keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Suloisten Kahden kerroksen karhujen matkassa: Syntymäpäivät


Kirjoittanut ja kuvittanut: Carol Lawson
Kahden kerroksen karhut - Syntymäpäivät, 2000
Alkuperäisteos: The Upstairs Downstairs Bears The Teddy Bear Hunt
Suomentanut: Anne Ali-Raatikainen

Tämä mielenkiintoisennäköinen nallekirja pysäytti minut kirjastoreisullani suloisella kansikuvituksellaan, joka oli niin ihastuttava ja täynnä pehmeää nallen lämpöä ja vanhanaikaista lastenhuoneidylliä, ihanan vaaleansinisen taustavärin kehystämänä.

Sama suloinen, kaunis ja äärettömän harmoninen ja säännöllinen kuvitustyyli jatkuu myös kirjan sisäpuolen kuvilla ja ne ovat kirjan parasta antia. Näitä iloisia ja lämminhenkisiä, helein värein piirrettyjä nallekuvia jaksaisi tujoittaa vaikka ikuisuuden!

Kahden kerroksen karhut on kirjasarjan nimi, johon kuuluu suomeksi Syntymäpäivien lisäksi ainakin  Kahden kerroksen karhut lomalla -niminen teos. Mijöönsä kahden kerroksen karhut ovat hakeneet Kahden kerroksen väkeä -tv-sarjasta. Nämä nallukaiset asuvat 1900-luvun alun Englannissa Nallekatu 49:ssä.  Oletkos ihastuttavammasta nallekirjasta kuullut!

Karhulahden koko perhe palvelusväkineen esitellään upeasti kirjan ensimmäisellä sivulla olevin pikku kuvin, mikä oli mielestäni todella suloinen yksityiskohta kirjassa. Palvelusväki on  nimetty hauskasti. Lastenhoitajan nimi on Hellätassu, kokin nimi Rouva Piiras ja hovimerstarin nimi Hovitoffee. Tämän kirjan päähenkilöt ovat kuitenkin kaksoskarhut Elisabeth ja Henri, sillä tänään on heidän syntymäpäivänsä!




Aamulla nallekaksoset heräävät ja avaavat äidin ja isän antaman lahjan. Kun syntymäpäiväkutsujen olisi määrä alkaa, ei vieraita näy missään.

"Missä kaikki ovat? Henri ihmettelee. "En tiedä", Elisabeth vastaa. "Katso! Tuolla on lipas ja lapussa on meidän nimemme."
Lippaas sisällä on paperikäärö, jossa on viesti kaksosille. Viestissä lukee:
 
Tämä on arvoitus nallekaksosille.
On vihjeiden tarkoitus
tuoda vieraat esille.

Tämhän on nallekarhujen piilosta!" Henri huudahtaa.
 




Siitä alkaa nallekarhujen piiloleikki, jossa vihjeiden avulla saadaan yksi kerrallaan vieraat kömpimään esiin piilostaan. Sitten vielä on osattava seikkailla vieraiden kanssa juhlapaikalle:

Naru johdattaa pikkuiset nallet aurinkoiselle nurmikolle, missä muut Kahden kerroksen karhut jo odottavat. "Yllätys!" karhut huudahtavat.

Yksi yllätys on vielä jäljellä!" isäkarhu sanoo. Paikalle ilmestyy rouva Piiras kantaen tarjottimella valtavaa syntymäpäiväkakkua. "Hauskaa syntymäpäivää, Elisabeth ja Henri!"

 

Ja tämä syntymäpäivä oli kaikkien aikojen paras Elisabethin ja Henrin mielestä!



Minun ikäistä lukijaa kirjassa viehätti kuvitus ja idea kahden kerroksen karhuista. Enpä ole näin ihanan porvarillista nallesatua aikaisemmin lukenut! Pienemmille lukijoille voi kirjan juoni ja johtolankaleikki tuntua riemastuttavalta.
 

Daniel Hjort - historiallinen näytelmä Turun linnan seikkailuista



J.J. Wecksell
Daniel Hjort, 1862
Love kirjat
Suomentanut: Matti Rossi
 
Tämä on Lyhyesti virsi kaunis -arvio, mikä tuntuukin aika luontevalta tällä kertaa, kun minulla ei olekaan kovin paljoa mitään fiksua sanottavaa kirjasta.
 
Wecksellin Daniel Hjort on historiallinen, alun perin ruotsiksi kirjoitettu näytelmä, joka sijoittuu Turun linnan muinaisiin aikoihin, jolloin linnassa oli vielä oikeaa hovielämää. Miljöö olikin miltei ainoa seikka, joka minua kirjassa kiehtoi; itse kun olen syntyjään turkulainen, tuntui tuttuun linnaan sijoitettu näytelmä hauskalta ajatukselta.
 
Lähes kaikki kirjan henkilöt ovat oikeita historiallisia henkilöitä, kuten myös kirjan nimikkohenkilö Daniel Hjort. Hänen vastaparikseen kirjassa asettuu Juhana Fleming, Klaus Flemingin poika. Aiheena on vuoden 1597 Turun linnan piiritystilanne, jossa Daniel Hjort ottaa omat ohjat käsiinsä.
 
Kirjan juoni kietoutuu kostoteeman ympärille ja lopussa tulee ruumiita ja paljon. Siinä mielessä se muistuttaa aika lailla Shakespearen Hamletia.
 
Olisi varmasti helpottanut lukukokemusta paljon, jos olisi perehtynyt paremmin siihen historiaan, josta teos on ottanut aiheensa. Kaiken kaikkiaan lukukokemus jäi hieman nuivan kuivaksi pakkopullaksi, sillä teos kuuluu Suomen kirjallisuuden kirjatenttiini.

Tästä uutisesta löytyy lisää informaatiota kiinnostuneelle niin kirjailijasta kuin näytelmästäkin.