keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Enna Airikin uskomattoman kaunis Haavemaa

 
 


Enna Airikin Haavemaa (2012) on surusävyisen kaunis ja koskettava satu mielikuvituksen ihmeellisestä ja parantavasta voimasta. Kirjaa koristavat herkän kauniit ja runolliset kuvitukset, jotka ovat myös saman tekijän käsialaa kuin tarinakin. Tarina ja kuvitus ovat saumattomassa yhteistyössä teoksessa, ja tulee olo, että kuvitus olisi melkein merkityksellisempää tässä kuin itse sanat.  Kirjaa voisi lukea pelkkinä kuvina, mutta tarinaa olisi mahdoton lukea ilman kuvien tuomaa merkitystä.

Kirjan kuvitus on mielestäni aivan uskomattoman kaunista – sitä katsellessa en voi muuta kuin haukkoa henkeä ihastuksesta ja kaipuun tuskasta. Tuonne minäkin haluaisin, ihanaan Haavemaahan, sen upeaan kauneuteen. Toisaalta kirjan sanoma onkin, että Haavemaa on jokaisella ihmisellä aivan käden ulottuvilla - myös minulla. Tarvitaan vain mielikuvituksen voimaa sinne lennättämään. Kuvitustyylistä minulla tulee mieleeni etäisesti Carl Larsson. Erona tosin on se, että siinä missä Larssonin teokset uhkuvat vankkaa tosielämässä kiinni pysymistä ja elämäniloista optimismia, henkii Airikin kuvitukset satumaailman haaveellisuutta sekä surun ja kaipuun kaikuista haurasta kauneutta.

 
Sinä marraskuisena iltana maailma oli harmaa ja  viluinen, mutta kuun sirppi loisti kirkkaana ja hoivasi kahta tähteä helmassaan. Aana katseli tähtiä suuresta ullakkoikkunasta. Hän nosti laihan kätensä ja vilkutti.

         - Hyvää yötä, äiti ja isä, hän kuiskasi. Ja niin kuin aina, hän oli varma, että tähdet vilkuttivat takaisin.

Näin alkaa Haavemaa. Tarina kertoo Aana-nimisestä orvosta ja sairaasta lapsesta, joka on Oili-tädin huostassa. Hän ikävöi menetettyjä vanhempiaan. Nyt on kuitenkin Aanan syntymäpäivä ja hän saa tädiltään lahjaksi sulkakynän ja hopeakuvioidun kirjan. Kirjan kannessa on joutsenen kuva.  Aana huomaa heti, ettei se ole mikään tavallinen kirja, vaan taikakirja. Kaikki mitä siihen kirjoitetaan, käy toteen. Niinpä Aana alkaa kirjoittamaan:
 


Rakas haavekirjani

Tämä on tarina tytöstä, joka oli hyvin sairas. Mutta eräänä päivänä tyttö sai ihmeellisen kirjan, joka vei hänet toiseen maailmaan. Siellä oli aurinkoinen kesäpäivä, sillä sellaisina päivinä parannutaan kaikista taudeista. Tyttö istui lehmuksen alla ja ihaili joutsenia ja nautti auringon lämmöstä, sillä ennen häntä oli aina palellut. Mäen päällä loisti valkea kartano kuin suunnaton helmi. Ja yksi kartanon huoneista oli tytön ikioma.

Lahjaksi saatu taikakirja avaa Aanalle portit toiseen maailman, jossa kaikki on hyvin ja niin kaunista kuin kuvitella saattaa. Haavemaa tarjoaa paon kärsivälle tytölle. Kuitenkin Aana yhä kaipaa sitä rakkainta asiaa, omia vanhempiaan. Kirjan loppu on monitulkintainen ja jättää kysymyksiä avoimeksi. Tapahtuuko lopulta paras vai pahin, vai onko pahin oikeastaan paras?

Kirjan kannessa on joutsenen kuva ja joutsenia esiintyy myös Haavemaassa. Joutsen onkin kantavana symbolina teoksessa, ja tarjoaa myös tien teoksen tulkintaan. Joutsen symboloi teoksessa kuolemaa, mutta toisaalta myös kuolemattomuutta. Teoksessa on kuultavissa kuolon kellojen sointujen hiljainen lähestyminen sairasta tyttöä kohti. Toisaalta taikakirja ja mielikuvitus tarjoavat avaimet kuolemattomuuteen. Haavemaassa pääsee pakoon ihmisen ja elämän rajallisuutta. Haavemaa on ikuista ja kuolematonta.  Ja sinne ei ole pitkä matka. Ajatus Haavemaasta yhdistyy myös mielestäni tuonpuoleiseen, eräänlaiseen taivaaseen.

Haavemaa on satu ja näin ollen periaatteessa lastenkirjallisuutta. Teoksen vakavuudessa ja syvällisyydessä on kuitenkin jotakin sellaista, että voisin kuvitella sen vetoavan melkeinpä enemmän aikuisiin. Olisikin ihan mielenkiintoista kuulla, mitä lapset ovat tykänneet teoksesta. Toisaalta lapsille ehkä avautuu teoksesta sellainen taso, jota meidän aikuisten on vaikea analyyttisessä fiksuudessamme nähdä.

Olisipa mukava saada tämä teos omaan hyllyyn, jotta siitä voisi säännöllisin väliajoin käydä ammentamassa voimaa elämään sekä rakennusaineita omaan Haavemaahani!
Kaikille Enna Airikista kiinnostuneille suosittelisin paitsi tätä kirjaa, myös  hänen upeita kotisivujaan , jotka ovat kuin itse kaunis satukirja- melko kirjaimellisestikin ottaen.





5 kommenttia:

  1. Haavemaan kuvitus on tosiaankin ihastuttavaa. Minullekin tuli mieleeni Larsson, mutta myös mm. Elsa Beskow.

    Kuin kirjan viime kesänä ja koska tapaan lastenkirjojen yhteydessä kirjoittaa omien lasteni kirjakokemuksista, kävin vakoilemassa omaa blogitekstiäni. ;) Kuusivuotiaani koki kirjan äärellä surua. Siksi suosittelenkin varaamaan keskusteluaikaa mahdollisten lapsilukijoiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin = luin. Voihan puhelimen ennakoiva tekstinsyöttö! :)

      Poista
    2. Joo, Elsa Beskow on tosiaan myös hyvä vertailukohde, vaikka ei itselleni ensin mieleen juolahtanut.

      Kiva kuulla lapsesi lukukokemuksesta. Mietin juuri tuotakin, että onko tämä liian rankka lapsille. Mutta suruakin on hyvä oppia käsittelemään, ja melko turvallisesti se käy kaunokirjallisuuden äärellä. Kuusivuotiaasi kuitenkin ymmärsi ilmeisesti kirjan idean, koska osasi surra, vaikka surullisimmat asiat kirjassa on ilmaistu mielestäni aika epäsuorasti.

      Poista
  2. Hyvä arvio! :) Minäkin rinnastin ajatuksissani haavemaan taivaaseen, mihin se ainakin minun nähdäkseni selkeästi viittasikin.

    Kiva kun olit laittanut linkin Airikin omille sivuille, piti oikein käydä vilkaisemassa. Mielestäni Airik on kyllä nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Kuvitus on niin kaunis, että siitä saisi vaikkapa tauluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Tämä on ehkä yksi niistä arvioista, joiden kirjoittamisesta olen eniten nauttinut. Vaikuttava kirja, joka herätää paljon ajatuksia! Haavemaa on monimerkityksinen: toisaalta se voi olla taivas, mutta myös mielensisäinen mielikuvitusmaa, jonne sairas lapsi mielellään pakenee todellisuutta.

      Mielestäni ne Airikin omat sivut olivat todella upeat! Siksipä olikin pakko linkata!

      Poista