poimia lukuhelmiä! Kiitos ideasta! Jos vielä ehtii, niin tässä osallistumiseni: http://hannankirjokansi.blogspot.fi/2016/08/lukuhelmihaaste-inkeri-markkula-kaksi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna, kun osallistuin! Tulen vasta nyt lukemaan juttusi, kun en joutanutkaan aiemmin ja sen jälkeen heti miten suoritan arvonnan!

   Poista
 10. Samoin täällä viimetippalainen: kulttuurikukoistaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Tarkempi linkki, en saanut puhelimella linkitettyä: https://kulttuurikukoistaa.blogspot.fi/2016/08/masennuskirjoja-vanhatalo-rauanjoki.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitokset, Arja! Hauskaa, että sinäkin pääsit lopulta osallistumaan! :)

   Poista