keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Suloisten Kahden kerroksen karhujen matkassa: Syntymäpäivät


Kirjoittanut ja kuvittanut: Carol Lawson
Kahden kerroksen karhut - Syntymäpäivät, 2000
Alkuperäisteos: The Upstairs Downstairs Bears The Teddy Bear Hunt
Suomentanut: Anne Ali-Raatikainen

Tämä mielenkiintoisennäköinen nallekirja pysäytti minut kirjastoreisullani suloisella kansikuvituksellaan, joka oli niin ihastuttava ja täynnä pehmeää nallen lämpöä ja vanhanaikaista lastenhuoneidylliä, ihanan vaaleansinisen taustavärin kehystämänä.

Sama suloinen, kaunis ja äärettömän harmoninen ja säännöllinen kuvitustyyli jatkuu myös kirjan sisäpuolen kuvilla ja ne ovat kirjan parasta antia. Näitä iloisia ja lämminhenkisiä, helein värein piirrettyjä nallekuvia jaksaisi tujoittaa vaikka ikuisuuden!

Kahden kerroksen karhut on kirjasarjan nimi, johon kuuluu suomeksi Syntymäpäivien lisäksi ainakin  Kahden kerroksen karhut lomalla -niminen teos. Mijöönsä kahden kerroksen karhut ovat hakeneet Kahden kerroksen väkeä -tv-sarjasta. Nämä nallukaiset asuvat 1900-luvun alun Englannissa Nallekatu 49:ssä.  Oletkos ihastuttavammasta nallekirjasta kuullut!

Karhulahden koko perhe palvelusväkineen esitellään upeasti kirjan ensimmäisellä sivulla olevin pikku kuvin, mikä oli mielestäni todella suloinen yksityiskohta kirjassa. Palvelusväki on  nimetty hauskasti. Lastenhoitajan nimi on Hellätassu, kokin nimi Rouva Piiras ja hovimerstarin nimi Hovitoffee. Tämän kirjan päähenkilöt ovat kuitenkin kaksoskarhut Elisabeth ja Henri, sillä tänään on heidän syntymäpäivänsä!
Aamulla nallekaksoset heräävät ja avaavat äidin ja isän antaman lahjan. Kun syntymäpäiväkutsujen olisi määrä alkaa, ei vieraita näy missään.

"Missä kaikki ovat? Henri ihmettelee. "En tiedä", Elisabeth vastaa. "Katso! Tuolla on lipas ja lapussa on meidän nimemme."
Lippaas sisällä on paperikäärö, jossa on viesti kaksosille. Viestissä lukee:
 
Tämä on arvoitus nallekaksosille.
On vihjeiden tarkoitus
tuoda vieraat esille.

Tämhän on nallekarhujen piilosta!" Henri huudahtaa.
 
Siitä alkaa nallekarhujen piiloleikki, jossa vihjeiden avulla saadaan yksi kerrallaan vieraat kömpimään esiin piilostaan. Sitten vielä on osattava seikkailla vieraiden kanssa juhlapaikalle:

Naru johdattaa pikkuiset nallet aurinkoiselle nurmikolle, missä muut Kahden kerroksen karhut jo odottavat. "Yllätys!" karhut huudahtavat.

Yksi yllätys on vielä jäljellä!" isäkarhu sanoo. Paikalle ilmestyy rouva Piiras kantaen tarjottimella valtavaa syntymäpäiväkakkua. "Hauskaa syntymäpäivää, Elisabeth ja Henri!"

 

Ja tämä syntymäpäivä oli kaikkien aikojen paras Elisabethin ja Henrin mielestä!Minun ikäistä lukijaa kirjassa viehätti kuvitus ja idea kahden kerroksen karhuista. Enpä ole näin ihanan porvarillista nallesatua aikaisemmin lukenut! Pienemmille lukijoille voi kirjan juoni ja johtolankaleikki tuntua riemastuttavalta.
 

2 kommenttia:

  1. Ei voi olla totta! Luin tämän juuri eilen illalla lapsille. Kirja on äitini hyllyssä lapsenlapsia varten, ja se luetaan aina mummulassa. Kuvitukseltaan iki-ihana kirja!

    VastaaPoista
  2. Heh, olipa hauska yhteensattuma! Kylläpä teillä on ihana mummola, kun siellä on näin suloisia kirjoja odottamassa lapsenlapsia! :)

    VastaaPoista