torstai 17. tammikuuta 2013

Annan mielikuvituksen matkassa - Anne of Green GablesL.M. Montgomery
Anne of Green Gables, 1908
Bantam Books
308 s.


Anne of Green Gables on Anna-sarjan ensimmäinen osa, jonka lukemisella virkistin muistiani sen vuoksi, että minun olisi tarkoitus kirjoittaa tästä kirjasta kirjallisuustieteen proseminaarityöni tänä keväänä. Tämän kirjan lisäksi mukaan olisi tarkoitus ottaa 1-2 muuta Annaa, mutta tarkka rajaus niin kirjojen kuin varsinaisen tutkimuskysymyksenkin suhteen on vielä pohdinnassa.

Juoni:

Naimattomat sisarukset Matthew ja Marilla Cuthbert ovat päättäneet hankkia vanhoilla päivillään kasvatettavakseen orvon poikalapsen, joka voisi auttaa heitä heidän tilansa, Green Gablesin hoidossa.  Mutta kuinkas käykään – juna-asemalla heitä odottaa laiha ja punapäinen 11-vuotias tyttö. Eikä hän ole mikä tahansa tyttö. Anna (engl. Anne) Shirley on varsin omituinen ja kummallinen otus. Hän puhuu kukkasista ja keijukaisista, viihtyy parhaiten mielikuvituksensa parissa ja höpöttää alituiseen. Tytön kasvattaminen kunnon kansalaiseksi on kova urakka, sillä tullessaan hänellä ei ole edes aavistustakaan siitä, kuinka rukoilla.

Ankaran mietinnän jälkeen sisarukset päättävät kuitenkin pitää Annan väärästä sukupuolesta huolimatta. Tämä on onnellinen käänne Annan ennen niin onnettomassa elämässä. Anna rakastaa Green Gablesia!

Mutta Annan ongelmat eivät lopu tähän, sillä Annalla on suorastaan suurenmoinen lahja joutua aina vaikeuksiin. Milloin hän murtaa jalkansa pudottuaan katolta, jonka yli hänen kaverinsa olivat hänet yllyttäneet kävelemään. Milloin hänen tukkansa muuttuu vihreäksi, vaikka hänen oli tarkoitus värjätä se korpinmustaksi.  Milloin hän puolestaan meinaa hukkua yritettyään dramatisoida erästä runoa. Anna arvelee syntyneensä onnettomien tähtien alla.

Ihme kyllä, vuosien mittaan hän kehittyy järkevämpään suuntaan. Kirjan loppuu Annan ollessa 16-vuotias, johon mennessä hänestä on kehittynyt melko esimerkillinen nuori neito.

Arvio:

Anne of Green Gables on mielestäni hauskoin Anna-kirjoista juuri sen vuoksi, että Anna on siinä niin nuori ja hupsu. Myöhemmissä kirjoissa on oma viehätyksensä, mutta tämä on kirja, jossa saa nimenomaan nauraa.  Annan edesottamuksia ja yhteen hengenvetoon selitettyjä pitkiä höpötyksiä lukiessa ei voi muuta kuin kihertää hymyssä suin. Vakavammat sävyt kuitenkin lisääntyvät kirjan loppua kohti edetessä. 

Hymyn huulille saa myös Annan suloinen taipumus lennähtää tuossa tuokiossa onnen kukkuloille ja joutua sieltä tuossa tuokiossa epätoivon syövereihin – in the depths of despair, kuten hän asian ilmaisee.

”You´re not eating anything,” said Marilla sharply,  eying her as it were a serious shortcoming.
Anne sighed.
“I can´t. I`m in depths of despair. Can you eat when you´re in depths of despair?
“I´ve never been in depths of despair, so I can´t say”, responded Marilla.
“Weren´t you? Well, did you ever try to imagine you were in depths of despair?”
“No, I didn´t.”
“Then I don´t think you can understand what it´s like. It´s very uncomfortable feeling indeed. When you try to eat a lump comes right in your throat and you can`t swallow anything, not even if it was a chocolate caramel. I had one chocolate caramel once two years ago and it was simply delicious. I´ve often dreamed since then that I had a lot of chocolate caramels, but I always wake up when I`m going to eat them. I do hope you won´t be offended because I can´t eat. Everything is extremely nice, but I still cannot eat.”


Annan usein käyttämässä ilmauksessa in the depths of despair tulee ilmi hänen viehtymyksensä käyttää suuria ja tunteellisia sanoja. Tämä on myös yksi kirjan hauskoista piirteistä. Kun Anna saapuu Vihervaaraan, on hänellä matkalaukussaan all her wordly goods. Valkoisen puvun käyttäminen on Annan the highest ideal of earthly bliss. Mutta suurille ajatuksethan vaativat suuria sanoja, eikö totta?


And people laugh at me because I use big words. But if you have big ideas, you have to use big words to express them, haven´t you?


Annan suuri mielikuvituksen lahja on vailla vertaa. Tästä lahjasta on paitsi hänelle itselleen suurta iloa, myös harmia. Kakuilla on tapana nimittäin palaa, jos niiden paistaja unohtuu liian pitkäksi aikaa haaveisiin. Anna saa kuitenkin minutkin uskomaan mielikuvituksen suureen voimaan. Millaista olisikaan elämä ilman mielikuvitusta? Sanoisinpa, että tylsää!


When we got on the train, I felt as if everybody must be looking at me and pitying me. But I just went to work and imagined that I had on the most beautiful pale blue silk dress – because when you are imagining you might as well imagine something worth while – and a big hat all flowers and nodding plumes, and a gold watch, and kid gloves and boots. I felt cheered up right away and I enjoyed the trip to the Island with all my might.


Siispä kehittäkäämme mielikuvituksen suurta lahjaa ja olkaamme enemmän Annoja!


Loppupäätelmät:

Aah, ihana Anna! <3
 

8 kommenttia:

 1. Minusta Anna-kirjat kertovat maailmasta jotain oikeaa ja olennaista, ja sellainen maailman pitäisi ollakin, vaikka onhan siinä orpoutta ja köyhyyttäkin.

  TV-sarjan perusteella luulin, että Mathew ja Marilla olisivat olleet naimisissa, mutta kirjan lukemalla selvisi, että olivat sisar ja veli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että miehenpuoletkin arvostavat Annoja, vaikka ne on perinteisesti mielletty vain tyttöjen kirjoiksi. Siinä olet aivan oikeassa, että ne kertovat maailmasta jotakin "oikeaa" ja olennaista.

   Mielestäni Annoissa on jotakin suurta elämänviisautta ja kypsyyttä. Kurjia asioita tapahtuu myös, mutta niitä käsitellään todella kauniisti ja syvällisesti. Esimerkiksi monet kuoleman kuvaukset, kuten Matthewin, Ruby Gillisin, kapteeni Jimin ja Annan ensimmäisen vauvan kuolemat ovat todella koskettavasti ja kypsästi kuvattu sekä siten, että ne saavat lukijan miettimään elämän tarkoitusta ja rajallisuutta.

   Heh, aika hauska tuo väärinkäsitys tv-sarjasta! :D Pitäisikin muuten katsoa se se sarja uudemman kerran, se on aivan mahtava! :)

   Poista
 2. Ihanaa, että kirjoitit tästä. :) Itse olin blogissani viikonloppuna hieman Vihervaaran keittiössä. Montgomeryn kirjoissa on aina ja aina vain sitä jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun vinkkasit jutustasi, jota en olisi muuten huomannut! Se oli ihana! :)

   Poista
 3. Hienoa, että teet proseminaarityön Annasta! Oletko muuten lukenut Anna opettajana (Anne of Windy Poplars)? Olisi kiinnostavaa, jos joku vertailisi nuorta Annaa ja aikuista Annaa tutkielmassaan, - tyttökuvaa, naiskuvaa. Minua kiinnostaa aikuisempi Anna, joka ei vielä ole mennyt naimisiin ja saanut lapsia... Mutta näissä kirjoissa on vaikka mitä näkökulmia, joita tutkia puhumattakaan suomennoksista ja teosten lyhennyksistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpa, minustakin se on todella hienoa (ja ihanaa!) :D Luin Anne of Windy Poplars/ Anna opettajana -teoksen alkusyksystä, siitä löytyy ihan bloggauskin täällä, tällä hetkellä Kaunokirjat-palkin ylimmällä sijalla.

   Mielestäni tuota tyttökuvaa/ naiskuvaa on tutkittu aika paljon näissä kirjoissa. Feministinen teoria taitaa olla se useimmiten Anna-kirjoihin liitetty tutkimustausta. Itse tulen tutkimaan luonnon merkitysta, ja luultavasti sitä, kuinka se kytkeytyy mielikuvitukseen... Mutta näkökulmat olisivat kuitenkin loputtomat, melkeinpä harmittaa, ettei voi itse niitä kaikkia mahdollisa tutkia!

   Poista
 4. Tsemppiä proseminaarityön tekemiseen. Sinulla on ihana aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tarvitaan!:D Vaikka intoa on kovastikin tämän työn tekemiseen, tulee runsas englanninkielinen tutkimuskirjallisuus olemaan kova haaste onnettomalle kielitaidolleni! Iiks!

   Poista