torstai 10. lokakuuta 2013

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi listoja kotimaisista klassikoista!


Hyvää Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuuden päivää, rakas kirjablogikansa!


Tämän kirjablogisteille tärkeän päivän kunniaksi ajattelin listailla omasta mielestäni parhaimipia suomalaisia kirjoja sekä sellaisia suomalaisia kirjoja, jotka haluaisin lukea. Aleksis Kiven ja päivän ylevään henkeen sopien keskityn tässä klassikkokirjallisuuteen.

Tässä kohtaa minun on tunnustettava, että suomalainen kirjallisuus ei kaiken kaikkiaan ole ollut minulle niin rakasta kuin ulkomainen. Suurimmat suosikkini löytyvät ulkomailta ja monesti olen vähätellyt kotimaista kirjallisuutta ulkomaisen kustannuksella. Siksi myöskään tuntemukseni suomalaisesta kirjallisuudesta ei ole kovin laaja. Tosin viime aikoina olen tehnyt suuria valloitusretkiä suomalaisen kirjallisuuden parissa Suomen kirjallisuushistorian kurssin pakottamana ja innoittamana. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että minun olisi päästävä ennakkoluuloistani eroon, sillä monesti olen kuitenkin käytännön elämässä huomannut ne turhiksi, ainakin osittain.

Alla olevat listat eivät ole laadittu tärkeys-, vaan aivan satunnaisjärjestykseen. Osittain inspiraationani tähän postaukseen on toiminut Luettua elämää -blogin Elinan tällä viikolla julkaistu lista vaikuttavimmista kotimaisista klassikoista. Kiitos Elina!

10 parasta suomalaista klassikkoa

Kyllä luulen, että minun on tämä teos tähän listaan iskettävä aivan muistakin syistä kuin nyt Aleksis Kiven päivän kunniaksi. Teoksessa on tosin joitakin piirteitä (mm. paikoittainen tylsyys ja puuduttavuus), joiden vuoksi sitä en välttämättä tähän listaan sijoittaisi. Mutta kirjassa on kuitenkin myös jotain niin hienoa ja hulvatonta, että sen tähän listaan haluan laittaa! Nämä seitsemän remuavaa ja tappelevaa veljestä ovat nimittäin myös varsin valloittavia persoonia! En yhtään kyseenalaista teoksen suurta mainetta!

2. F. E. Sillanpää: Nuorena nukkunut
Kauniin koskettava ja traaginen tarina nuoresta tytöstä, jonka elämä päättyy liian varhain. Rakastuin tähän jo 9. luokalla, kun tein kirjasta ja kirjailijasta koulussa esitelmän. Luontokuvaus, kerronnan kauneus ja tarinan traagisuus jättivät minuun lähtemättömän jäljen. Nyt en ole tätä vuosiin lukenut, enkä tiedä, miltä tarina nyt tuntuisi. 

Lisää traagisia ihmiskohtaloita nobelkirjailijaltamme! Tarina kansalaissodassa syyttömänä teloitetusta Toivolan Juhasta on sydäntä riipaiseva! Sillanpään kerronta lumosi minut.

Näemma olen kiintynyt traagisiin ihmiskohtaloihin! Juha on jälleen eräs kyynelet silmään kohottava traaginen tarina. Se on repivän traaginen tarina rakkaudesta tai oikeastaan sen puutteesta.

5. Zacharias Topelius: Lukemisia lapsille I

Topeliuksen ihanat sadut lumoavat yhä! Tämä ensimmäinen osa on oikeastaan ainoa, jonka olen lukenut kokonaisuudessaan Lukemisia lapsille -sarjasta, joten siksi laitan sen tähän listaan. Lempparini teoksesta oli satu nimeltään "Pilvilinna", josta olen kirjoittanut katkelman kalenteriinikin. Se kuuluu näin:

Kaikki kaunis, mitä on maailmassa, on nähtävä viattomin silmin, muuten se haihtuu ja häviää tyhjäksi.
(– –)
Semmoista voidaan nähdä pieninä ollessa. Kun tullaan suuriksi, silloin kasvaa kalvo silmään, ja se estää näkemästä hienointa kukkaispölyä perhon siivillä, hennointa värivivahdusta kukkien lehdillä ja henkien taivaista leikkiä kesäiltoina.

Olenkin ottanut tämän sadun opettamana elämäntehtäväkseni yrittää suojella silmieni viattomuutta ja estää kalvon kasvamista silmään. En tiedä, onko se liian myöhäistä jo tässä iässä, mutta haluan nähdä maailman kauneuden!

Kauhuromanttinen romaani, josta en voinut olla pitämättä! 

Näistä on hyvin vaikea valita yhtä tai muutamaa suosikkia, joten listalle pääsee vain yleisesti ottaen muumi-kirjat. Aivan kaikkia en ole vielä lukenut, itse asiassa olen alkanut tutustua "oikeisiin" muumi-kirjoihin vasta viime kesästä lähtien. Muumien maailmassa on taikaa: leppoisia kesäpäiviä, suloisia sattumuksia ja ihania, yksilöllisiä hahmoja. Pintatasolla yksikertaisen lapsellisten hahmojen ja tarinoiden takaa löytyy kuitenkin syvällisiä elämän peruskysymyksiä. Muumien filosofiasta voi ammenta viisautta!

Kunnaksen vallaton ja ilotteleva lastenlyriikka ei jätä ketään kylmäksi! Herra Pii Poon voittanutta ei ole!



 Ensimmäinen suomalainen romaani, joka kaivettiin suomalaisten lukijoiden tietoisuuteen vasta vuonna 2007, kun se ensi kertaa julkaistiin suomen kielellä, ei ehkä varsinaisen klassikon kriteereitä täytä, vaikka sillä olisi mielestäni edellytykset klassikoksi. Jane Austeninkin romaaneihin verrattussa Muratissa on jotakin hyvin tenhoavaa, vaikka se ei ehkä kaikkein vetävimpien lukukokemusteni joukkoon kuulukaan. Austenille tämä jää kyllä auttamattomasti toiseksi, mutta kirjassa on kieltämättä suuren maailman tunnelmaa ja seurapiirien viehättävää hälinää.


10. Kalevala
Tämän teoksen sijoittaminen listalle on aika ristiriitainen teko. Puuduttava tämä teos on kyllä, se sanottakoon. Mutta Kalevalan tarinat ovat niin, niin kiehtovia ja jännittäviä, kieli kaikessa kangertelevuudessaan kuitenkin niin upeaa ja ilmaisuvoimaista ja teoksen merkitys suomalaisessa kulttuurissa kuitenkin niin suuri, että se on ansainnut paikkansa tässä listassa.



10 kotimaista lukematonta klassikkoa, jotka haluaisin lukea

1. Aleksis Kivi: Kihlaus
Hulvattomalta kuulostava tarina!

2. Mika  Waltari: Sinuhe Egyptiläinen
Tämä on vain ihan must must, ja muutamien silmiini osunneiden katkelmien perusteella luulisin, että tykkäisin!

3. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla
En tiedä, miksi haluan lukea tämän, mutta haluan vain. Merkkiteos.

4. F.E. Sillanpää: Hiltu ja Ragnar
Jonna vinkkasi tästä minulle, ja kun sain tietää, että tarinan toinen päähenkilö Hiltu on tykkäämän  Hurskaan kurjuuden päähenkilön Juhan tytär, kiinnostukseni heräsi. Aivan pakko lukea, kun vain ehtisi!

5. Johannes Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta
Kiinnostus tätä kohtaan heräsi opetusharjoittelussa, kun näin oppikirjassa katkelman teoksesta. Symbolistinen kielenkäyttö vaikutti upealta!

6. Helvi Juvonen: Kääpiöpuu
En tarkkaan tiedä, mistä olen saanut tämän käsityksen, että luulisin ihastuvani näihin runoihin!

7. Zacharias Topeius: Kanervankukkia
Luontorunoja Topeliukselta, olen miltei varman, että tykkäisin: rakastan Topeliuksen tyyliä kuvata luontoa, vaikka tähän mennessä minulla on siitä vain kokemusta hänen proosastaan.

8. Juhani Aho: Papin tytär ja/tai Papin rouva

Minulla on hyvin, hyvin hämärä käsitys, että olisin nämä joskus hyvin nuorena lukenut, kun en juuri varmaan mitään kirjoista tajunnut saati tiennyt olevani suurten klassikoiden äärellä. Minulla on kuitenkin olo, että saattaisin nyt tykätä kovastikin näistä.

9. Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia
Minua yleensä viehtättää satumutoon kirjoitetut teokset, joissa löytyy syvällisiä pähkinöitä aikuisille. Tämä on käsittääkseni sellainen ja siksi haluaisin sen lukea!

10. Minna Canth: Hanna
Haluaisin tutustua enemmän Canthin tuotantoon, ja minusta tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta. 

10 kommenttia:

  1. Kiinnostava lista ja muistutti taas, että olen halunnut Muratin lukea jo vuosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä vielä joku kaunis kerta koittaa se päivä, jolloin tartut Murattiin! Voin suositella kyllä!

      Poista
  2. Voi, hienot listat! Minulla on nyt juuri toteutumassa edes muutaman klassikon lukeminen. Kunnaksen Tiitiäisen satupuun bloggaan lähipäivinä, se luettiin taas lasten kanssa. Pessin ja Illusian kun saisin käsiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Elina! Jess, innolla odotan, mitä bloggaat Tiitiäisen satupuusta! <3 Pessi ja Illuusia on varmasti kyllä mitä mielenkiintoisin ja ihastuttavin kirja sen perusteella, mitä äsken vähän urkin siitä lisätietoja Wikipediasta.

      Poista
    2. Hauska sattuma, juuri eilen kävin Pessin ja Illusian hakemassa kirjastosta ensi viikon Satupäivää varten. :) En ole vielä sitä aloittanut, mutta on kirjassa on kerrassaan upea kuvitus. Se on lastenpainos, Kokon tekemä lyhennetty versio, joka tosin on aika pitkä saduksi sekin.

      Poista
    3. Kiva! En tiennytkään, että siitä on myös lasten versio! Ja kiitos muuten satupäivän muistutuksesta, en ollut ajatellut sellaista ollenkaan. Jos ehdin, pitää minunkin varmaan mennä ensi viikolla kirjastoon satuja metsästämään ja tehdä jokin satupäiväbloggaus! :)

      Poista
  3. Sinuhe on hieno kirja, aivan oma maailmansa jonne voi uppoutua. Ja muumeissa on todella taikaa, erityisesti sarjakuvamuumit ovat minun suosikkejani. Kirjoja olen hankkinut pokkariversioina, kun niitä on aina silloin tällöin tullut kaupoissa vastaan. Taikatalvi pitää aina lukea jossain vaiheessa talvea (mutta vielä on hieman liian aikaista sille..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin Marika uskoa sanasi Sinuhesta! Minä en ole itse asiassa vielä niitä sarjakuvamuumeja lukenut. Haluaisin kyllä, mutta ajatuksena sarjakuvamuumit eivät innosta minua niin paljon kuin romaanimuotoon kirjoitetut.

      Taikatalven luin viime loppuvuodesta ja ihastuin ikihyviksi! Siinä tunnelmassa on jotain ihmeellistä, pitkää ehkä ottaa myös itse uusiksi tänä talvena!

      Poista
  4. Hienot listaukset, löysin monta tuttua ja minulla vielä lukemistaan odottavaa kirjaa :) Seitsemän veljestä yllätti minut, odotin jotain raskaampaa ja vanhanaikaista, mutta tarina oli ihana, riemukas, upeasti kirjoitettu ja hyvin aikaa kestänyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hauska kuulla, että kokemuksesi Seitsemästä veljeksestä oli vähän samantapainen yllätys kuin itselleni! Luulen, että monella on siitä teoksesta täysin vääränlaiset ennakkoluulot. Tietysti kirjan tyyli on hieman vaikea vanhahtavuudessaan, joten jotkut, erityisesti hieman tottumattomammat lukijat voivat pitää sitä aika raskassoutuisena, mutta itse tarina on tuore ja riemukas!

      Poista