keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Daniel Hjort - historiallinen näytelmä Turun linnan seikkailuistaJ.J. Wecksell
Daniel Hjort, 1862
Love kirjat
Suomentanut: Matti Rossi
 
Tämä on Lyhyesti virsi kaunis -arvio, mikä tuntuukin aika luontevalta tällä kertaa, kun minulla ei olekaan kovin paljoa mitään fiksua sanottavaa kirjasta.
 
Wecksellin Daniel Hjort on historiallinen, alun perin ruotsiksi kirjoitettu näytelmä, joka sijoittuu Turun linnan muinaisiin aikoihin, jolloin linnassa oli vielä oikeaa hovielämää. Miljöö olikin miltei ainoa seikka, joka minua kirjassa kiehtoi; itse kun olen syntyjään turkulainen, tuntui tuttuun linnaan sijoitettu näytelmä hauskalta ajatukselta.
 
Lähes kaikki kirjan henkilöt ovat oikeita historiallisia henkilöitä, kuten myös kirjan nimikkohenkilö Daniel Hjort. Hänen vastaparikseen kirjassa asettuu Juhana Fleming, Klaus Flemingin poika. Aiheena on vuoden 1597 Turun linnan piiritystilanne, jossa Daniel Hjort ottaa omat ohjat käsiinsä.
 
Kirjan juoni kietoutuu kostoteeman ympärille ja lopussa tulee ruumiita ja paljon. Siinä mielessä se muistuttaa aika lailla Shakespearen Hamletia.
 
Olisi varmasti helpottanut lukukokemusta paljon, jos olisi perehtynyt paremmin siihen historiaan, josta teos on ottanut aiheensa. Kaiken kaikkiaan lukukokemus jäi hieman nuivan kuivaksi pakkopullaksi, sillä teos kuuluu Suomen kirjallisuuden kirjatenttiini.

Tästä uutisesta löytyy lisää informaatiota kiinnostuneelle niin kirjailijasta kuin näytelmästäkin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti