maanantai 18. heinäkuuta 2016

Evelyn Waugh: Mennyt maailma

Aiheenani ovat muistot - tuo siivekäs joukko, joka kaarteli ympärilläni eräänä harmaana sota-aamuna.

Nämä muistot, jotka ovat yhtä kuin elämäni - sillä me emme omista mitään muuta todella varmaa kuin menneisyyden  - seurasivat minua aina. Ne olivat kaikkialla kuin Pyhän Markuksen torin kyyhkyset - jalkojeni alla yksitellen ja pareittain, pieninä, hunajaisesti kuhertelevina laumoina, jotka nyökyttelivät, tepastelivat, räpyttelivät silmiään, pöyhistelivät hentoja kaulahöyheniään, lehahtivat joskus olalleni, jos seisoin hiljaa, kunnes kahdentoista tykinlaukaus ammuttiin ja koko jalkakäytävä tyhjeni yhtenä ainoana lehahduksena ja siipien räpistelynä ja linnut pimensivät koko taivaan. Juuri näin oli tuona sota-aamuna.


Evelyn Waughin klassikkoteos Mennyt maailma on viehättävä ja upeasti kirjoitettu romaani, joka on kuin kirjoitettu minua varten. Älykkäästi ja aistikkaasti kirjoitetussa teoksessa on viipyilevää, aivan nimensä mukaisesti menneen maailman tunnelmaa. Kirjoitustyyli sai minut haukkomaan henkeäni - niin osuvasti kirjailija on kuvannut menneiden hetkien tunnelmia ja vaikutelmia. Tyylissä on vahvasti mukana oma tapani kokea ja tuntea maailma, ja Waugh on onnistunut vangitsemaan sanoihin jotakin minun sielustani ja maailmastani.  Teos kuljettaa lukijan minä-kertojan, nyt jo varttuneen, keski-ikäisen miehen nuoruuden muistoihin ja ikuistaa samalla sanoihin vanhat, jo miltei kadonneet muistot.

Päähenkilö Charles Ryder näkee Brideshead-nimisen vanhan aateliskartanon marssiessaan komppaniansa kanssa toisen maailmansodan tiimellyksessä.  Kartano tuo miehen mieleen vanhat muistot, kuljettaa hänet muistojen matkalle opiskeluvuosiinsa ja siitä pidemmälle elämään, sillä kartano on kuulunut vahvasti hänen nuoruuteensa.

Opiskelleessaan yliopistossa Charles tutustuu Sebastian Flyte -nimiseen rikkaan aatelisperheen vesaan. Nuorista miehistä tulee läheiset ystävykset, ja Charlesin silmin kerrottu tarina on enemmän tarina Sebestianista ja tämän perheestä kuin Charlesista itsestään. Sebastian on outo lintu, hieman boheemi nuorukainen, jota rappio ja alkoholi vetävät puoleensa. Perheeseensä hän suhtautuu vältellen, mutta ajan myötä Charles pääsee tutustumaan Sebastianin pienen mystiikan peittämään perheeseen ja sitä kautta myös perheen asuttamaan hulppeaan kartanoon, Bridesheadiin. Pian perhe imee Charlesin mukaan elämäänsä, mutta sitä mukaan Charles kadottaa Sebastianin yhä kauemmas itsestään.

Muistoissa viipyilevä teos on sisällöltään hieman poukkoileva ja merkityksen etsijälle hieman hämmentävä. Teoksesta on loppujen lopuksi mielestäni äärettömän vaikea sanoa mitään järkevän analyyttistä. Uskonnollisuus on ainakin tärkeä teema teoksessa. Sebastianin perhe on syvästi katolinen, ja uskonto vaikuttaa vahvasti perheen elämään - eikä aina niin hyvällä tavalla. Uskonnoton Charles seuraa läheltä perheen elämää ikään kuin ulkopuolisen tarkkailijan silmin ja samalla asettaa perheen katolisen uskon kyseenalaiseen valoon saaden sen näyttämään irrationaaliselta. Kirjan suurin anti on kuitenkin mielestäni pienissä hetkissä, kielen vivahteissa sekä siinä ajatuksessa, että sanoin voi tavoittaa ja ikuistaa muistot ja menneen, kadonneen maailman.


Evelyn Waugh
Mennyt maailma
(Brideshead Revisited, 1945)
Otava
333 s.


8 kommenttia:

 1. Tämä on varmasti ihana kirja, ja olen aikeissa itsekin suleltaan menneeseen maailmaan ehkä jo nyt syksyllä. Olen hankkinut pokkariversion omaan hyllyyni. Muistan hämärästi kirjasta tehdyn tv-sarjan, taisi olla aika onnistunut versio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa - sukellahan ihmeessä!:) Monet ovat valtavasti kehuneet minulle tv-sarjaa kuultuaan/nähtyään minun lukevan tätä. Itse muistaisin nähneeni vain elokuvan (?) ja se oli ainakin hieno.

   Poista
 2. Aah, yksi lempikirjoistani <3 Muistan ikuisesti sen kesän, jolloin tämän luin. Kirjan kiireetön englantilainen tunnelma sopi loistavasti sellaisiin päiviin, kun e ollut kiirettä minnekään, vaan sai rauhassa lukea, nauttia auringonpaisteesta ja juoda limonadia...

  Elokuvasta jäi mielestäni puuttumaan se jokin, mutta minisarja on kuulemma hyvä (sitä en ole vielä nähnyt, mutta ehkä tänä kesänä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voinkin Suvi kuvitella, että tämä on juuri sinun tyylisesi kirja! :) Ja ah, kuvailusi lukuolosuhteistasi kuulostaa aivan täydelliseltä. <3

   Minä pidin elokuvasta, mutta tv-sarja pitäisi nähdä! :)

   Poista
 3. Palaan tänne lukemaan arviosi paremmin, kun saan oman juttuni kirjasta kirjoitettua. Nyt sanon vain: <3 !

  Ja sen, että syytän sinua seuraavasta: Olen ihaillut postauksiasi, joiden kirjakuvissa näkyy GreenGate-astioita, samoin olen kuolannut niitä Instasta. Ja nyt tilanne on se, että minun on _pakko_ alkaa itsekin kerätä sarjaa, ja olen ostamassa ensimmäiset astiani kohta tulevista kesälomarahoista. Ja se on sinun syytäsi, senkin ihana. Mur!

  <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, ihanaa sinäkin bloggaat tästä! Pitää tulla katsomaan! :)

   Ja voihan mahtavuutta!!! Olen valtavan vahingoniloinen siitä, että olen onnistunut tartuttamaan Greengate-rakkauteni sinuunkin! :D <3 Toivottavasti näen jostakin kuvasta, mitä ostat. Tulet varmaan antamaan minulle anteeksi ajan mittaan, kun huomaat, että Greengate tekee oikeasti elämän ihanammaksi ja kauniimmaksi. <3

   Poista
 4. Hei!olen seurannut blogiasi ja olen itsekkin ihastunut ajatukseen heittäytyä kirjojen maailmaan siellä Hangon hotellissa.Voisitko antaa minulle yhteystietoja hotellista,että voisin tutustua siihen ja ehkä varata viikonlopun siellä yksin kirjojen maailmoissa!En toki aio "stalkata" sinua.Olen jo niin täpinöissäni ajatuksesta hotelli viikonlopusta,että minun on toteutettava haaveeni.Toivon,että otat yhteyttä ja kerrot hangon hotellista;varauksesta,hinnoista ym.yst. terv. Leena Sairanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena! Hauskaa, että olen inspiroinut sinuakin ajatuksella! Olin sekä tänä kesänä että syyskuussa Hangossa Villa Maija -nimisessä huvilahotellissa. Hotellin nettisivut löytyvät täältä:

   http://villamaija.fi/fi/hotelli-villa-maija-hanko/

   Hotellin nettisivujen kautta pystyy tekemään myös varauksen (mutta soittamallakin saa varattua). Hinnat ovat hieman kalliimpia kesäkaudella kuin talvikaudella ja hinnat myös vähän vaihtelevat sen mukaan, sijaitseeko huone päärakennuksessa tai ulkorakennuksessa. Itse olin kesällä päärakennuksessa kahden hengen huoneessa, ja se maksoi muistaakseni 145 euroa/yö (kesähinta). Nyt syksyllä olin päärakennuksen isossa, neljän hengen huoneessa ja se maksoi 140 euroa/yö (talvihinta). Suosittelen lämpimästi Villa Maijaa - aivan ihana paikka! <3

   Poista