maanantai 26. joulukuuta 2016

Kirjoja ja joululomatunnelmia

Heipä hei pitkästä aikaa, lukijani!

Matkani Mikä-Mikä-Mikä-Maahan on ollut hieman hiljaista syyslukukautena, sillä olen ollut niin töideni syövereissä, ettei blogille ole jäänyt kauheasti aikaa. Mutta hei - nyt on joulu ja kauan odotettu joululoma! Aikaa blogille, lukemiselle, itselle ja kaikelle ihanalle!

Haaveilua järven rannalla joulupäivänä

Viimeiset oppitunnit pidin vielä torstai-iltana iltalukiossa. Sen jälkeen oli aikamoinen voittajafiilis ja teki mieli ihan taputtaa itseäni päähän. Selvisin kuin selvisinkin syyslukukaudesta - jopa siitä kauheasta kakkosjaksolla, jossa minulla oli sata prosenttia ylitöitä. (No, en kuitenaan taputtanut, mutta ostin itselleni lomalahjaksi Tommi Kinnusen Lopotin.)

Joululoma alkoi tietenkin kaikenlaisella jouluahkeroinnilla joulusiivouksineen ja joululeipomisineen, eli ihan heti en voinut heittäytyä ylhäiseen yksinäisyyteeni kirjojeni kanssa (paitsi ihan pienen hetken luin Lopottia!). Me vietimme tänä vuonna, kuten myös viime vuonnakin, joulua perheen kanssa minun luonani. Hetki sitten lähtivät viimeisetkin jouluvieraat ja talo on rauhoittunut. On ollut ihanaa olla kunnolla perheen kanssa pitkästä aikaa, mutta itse asiassa nyt alkaa joululomani paras ja ihanin osuus. Yksinäisyys. Kirjat. Hiljaisuus. Tunnelmointia kynttilänvalossa. Ja niin tietysti, Porvoo. Se ihan kaikista paras. Huomenna nimittäin lähden yksin kaksiöiselle lomalleni Porvoon vanhaan kaupunkiin, iki-ihanaan Helmen budoaariin - ja otan tietysti kasan kirjoja matkaseurakseni! Maltan tuskin odottaa! <3

Middlemarcia, kakkua ja teetä <3
Syksy on ollut niin kiireinen, että lukemiselle on jäänyt tavanomaista vähemmän aikaa. Toisaalta olen kuitenkin lukenut todella monia eri kirjoja. Syyslukukaudella olen nimittäin kärsinyt aikamoisista keskittymisongelmista hieman joka asian suhteen, mikä on heijastunut lukemiseeni siten, että mistään ei meinaa tulla valmista ja luen hieman sitä sun tätä. Minusta on tullut todellinen kirjallisuuden sekakäyttäjä, ja keskeneräisiä kirjoja on kertynyt ihan ennätysmäärä. En edes pysy enää laskuissa itsekään.

Yksi joululoman missioista onkin saada jonkin verran keskeneräisiä lukuprojekteja päätökseen. Jouluaattoyönä sain jo loppuun Anne Frankin päiväkirjan, ja tänään luultavasti saan George Eliotin Middlemarch II:n päätökseen. Luulen, että Upponalle pitää lukea myös joululomalla loppuun! Sen lisäksi tarvitsen tietysti täydelliseen lomalukemistooni myös aivan uusia, lomalla aloitettavia kirjoja. Sellaisia kävinkin lainaamassa kirjastosta vinon pinon juuri ennen loman alkamista. Esimerkiksi John Greenen Let it Snow -kirja täytyy ehdottomasti lukea tällä lomalla!

Olen lukenut kaksiniteistä Middlemarchia miltei koko syyslukukauden kaiken muun ohella ja on toisaalta ihana saada se vihdoin loppuun, mutta samalla se on ääretön sääli: Middlemarch on ihan täydellistä joululomalukemista! En tiedä, mistä johtuu, mutta mielestäni 1800-luvun englantilaisessa kirjallisuudessa on ehdottomasti sitä jotakin, mikä sopii aivan täydellisesti joululomaan ja tuo joulumielen. Useamman kerran olen nostattanut joulutunnelmaa Dickensin avulla, mutta George Eliot toimii myös hyvin. Mutta kun Middlemarchin ilo on kulutettu loppuun, voinkin tarttua Johanna Spyrin Heidi-kirjoihin, sillä toinen joululomaan ehdottomasti kuuluva kirjallisuuden laji on tyttökirjat!


Mitäs ihanaa te muut olette jouluna lukeneet tai aiotte vielä lukea? Onko teillä mitään jouluisia lukutraditioita?


7 kommenttia:

 1. Ihailen nyt täälläkin tuota kaunista pöytäasetelmaa, ihana <3

  Joulutraditio on se, että luen lahjakirjan, jonka saan itse valita ja tänä vuonna se on Coelhon Vakooja. Baltimoren sukuhaaran tragediassa meni turhan kauan aikaa, sillä tarina ei ollut kummoinen. Odotin 1800-lukua nimestä päätellen, joten olin koko ajan niin niin pettynyt, että en lämmennyt kirjalle yhtään. Pohjoisen matkalla sairastuin, enkä jaksa nyt lukea Coelhoa.

  Ihana Porvoo ja mukavaa Porvoon matkaa sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Mukavaa lomaa sinulle. Porvoo on kaunis paikka. Kävin siellä vuosi sitten. Olisi mukava mennä joskus uudestaan. Yleensä en lue jouluna, vaan seurustelen sukulaisten kanssa, mutta on minulla yksi kirja valmiina, jos lukeminen tuntuu sopivalta :)

  VastaaPoista
 3. Pidä hauskaa matkalla! :) Joululomalukemistoon kuuluu - tai ainakin yrittää kuulua - Agatha Christie. Jotenkin Damen romaanit sopivat mitä mainioimmin jouluun. Myös lahjakirjat olen tyypillisesti kalunnut heti aattoa seuraavina päivinä, vaikka tänä vuonna teinkin poikkeuksen ja säästän ne myöhemmäksi.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa matkaa Porvooseen!
  Minä luin juuri tuon Let It Snow, ja itselleni se oli sen verran pettymys, että odotan mielenkiinnolla sinun ajatuksiasi siitä.

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia Anna! ♥ Porvoon lomatunnelma -postausta odotellessa.. :) Toivottavasti jaksat blogata Anne Frankin päiväkirjasta, kyseessä on minulle hyvin tärkeä kirja.

  VastaaPoista
 6. Kiva lukea joulutunnelmistasi näin kuukautta myöhässä, mutta kuitenkin. Tunnistin tuon lukukauden aikana keskeneräisiksi jääneiden kirjojen ongelman. Minulla vain on paha tapa jättää kesken jääneet kesken, mikä on sääli, koska kirjoissa ei välttämättä ole vikaa.

  Sain nimipäivälahjaksi tämänvuotisen Finlandia-voittajan (miehellä ollut sama perinen jo vuosia), ja joululomalla sitten ehdin sen lukeakin. Omintakeisen kaunista tekstiä. Kuvaus 1800-luvun Helsingistä Engelin silmin imaisi mukaansa. Jäi kyllä bloggaamatta.

  VastaaPoista