tiistai 7. kesäkuuta 2016

Opettajan rooli nurinperin: kesälukuvinkkejä opiskelijoilta!

Olen opettanut kevään viimeisessä jaksossa lukion ÄI5-kurssia, joka on länsimaisen kirjallisuushistorian kurssi. Ensimmäisen opettajan kesälomani aikana olen suunnitellut ennen kaikkea lukevani kirjoja, lukevani kirjoja sekä vielä kerran lukevani hieman lisää kirjoja. Siksipä kurssin kirjallisuusteemaan liittyen mieleeni tuli hauska ajatus, että kurssipalautteen yhteydessä kysyn opiskelijoilta kesälukuvinkkejä ja lupaan arpoa annetuista ehdotuksista vähintään yhden kirjan kesälukemisekseni - ja oikein innostuessani kenties enemmänkin.


Mielestäni oli vallan mainio ja avartava ajatus kuulla lukuvinkkejä opiskelijoilta ja kerrankin kääntää äidinkielenopettajan roolini hieman nurinperin - yleensä opettaja määrää, mitä opiskelijat lukevat. Aika usein opiskelijat myös tuskailevat näiden määräysten alaisina. Halusin nähdä, tuskailenko minä opiskelijoiden ehdotusten alaisena vai löydänkö kenties yllättävän kirjarakkauden.

Mielenkiinnolla odotin, mitä ehdotuksia saan ja vieläpä suuremmalla mielenkiinnolla, mikä kirja arpoutuu kesälukemisekseni.

Kysymys oli palautteessa vapaaehtoinen, enkä siksi saanut ehdotuksia läheskään jokaiselta. Seuraavia kirjoja ehdotettiin:

1. Cornelia Funke -  Mustesydän -trilogia
2. Ilkka Remes - joku aikuisille tarkoitettu
3. Cheryl Stayd - Villi vaellus
4. Volter Kilpi - Alastalon salissa (2 ehdotusta!)
5. Agatha Christie - Eikä yksikään pelastunut
6. Forest Gump
7. The Fault in Our Stars
8. Darren Shan - Cirque du Freak (englanniksi parempi)
9. George Orwell - Vuonna 1984
10. Katherine Pancol - Krokotiilin keltaisen silmät

Suurin pelkoni - ja ehkä samalla villi masokistinen haaveeni - oli, että arpaonni suosisi Alastalon salia. Vielä jonakin päivänä haluaisin kulkea rinta rottingilla sellainen paita päällä, jossa lukee "Olen lukenut Alastalon salissa" (sellaisia tosiaan valmistetaan!), mutta luku-urakka voisi olla melkoinen tuskien taival. Epäilenpä, että teosta ehdottaneet opiskelijat ehdottivat sitä silkkaa ilkikurisuuttaan. Olen kertonut kurssilla Alastalon salin kuuluisasta 70-sivuisesta piipunvalintakohtauksesta esimerkkinä tajunnanvirtatekniikasta. Muistaakseni olen myös maininnut, että olen joskus yrittänyt opintojani varten lukea teosta, mutten päässyt kovin pitkälle. Ilmeisesti esimerkkini on jäänyt mieleen. 

Pieneksi helpotuksekseni minun ei tarvitse kuitenkaan tänä kesänä kahlata modernistisen tajunnanvirran syvissä syövereissä, vaan arpa osui Katherine Pancolin Krokotiilin keltaisiin silmiin. Olin varsin tyytyväinen arpaonneeni, sillä teos on sellainen, josta uskoisin luultavasti enemmän tai vähemmän pitäväni, mutta josta en ole kuitenkaan ennen kuullut ja johon en luultavasti omaehtoisesti tulisi tarttuneeksi. Kuitenkin ehdotuksissa oli mielestäni monia muitakin mielenkiintoisia teoksia, ja olisi hauska arpoa tai ihan valita kesän aikana ehdotuksista myös muita teoksia luettavakseni. Esimerkiksi Forrest Gump ja Villi vaellus ovat teoksia, jotka olisi hauska lukea - puhumattakaan kunnon scifiklassikosta Vuonna 1984. Minulla on kuitenkin tälle kesälle aika määrä muitakin lukusuunnitelmia (joista luultavasti lähiaikoina lisää blogissani!), joten voi olla että tämä lukuhaaste jää tänä kesänä vain Krokotiilin keltaisiin silmiin. Taidan kuitenkin ehkä adoptoida  tämän lukuvinkkihaasteen myös tulevia kirjallisuuskurssejani varten. Mielellään haastan itseni myös tulevaisuudessa silloin tällöin  avartamaan lukumakuani opiskelijoiden oivilla lukuvinkeillä.

Kävin jo eilen lainaamassa Krokotiilin keltaiset silmät kirjastosta ja koin ihan pienen järkytyksen huomatessani, että teoshan on melko järkäle romaaniksi. 699-sivuinen romaani ei ole ihan yhden kesälomaillan luku-urakka, mutta uskon selviäväni haasteesta. Sitä lukiessani voin ajatella suurella lämmöllä opiskelijoitani, kulunutta kirjallisuuskurssiani ja ennen kaikkea koko ensimmäistä äidinkielenopettajan lukuvuottani, joka on nyt takana ja josta selvisin kuin selvisinkin hengissä.


Nyt on kuitenkin kesäloman ja lukemisen aika - ihanaa lukukesää koko kirjakansalle!






8 kommenttia:

 1. Kiva idea opettajalta ja oppilaat ovat ihan selvästi syventyneet valitsemaan kirjoja sydämellään ja ajatellen opettajan parasta huom. 699 sivua. Saivatko he käydä kirjastossa tutkailemassa kirjoja ennen valintaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ilmeisemmin ovat ajatelleet parastani :) Emme käyneet ainakaan yhdessä kirjastossa tutkailemassa, mutta kerroin kyllä ideastani jo saman viikon maanantaina, kun koe ja kurssipalaute kirjaehdotuksineen oli perjantaina - joten saattoivat ehkä haudutella valintaansa etukäteen. :)

   Poista
 2. Hyviä ehdotuksia sait! Olen noista lukenut Greenen Tähtiin kirjoitetun virheen ja Christien klassikkodekkarin Eikä yksikään pelastunut. Kiinnostavia lukukokemuksia molemmat. Heinäkuun kirjabloggareiden klassikkohaasteeseen olen päättänyt viimein selättää tuon Orwellin Vuonna 1984, joka on jäänyt kerran kesken. Alun perusteella kyseessä on kuitenkin todella mielenkiintoinen teos, jonka maailmassa on paljon samaa oman nykyhetkemme kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös saanutkin! Tekisi mieleni lukea joskus kaikki! :) Tähtiin kirjoitettu virhe olisi mukava lukea, sillä se tuntuu olevan kovin suosittua nykynuorten lukemista. Tsemppiä Orwellin pariin - toivottavasti minäkin joskus luen teoksen. Luin kurssillani ehdottajan kirjoittaman kirjaesseen kyseisestä teoksesta ja mielenkiintoni heräsi sen perusteella.

   Poista
 3. Siinähän on useampikin tuttu! Tuo Pancol oli yllättävän kevytlukuinen, en muista kauanko siinä minulla meni, mutta uskon, että ehdit lukea lomallasi muutakin. :)

  Mustesydän -trilogian olen lukenut joskus teininä, ja siitä kyllä pidin. The Fault in Our Stars oli mielestäni kliseinen ja väkisin väännetty (olen varmaan ainut maan päällä sitä mieltä), Cirque du Freak on ehkä mielenkiintoisempaa luettavaa semmoiselle about 12-vuotiaalle kuin aikuiselle. Itsellä jäi tuo moniosaiseksi paisuva sarja kesken siinä rippikoulun jälkeen, kun ei enää vaan napannut. Noita muita en ole itse lukenut, mutta tuo Alastalon salissa kuulostaa sellaiselta haasteelta, että taidan lisätä sen lukulistalleni.

  On muuten mukavaa, että olet heti valmistumisen jälkeen päässyt kiinni opettajan ammattiin. Itsellä paikan haku alkaa ensi keväänä tai sitä seuraavana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pancol on jo voitonpuolella - noin 200 sivua lukematta :) Aika kevyt se on tietyllä tavalla, mutta ehkä myös osin pitkäveteinen, joten omalla kohdallani se ei ole sujunut niin reippaasti kuin ehkä voisi. (Siinähän seurataan useita tarinoita ja oikeastaan vain se päätarina siitä romaanin kirjoittamisesta kiinnostaa ja kaikki muu puuduttaa :P Plus että kesti miltei 200 sivua, ennen kuin päästiin asiaan)

   Kiva kuulla mielipiteitäsi muista teoksista. En ole lukenut vielä Tähtiin kirjoitettua virhettä, mutta kuulemani perusteella pelkään, että saattaisin pitää sitä sinun tavoin myös kovin kliseisenä. Silti olisi kiva joskus lukea.

   Toivotan sinulle mukavia kärsimyksiä sitten aikoinaan Alastalon salin parissa (jos tosiaan luet) sekä tsemppiä tulevaan työnhakuusi! Työn saaminen ei näinä aikoina todellakaan ole mikään helppo juttu, ja itselläni on ollut ihan uskomatonta tuuria siinä, että olen saanut työelämästä näinkin hyvin kiinni.

   Poista
 4. The Fault in Our Stars oli ainakin elokuvana varsin mainio, kannattaa varmasti tutustua. Lisäksi George Orwellin Vuonna 1984 on tullut luettua - suosittelen! :)

  P. S.
  Blogissani on sinulle haaste:
  http://minnasiikila.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kommentistasi! Olisi tosiaan mukava sekä lukea että nähdä Tähtiin kirjoitettu virhe.

   Kiitokset haasteesta! Tulenpa heti katsoman! :)

   Poista