sunnuntai 17. marraskuuta 2019

L. M. Montgomeryn inspiroimaa runoutta: Vappu Kannaksen Morsian

Kun siskoni vinkkasi minulle Vappu Kannaksen Morsian-runokokoelmasta, hykersin ihastuksesta. L. M. Montgomeryn päiväkirjoista väitöskirjansa kirjoittanut Kannas kirjoitti väitösprojektinsa ohessa runokokoelman, joka ammentaa inspiraationsa Montgomeryn elämästä ja tuotannosta.


Suurena Montgomery ja Vihervaaran Anna -fanina odotin paljon teokselta. Jollakin tavalla ehkä hieman petyin, vaikka en sittekään. Kannaksen runot ovat hienoja, virkistävän erilaisia kuin mikään aiemmin lukemani. Niissä on jotakin kirpeää ja raikasta. Yllätyksellisyyttä ja vahvoja kontrasteja.

Mutta jollakin tavalla odotin jotakin, mistä voisin vahvemmin tunnistaa lempikirjailijani Montgomeryn ja hänen maailmansa. Jos en olisi tiennyt kirjan taustasta, tuskin olisin osannut löytää intertekstuaalista yhteyttä.

Yhteys Montgomeryyn on jollakin tavalla viitteellinen, vaikka toisaalta runoissa vilahtelee asioita ja käsitteitä, jotka on helppo mielikuvissa liittää Montgomeryyn ja hänen maailmaansa, jonnekin menneeseen ja kadonneeseen. On lepattavia yksinäisiä kirjeitä, virsiä lukeva isoäiti, kapioita, entinen uuma, puutarhassa uinuvia omenoita, tädin ruskea hääpuku ja äidin koppakuoriaisen vihreä hääpuku. On kukkaiskruunu ja keijaukaiskuningatar pitkine hiuksineen.

Sen lisäksi on jotain, mikä kytkee runot tähän päivään. Esimerkiksi aallot, jotka kantavat muovia. On moderni tulkinta avioliitosta, jota ei ehkä silloin kauan sitten olisi uskallettu pukea suoraan sanoiksi. Esimerkiksi ensimmäinen runo kertoo: "Naimisiin päätyneet naiset imaistuvat helposti unohduksen syövereihin / ja katoavat kartalta. / Kun katsoo lähemmin, huomaa että he olivat vankeja."

Modernia runoissa on kuitenkin ennen kaikkea muoto. Runot ovat hyvin vapaarytmisiä, loppusointuja ei ole, eikä juuri alkusointujakaan. Osa on jaettu säkeisiin ja säkeistöihin, mutta joukossa on myös monia proosarunoja, jotka vyöryvät eteenpäin suorstaan hengästyttävällä rytmillä heittäen lukijan eteen kasoittain vapaita assosiaatioita. 

Itse pidin varsinkin näistä proosarunoista. Monet niistä saivat minut nauramaan yllätyksellisyydellään ja vyöryävällä rytmillään. Esimerkiksi tämä proosaruno, joka alkaa näin, oli minusta riemastuttava:

Kaikkien on tehtävä valinta ennemmin tai myöhemmin, sotkeeko vaatteensasokerikuorrutukseen hierooko seiniin linimenttiä päästääkö tulen leviämään portaita pitkin tauluja jotka kaatuvat seiniltä, liian pienet kengät vai sama hattu joka kuvassa eikö siinä ole jotakin  epäilyttävää että lähtee häämatkalleen mukanaan kuusi pukua  eikä yhtään aviomiestä? Laivan kannelta on huippua hyppiä uimahyppyjä jäiseen veteen valitettavasti vuosi liian aikaista jäävuoreen törmäämiselle, voi kiertää kaikki mahtavat paikat kuljimme sadetakeissa arvostimme kovasti burnsin syntymäpaikkaa rakkaudella maud, ei ole lainkaan itsestäänselvää hurmaantuuko kultaisen pullan kaltaisesta tukasta 

Mielestäni hurmaavinta Kannaksen runokokoelmassa onkin modernin tyylin kohtaaminen menneen maailman kanssa.


Toivon, että Morsian olisi runokokoelma, johon palaisin vielä joskus uudestaan, hitaammin ja mietteliäämmin. Uskoisin, että uusintaluku ja pysähtyminen sen äärelle auttaisi löytämään uusia yhteyksiä runojen ja Montgomeryn elämän ja teosten välillä. Tätä olisi myös hauska lukea rinnakkain Montgomeryn päiväkirjojen ja teosten kanssa niin, että tarkistaisi runojen lukemisen lomassa tiettyjä faktoja muista teoksista ja pohtisi sitä kautta yhteyksiä.

Tällä ensimmäisellä lukukerralla kuitenkin ryntäsin runojen läpi, sillä minulla on menossa loppukiri oman blogini Montgomery-haasteen kanssa, joka päättyy tämän kuun lopussa. Vinkkinä muille - haasteeseen ehtii vielä hyppäämään mukaan näin loppumetreilläkin! Osallistumisen minimiehtona on vähintään yhden Montgomeryn teoksen lukeminen, ja silläkin pääsee jo osallistumaan arvontaan.

Vappu Kangas
Morsian, 2018
NTAMO
92 s.

8 kommenttia:

 1. Huh, kuulostaapa jotenkin hankalalta! Olen kyllä surkea runoihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen todennut runojen edessä, että ei haittaa vaikka ei ollenkaan ymmärrä. Pääasia, että voi nauttia sanoista! :) Niin tein tämänkin kokoelman monien runojen kanssa! :)

   Poista
 2. Montgomery-haaste kuulostaa muuten mukavalta. Jossakin toisessa elämässä osallistuisin, sillä luulen, että minulla on jotain hänen suomennetuistakin kirjoistaan vielä lukematta, vaikka Annat ja Emiliat olen lukenut valehtelematta toista kymmentä kertaa.

  VastaaPoista
 3. Onpa mielenkiintoinen kirja. Itsekin tunnustaudun ei-runoihmiseksi, kuten Kirsikin. Mutta hienoa, että Kangas on myös tällä tavalla kiinnittäytynyt Montgomeryn tuotantoon. Hän jos kuka tuntee kyllä Montgomeryn tuotannon. Kiva kun sinulla on tuollainen haaste, jota en ole huomannutkaan. Vielä todellakin ennättäisi tarttua johonkin lapsuuden ehdottomiin suosikkikirjoihin, kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti yksi ei-runoihminen lisää tässä... mulle niiden pitää olla lyhyitä ja ytimekkäitä, tuo proosaruno oli vaikeaselkoisempi.

  Lapsuudessa kauan kauan sitten olen Montgomeryja lukenut, mutten muista että olisin ollut sen suuremmin fani? Herttainen haaste kyllä :)

  VastaaPoista
 5. Onpas upea kansi ja hieno syntytarina kokoelmalla. Harmi, ettei se sitten ollut aivan sellainen kuin toivoit, vaikka lopulta kokemus muodostuikin positiiviseksi. Runojen kanssa minulle käy usein niin, että ennakkotietojen valossa hyvältä vaikuttanut teos ei sitten ihastutakaan ja löydän vain muutaman irrallisen kohdan, jotka miellyttävät. Luen runoja, mutta pitäisi kyllä panostaa siihen puoleen enemmänkin. Onneksi Ompulla on ollut useana vuotena runohaaste, niin se toimii hyvänä porkkanana.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen yhdistelmä, Montgomery ja Montgomery-tutkija ja hänen runonsa. Kirja vielä nimeltään Morsian. Entinen uuma minua nauratti. Kovin on entinen minullakin. Kuinkahan monta kertaa olen päättänyt lukea Anna-kirjoja uudelleen, mutta aina on jäänyt. Sinun haasteesi on minusta hieno, mutta valitettavasti minä en siishen nyt osallistu, kun aina joku muu kirja tunkee edelle. Vähän myös pelottaa näin vanhana lukea uudelleen kirjoja, jotka lapsena olivat niin tärkeitä. En halua rikkoa niihin liittyviä muistoja.

  VastaaPoista
 7. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

  Sähköposti:  simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista