torstai 15. elokuuta 2013

Charles Dickens: Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailutMinuun iski erään kerran valtava Dickensin himo, jota tyydyttääkseni marssin kirjaston Dickens-hyllylle. Koska hyllystä ei ensi hätään löytynyt juuri niitä kirjoja, joita olisin halunnut mieluiten - Oliwer Twistiä tai David Copperfieldiä - päätin tyytyä siihen, mitä oli saatavilla. Niinpä nappasin mukaani suurenmoisen kokoisen järkäleen nimeltään Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut, josta minulla ei ollut hajuakaan, mitä se käsitteli.

Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut yllätti minut positiivisesti, vaikkei liene yhtä tunnettu kuin edellä mainitut kanssaveljensä. Romaani oli hauskaa, viihdyttävää ja mukaansatempaavaa luettavaa ja päihitin tämän hieman alle yhdeksänsataasivuisen teoksen noin kuudessa päivässä, mikä on minulta melkoinen saavutus. Dickensille ominainen satiirisuus ja huumori on hiottu huippuunsa, ja luku-urakkaani maustoi jatkuva myhähtelu ja hörähtely Dickensin vertaansa vailla oleville piikeille.

Nicholas Nickelebyn elämä ja seikkailut kertoo - yllätys, yllätys - erään Nicholas Nickleby -nimisen nuoren miehen elämästä ja seikkailuista. Nicholasin isä kuolee menetettyään omaisuutensa ja jättää jälkeensä varattoman perheen, johon kuuluu Nicholasin lisäksi sisar Kate sekä sisarusten äiti eli rouva Nickleby. He jättävät taakseen entisen kotinsa ja suuntaavat Lontooseen turvautukaseen isävainaan veljeen Ralp Nicklebyhyn, joka osoittautuukin saidaksi ja kieroksi sekä hyvin ilkeäksi mieheksi, jota ei ole juuri sukurakkaudella siunattu. Hän hankkii veljenpojalleen Nicholasille apuopettajan paikan eräästä maineiikkaasta sisäoppilaitoksesta, jonka koulumestrariin hänellä on suhteita. Sisältäpäin katsottuna opinahjo ei osoittaudu maineensa veroiseksi, ja tämä hanke päätyy siihen, että Nicholas pakenee paikalta erään häneen kiintyneen kaltoinkohdellun oppilaan kanssa piestyään koulumestarin.

Tarinan sankari ja hänen perheensä kohtaavat tässä hyvin moninvaiheisessa ja tapahtumarikkaassa romaanissa monenlaisia vastoinkäymisiä ja hankaluuksia, joista suurimmat voidaan lukea Ralph-sedän ja hänen kätyriensä aikaansaannoksiksi. Tästä romaanista löytyy paljon dramatiikka, kiperiä ja tiukkoja tilanteita sekä tietysti lopulta myös aimo annos romantiikkaa. Kaikki tämä tarjoiltuna niin perin Dickensmäiseen tyyliin; hupaisin sanakääntein, yltiöpitkin virkkein ja houkuttelevin sivujuonin. Rönsyilevä tarina pysyy kuitenkin tiukasti mestarillisen kirjailijan hyppysissä ja lopussa kaikki langanpäät kiedotaan yhteen tähän suurromaanin kudelmaan, joka saa mitä onnellisimman lopun perinteiseen tyyliin. Pahuus kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja hyvyys ja urhoollisuus saavat palkkansa.

Minä pidin tästä kirjasta suunnattomasti! Dickensin maailma, 1800-luvun jännittävä Lontoo jaloinen herrasmiehineen ja ilkeine roistoineen, hyvän ja pahan ikuinen dualismi, kiehtoo minua. Taidan julistaa Dickensin viralliseksi lempikirjailijakseni!

Charles Dickens
Nicholas Nicklebyn elämä ja seikkailut
(The Life and Adventures of Nicholas Nickleby 1839)
Suom. Kersti Juva
WSOY
876 s.

16 kommenttia:

 1. Oi että, Dickens-kuume nousee täällä! =D Pakko varmasti joku Dickens tässä lukea jossain vaiheessa; on sellainen tunne, että saattaisi juuri olla minun makuuni olevaa kirjallisuutta. Kävin jo muutamia viikkoja sitten tutkailemassa herran hyllykköa kirjastossa, mutta en vielä silloin tullut ottaneeksi mitään, tosiaan ovat aika järkäleitä, vaikkakaan en "pelkää" pitkiä kirjoja lainkaan. Ei vain tuntunut vielä sopivalta ajankohdalta, Ehkäpä tässä syksyn päälle. Mukavaa, että tykkäsit Dickensistä! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lämpimästi suositella Dickensiä! Monet ovat tosiaan aikamoisia järkäleitä kirjoiksi, paksut kirjat ehkä vaativat yleensä oman hetkensä elämässä, jota kannattaa odottaa, jos siltä tuntuu.

   Olen kyllä aiemminkin tykännyt Dickensistä kovin (tämä taisi olla kuudes teokseni kyseiseltä kirjailijalta.), mutta jotenkin tämän kohdalla vahvistui, että taitaa ansaita aivan lempikirjailijani tittelin. Haluan ehdottomasti jatkaa Dickens-hyllyn valloittamista!

   Poista
 2. Dickens kuuluu ehdottomasti minun lempikirjailijoihini. Nicholas Nickelbyn olen nähnyt vuosia sitten tv:stä elokuvana ja pidin siitä paljon. Kirjaa en ole lukenut, mutta tarkoituksenani on kyllä hankkia se kirjahyllyyni, kunhan sopiva hetki tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että Dickens-faneja on enemmänkin! :)

   Enpä tiennytkään, että tämä teos on päätynyt myös valkokankaalle. Olisipa mukava nähdä elokuva joskus!

   Poista
  2. En ole varma, oliko se elokuva vai tv-sarja, mutta jonkinlainen fimatisointi kyllä. Täytyykin vähän googlailla, jos löytäisi...

   Poista
 3. Sydäntä lämmittää aina kun Dickens saa uusia faneja :) Ja onpa muuten upean näköinen painos, niin kuin muutkin tuohon samaan sarjaan kuuluvat!

  PS. Mistäs tuollaisia herkullisen näköisiä pirtelöitä (?) saa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, siellä toinen fani? Kirja oli kyllä ilo silmälle! (Näyttäisipä komealta omassa hyllyssä tuollainen :P)

   Tuo pirtelönnäköinen juttu on mansikka-banaani-smoothie, jonka ostin Turun Wiklundin toisen kerroksen kahvilasta. Voin suositella, oli nimittäin hyvää ja erityisen hyvältä se maistui Dickensin kera! :)

   Poista
  2. Kyllä, Kolean talon luettuani olin aika myyty :D Yhtä hienoja Lontoon kuvauksia en ole löytänyt vielä mistään, ja henkilötkin ovat nimiään myöten aian tosi kiehtovia. Kiva nähdä mitä innostut joskus lukemaan seuraavaksi Dickensiltä :)

   Poista
  3. Minäkin olen lukenut Kolean talon! Se oli hieno, mutta tästä tykkäsin enemmän! Luulen, että seuraavaksi (en tiedä koska) vuorossa voisi Dickensiltä olla se Oliwer Twist tai David Copperfield, kunhan vain saisin jommankumman metsästettyä hyppysiini! :) Tätä ennen olen lukenut Kolean talon lisäksi Saiturin joulun, Kaksi kaupunkia, Suuria odotuksia sekä pienen ja varmaan vähemmän tunnetun Älä rakasta minua vielä -nimisen kirjan.

   Poista
 4. Kuulostaapa hyvältä tämä Dickens, pitää laittaa muistiin - erityisesti lomilla tykkään lukea jotain pidempää opusta, tässä olisi hyvä kandidaatti. Nopeasti olet tuon kyllä ahmaissut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, laitapa ihmeessä muistiin! Lukutahti nopeutuu ihmeen kaupalla, kun pitäisi lukea tenttiin, romaanit alkavat yhtäkkiä tuntua aivan ihmeen houkuttelevilta ajanvietemahdollisuuksilta :P

   Poista
 5. Ei pöllömpi lempikirjailija! Joululaulu on ollut yksi lempikirjojani ihan pienestä asti, Oliver Twistin pilasin kirjoittamalla siitä hyvin kriittisen äidinkielen aineen, mutta muuten on dickensit lähinnä olleet hyllyssä odottamassa parempia aikoja. Pitäisikin rohkaistua ja tarttua johonkin järkäleeseen.

  Ps. Tiedän missä luet;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ollenkaan! :D Joululaulu on kyllä oikea helmi, ostin sen itselleni joululahjaksi ja luin jouluaattoyön ratoksi! Oliwer Twist on minulta vielä lukematta, mutta haluan kyllä lukea senkin vielä joku päivä.

   Heh, vai tuli "salainen" lukupaikkani julki! :D

   Poista
  2. Taas kiittelen näitä klassikko-postauksiasi, ihanaa! :) Ja onnittelen ison tiiliskiven selätyksestä, aikamoinen urakka, huh! :)

   Poista
  3. Taas kiittelen näitä klassikko-postauksiasi, ihanaa! :) Ja onnittelen ison tiiliskiven selätyksestä, aikamoinen urakka, huh! :)

   Poista