perjantai 14. elokuuta 2015

ÄN, YY, TEE, NYT, ei vaan NYT! Äidinkielenopettajan lukumaraton, päivittyvä postaus


Klo 14.45, maraton alkaa!
 
Äidinkielenopettajan lukumaraton alkaa nyt! Kaupassa käyty, lukuherkut ostettu ja katettu. Ensimmäiseksi tartun Kärpästen herraan, jota olen jo eilen ehtinyt lukea 123 sivua, eli jatkan nyt sivulta 124. Ensimmäinen lukupaikka on oma sohvani. 

Tässä maratonissa tavoitteenani on saada luettua kolme äidinkielenkursseihini liittyvää romaania. Yritän päivittää tätä postausta matkan varrella, mutta valitettavasti nettini on tänään toiminut aivan raivostuttavan hitaasti ja läppäri muutenkin tökkinyt siihen malliin, että kaikki tietokoneella työskentely on aivan raivostuttavan hidasta. Tämä voi ehkä vaikuttaa vähän siihen, kuinka usein viitsin päivittää maratonkuulumisia, mutta kyllä ainakin jossain väleissä yritän. 

Tervetuloa seuraamaan ja tsempit kaikille maratontovereille!


Klo 19.45, luettuna 141 sivua

Lukumaraton on sujunut tähän mennessä aika verkkaiseen tahtiin. Kärpästen herran sain juuri loppuun, mutta tässä on lukemisen lisäksi otettu pienet päiväunet sekä myös tehty (oikeaa) ruokaa ja syöty. Myös herkut ovat huvenneet tasaista tahtia. Ingmanin ihanaa Creamy English Mint -jäätelö olen syönyt kokonaiset kolme annosta! Tämäpä oli herkullinen uusi jäätelötuttavuus! :)


Seuraavaksi taidan siirtyä ulos nauttimaan ilta-auringon viimeisistä säteistä ja Johanna Sinisalon Linnunaivoista. Odotan innolla tätä uutta kirjaa, sillä takakansitekstin sekä googlailun perustella kirja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta ja jännittävältä. Kärpästen herrasta sanottakoon, että kirja oli mielestäni erittäin otteessaan pitävä, ajatuksia herättävä ja teemoiltaan mielenkiintoinen. Kuinka käy, kun poikajoukko haaksirikkoutuu autiolle saarelle kauaksi kaikesta sivistyksestä ja yhteiskunnan järjestyksestä? Villeys ja raakuus saa vallan, ja sivistys unohtuu. Pelkään kuitenkin pahoin, että  moni opiskelijoistani eivät ota kirjaa vastaan yhtä positiivisesti kuin itse otin, vaan saattavat pitää kirjaa pitkäveteisenä.

Klo 23.20, luettuna 302 sivua

Menin aloittelemaan Sinisalon Linnunsydäntä taloyhtiömme pihalla olevan penkin ja pöydän ääreen. Olipas ihanaa lukea ulkona ja imeä itseensä leppeän kesäillan tunnelmaa ja ihastella laskevan auringon kauniita säteitä lukiessa. No, se oli ihanaa siihen asti, kunnes tuli liian vilu ja sain tarpeekseni hyttysistä. Linnunaivot lähti hienosti käyntiin, eikä aikaakaan, kun olin kunnon lukukoukussa.
 

 

Aikani hyttysiä uhmattuani tulin takaisin kotiin, mutta jatkoin Linnunaivoja parvekkeella. Mitä pidemmälle tarinaa lukee, sitä tiukemmin se kietoo minut itseensä. Keitin teetä, söin karkkia ja kietouduin vilttiin. Kynttilä valo tuli illan yhä hämärtyessä tarpeeseen. Jossain vaiheessa sain tarpeekseni tuolin kovuudesta ja päätin levittää viltin parvekkeen lattialla ja makoilla sen päällä yhä lukien. Olipas ihanan tunnelmallinen iltalukuhetki! Seuraavaksi aion mennä syömään iltapalaa. Saatan vielä ehkä sängyssä lukea tänään, mutta toivotan tässä vaiheessa hyvät yöt kaikille! Aamulla herättyäni palaan jälleen tietokoneen ääreen. Linnunaivot on nyt vajaassa puolessa välissä, joten huomenna seikkailut jatkuvat saman kirjan parissa.
Klo 11.45, luettuna 441 sivua

Hyvää huomentapäivää! Aamutervehdykseni venähtikin vähän pitkälle. Heräsin hieman yhdeksän jälkeen, lueskelin pitkään sängyssä karkkien kera ennen kuin raahauduin laittamaan aamupalaa. Keitin puuroa ja katoin aamupalan tarjottimelle ja tulin tarjottimen kera sänkyyn jatkamaan lukemista. Nyt Linnunaivojen loppu häämöttää. Olen lukenut sitä 300 sivua, vielä kolmisenkymmentä sivua jäljellä. Saan sen aika nopsasti luettua ja sen jälkeen siirryn viimeiseen äidinkielenopettajan lukumaratonkirjaan, joka on Erlend Loen Supernaiivi. Sitä tuskin ehdin loppuun saamaan, mutta ainakin pääsen hyvään alkuun.

Voisinpa siirtyä ulos pitämään loppukiriä. Lukuaikaa on kolme tuntia jäljellä. Tosin en ole varma, pystynkö lukemaan sitä ihan kokonaan, sillä minun olisi tarkoitus tässä iltapäivän aikana lähteä täältä Salon perukoilta Turkua kohti, ja pitää myös pakata vähän ja kenties myös tiskata, sillä jään vanhemmilleni yöksi. En ole vielä ihan varma, millä bussilla menen. Tulen vielä raportoimaan kerran, kun olen lopettanut maratonin. Turku-reissun vuoksi en ole ihan varma, pystynkö tekemään sitä aivan juuri silloin, kun maratonaika loppuu.Klo 14.45, maraton päättyy. Luettuna 536 sivua.

Maraton aika meni umpeen! En ehtinyt ihan loppuun asti lukemaan, vaan lukeminen piti lopettaa jo klo 13.30, sillä piti alkaa valmistautua Turkuun lähtöön, siistiä vähän paikkoja ja pakata.  Bussini oli määrä lähteä samaan aikaan kuin maraton päättyy eli 14.45, ja pysäkille oli melkein puolen tunnin kävelymatka.Linnunaivot sain loppuun luetuksi kotona. Kirja oli todella upea ja mielenkiintoinen lukukokemus. Loppu oli hyvin hämmentävä ja loppuratkaisu avoin. En ole varma, mitä lopussa todella tapahtui. No siinäpä sitten yksi hyvä pähkinä pohdittavaksi opiskelijoilleni. Lukukokemus oli sellainen, että olisi ollut hyvä, jos olisi voinut jäädä sitä pidemmäksikin aikaa pohtimaan, mutta täytyi siirtyä seuraavaan kirjaan. Täytyy varmasti myöhemmin vielä palata kirjan pariin ja ainakin loppu luettava uudelleen. Linnunaivojen jälkeen oli vuorossa Erlend Loen Supernaiivi. Supernaiivia siirryinkin lukemaan vähän vehreämmille sijoille. Taloyhtiömme pihalla kasvavien omenapuiden katveessa oli mukava istua nurmikolla Supernaiivia lukien. Pääsin etenemään sivulle 64. Sitten oli aika lopettaa.
 Loppufiilikset ja koonti

Olen hieman pettynyt maratonsaldooni, sillä sivumäärä taitaa olla heikoin koskaan lukumaratonissa saamani. Tavoitteenani oli lukea kaikki kolme tämän hetken äidinkielenkursseihini liittyvät kirjat: Kärpästen herra (joka oli aloitettu jo), Linnunaivot ja Supernaiivi. En päässyt ihan tavoitteeseeni, sillä 223 sivuisesta Supernaiivista olen lukenut vasta 64 sivua. Toisaalta en ole käyttänyt maratonaikaani aivan niin tehokaasti lukemiseen kuin yleensä. Osasyynä pieneen sivumäärään on myös se, että luin lukemani tällä kertaa paljon tarkemmin ja huolellisemmin kuin yleensä maratonissa sen vuoksi, että luin näitä nyt työtä varten ja yritin samalla analysoida ja painaa mieleeni tärkeitä asioita sekä hieman miettiä myös sopivia kirjakeskustelukysymyksiä.

Kuitenkin maraton oli erittäin ihana ja hieno kokemus. Herkut oli hyviä ja kirjat myös! Ja tulihan kuitenkin tavoitteestani suurin osa luettua. Ilman lukumaratonia kirjojen lukemiseen olisi mennyt huomattavasti pidempi aika. Idea lukea tällä tavalla työkirjoja oli mielestäni aivan huippu. Itse asiassa mahdollisimman keskeytyksetön paneutuminen kirjaan on paras tapa päästä kirjasta jyvälle, joten tämän tapainen paneutuminen sopii nimenomaan äidinkielenopettajan työkirjoihin, joihin pitää pureutua syvälle. Pistän idean "äidinkielenopettajan lukumaratonista" talteen vastaisuuden varalle ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin äidinkielenopettajille!

Luetut:

 
William Golding: Kärpästen herra (puolesta välistä loppuun)
Johanna Sinisalo: Linnunaivot  (kokonaan)
Erlend Loe: Supernaiivi (osittain)
 

14 kommenttia:

 1. Ihanan näköiset eväät. :) Intoa lukemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lukuinto oli hyvä, vaikka sivumäärä jäikin lopulta vaatimattomaksi! :)

   Poista
 2. Oh mitkä eväät, noiden avulla ainakin jaksaa, ja kestää hitaan netinkin :) Kivaa maratonia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi oli tosiaan nuo eväät mieltä piristämässä :P . Muuten olisin varmaan repinyt pelihousuni ja jättänyt bloggaamatta :D

   Poista
 3. Ah, eväät ovatkin lukumaratonin tärkein osa (kirjojen jälkeen tietysti) - toinen selvästi vaikuttava tekijä on lukupaikka ja myös lasten mieliala vaikuttaa kummasti. Eilen meni vähän tappelun puolelle, mikä kummasti vähensi äidin iltaista lukuaikaa... No, tänään on päivä uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eväisiin pitää ehdottomasti panostaa! Ja totta, lukupaikka on myös ehdottoman tärkeä. Itselläni ei ole (ainakaan vielä!) lapsia, joten ei ole kokemusta lasten mielialan vaikutuksesta asiaan, mutta saatan kyllä kuvitella. Itse asiassa ihmettelen, miten kukaan, jolla on lapsia, pystyy lukemaan ollenkaan (muuta kuin lastenkirjoja ääneen lapsilleen). Ihailen ja nostan hattua ihan kaikille äideille, jotka kykenevät! :)

   Poista
 4. Olipa ihana postaus ja nuo kuvat ovat herkullisia! Minä pääsin ihan yllättävän hyviin tuloksiin, vaikken mielestäni lukenut mitenkään hikihatussa niin kuin ehkä viimeksi pääsi käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassu! Hauskaa, että sinäkin osallistuit! Tietysti myös luetut kirjat vaikuttavat asiaan aika paljon. Osa on hitaampilukuisia kuin osa. Ja ennen kaikkea se, kuinka paljon kaikkea muuta puuhaa maratonin aikana lukemisen ohella.

   Poista
 5. Sinun blogisi on aina ihanan esteettinen ja näyttää siltä, että kaikki sointii yhteen, jopa karkit sopivat sisustukseen. :D

  Luin Kärpäsen herran heti lukion jälkeen enkä pitänyt sitä pitkäveteisenä, mutta toisaalta, lukion ykkösellä oleva oppilas, joka ei kauheasti lue, voi olla kirjasta ihan eri mieltä kuin vasta lukiosta valmistunut paljon lukeva henkilö. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Reta kauniista kehuistasi! Täytyy sanoa, että en kyllä miettinyt noita karkkeja ostaessani, sopivatko ne sisustukseen. Lähinnä mietin, kuinka sopivat suuhuni :D

   Kiva kuulla, ettet itse tylisistynyt Kärpästen herran parissa. Toisaalta, kun itse olet tuollainen aktiivilukija, ei voi ehkä verrata kauheasti sellaisen ns. tavalliseen tallaajan. (Ja toki juuri lukiosta päässyt on varmasti jo aika eri tasolla kuin lukion ykkönen.)

   Poista
 6. Komppaan Retan sisustuskommenttia :D

  Sulla on ollut herkullisia eväitä (Creamy-jäätelöt <3), noilla varmasti jaksoikin lukea.

  Kärpäsen herran luen vielä joskus uudestaan, koska luulen olleeni ylästeikäisenä vähän liian nuori ja kärsimätön ymmärtämään kaikkea. Toivottavasti oppilaasi suhtautuvat eri tavalla ja teillä on hyvät keskustelut :) Onneksi kaikki ovat erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Toi jäätelö oli kyllä tosi ihanaa, täytyy ostaa joskus uudestaan! :)

   Kärpästen herra on kyllä tosi monitasoinen ja syvällinenkin kirja, jossa on paljon sellaista symboliikkaa ja allegoriaa, joka varmasti avautuu vähän varttuneemmalle lukijalle paremmin. Mielenkiinnolla odotan keskusteluita ja sitä, että näen, mitä opiskelijat ovat saaneet tästä irti.

   Poista
 7. Oli mukavaa lukea lukumaratonistasi. Sinulla on kaunis blogi ja kauniita kuvia. Pidin Kärpästen herra -kirjasta silloin, kun luin sen. Se oli mielenkiintoinen ja hieman pelottavakin kuvaus ääritilanteesta, johon ihminen saattaa joutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katriina ja hauskaa, että löysit tiesi blogiini! Tervetuloa seuraamaan! :) Kiva kuulla, että sinäkin pidit Kärpästen herrasta. Teos on aika erityyppinen, mitä yleensä tykkään lukea, mutta omastakin mielestä se oli nimenomaan todella mielenkiintoinen ja laittoi miettimään, voisiko tuollaisessa tilanteessa oikeasti tapahtua noin ja onko niin, että vain yhteiskunnan säännöt ja niitä valvovat tahot pitävät meidät järkevinä ja väkivallattomina.

   Poista