sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Bram Stokerin vertahyytävä (tai -imevä) Dracula

Kreivi makasi laatikossa, mutta sen näköisenä kuin hänen nuoruutensa olisi puoleksi palautunut: valkoiset hiukset ja viikset olivat muuttuneet tumman raudanharmaiksi, posket olivat täyteläisemmät  ja niiden valkea iho kuulsi rubiininpunaisena, suu oli punaisempi kuin koskaan, sillä hänen huulillaan oli tuoreita veritippoja. joita tihkui suupielistä ja valui leualle ja kaulalle. Syvät, palavat silmätkin näyttivät uponneen paisuneeseen lihaan, sillä luomet ja silmänaluset olivat pöhöttyneet. Koko kaamea olento näytti olevan suorastaan ratkeamaisillaan veren paljoudesta ja makasi siinä kuin saastainen iilimato mässäilystään uupuneena. Minua puistatti kumartuessani koskettamaan häntä ja kaikki aistini nousivat kapinaan mutta minun täytyi tarkastaa hänet tai olin hukassa. Tuleva yö näkisi kukaties vuorostaan minun ruumiini niiden kolmen hirvittävyyden pitopöytänä. Tunnustelin kreivin vartaloa kauttaaltaan, mutta en löytänyt jälkeäkään avaimesta.

Bram Stokerin Dracula-romaanin takakansi tiivistää teoksen keskeisen sisällön vain yhteen kysymykseen: "Tunnetko hampaat kaulallasi?". Vastauksena kysymykseen: kyllä tunsin.

Nuori lakimies Jonathan Harker on saanut kutsun lähteä käymään liiketoimissa Transylvaniassa asuvan asiakkaan kreivi Draculan luokse. Dracula asuu suuressa linnassa. Vierailu kohteliaan isännän luona muuttuukin pikku hiljaa kauhun hetkiksi, kun Harker huomaa olevansa Draculan vankina ja havaitsee, ettei Dracula olekaan kuin kuka tahansa ihminen. Draculan linnassa on ihmisen henki tai paremminkin sielu vaarassa, ja sieltää olisi paras päästä pois niin nopeasti kuin suinkin!

Englannissa Jonathanin kihlattu Mina ihmettelee, miksi Jonathanilta ei enää kuulu kirjeitä. Myöhemmin, lukijalle selittämättömällä tavalla Jonathan kuitenkin pääsee pakenemaan pois Draculan linnassa ja järkyttävien kokemustensa seurauksena on ainakin jonkin aikaa täydellinen ihmisraunio. Tärkeitä hahmoja kirjassa on edellä mainittujen lisäksi Minan ystävätär Lucy sekä kolme nuorukaista, jotka kaikki saman päivän aikana kosivat Lucya, mutta joista vain viimeinen saa myöntävän vastauksen. Myös erään Lucyltä rukkaset saaneen lääkärin vanhemmasta lääkäriystävästä professori van Helsingistä nousee yksi kirjan keskushenkilöistä. 

Lucy raukka kärsii kamalista painajaisunista, joiden aikana hänellä on tapana kävellä unissaan. Erään öisen, unissa tehdyn seikkailun jälkeen Lucy alkaa selkeästi heiketä ruumiin voimiltaan. Hänen kaulaansa on ilmestynyt kaksi pientä punaista reikää. Pian on selvää, että Lucy on tullut vampyyrin puremaksi. Alkaa tapahtua myös muunlaisia outoja tapahtumia, jotka viittaavaat kreivi Draculan läsnäoloon Engannissa. Niinpä alkaa hurja ja vertahyytävä vampyyrijahti, jossa aseina käyvät krusifiksi, ehtoollisleipä sekä valkosipuli. 

Taistelun vaakakupissa painaa monien rakkaiden sielun ja hengen menetys. Vampyyrin puremaksi joutuneet muuttuvat nimittäin itsekin pikku hiljaa vampyyreiksi, eläviksi vainajiksi, joiden sielu ei saa ikinä rauhaa ja jotka pahuudessaan ovat karkoitetut Jumalan yhteydestä.

Dram Stokerin kauhuklassikko oli mielestäni melko kovan tason kauhua, ainakin kirjoitusajankohtaansa nähden. (Monet 1800-luvun kauhukirjat ovat yleensä kauheutensa suhteen melko pliisuja.) Vampyyrit kuvataan kaikessa kaunistelemattomassa kauheudessaan ja iljettävyydessään. Kreivi Dracula edustaa absoluuttista pahuutta, vailla mitään lieventäviä harmaan sävyjä. Kirja on muutamin paikoin jopa melko hurja ja iljettävä. Veri roiskuu ja päitä leikataan irti. 

Pidin kirjan vanhanaikaisesta, hieman ylevähköstä tyylistä ja sen mukaansa tempaisevasta kerronnasta. Teos koostuu eri henkilöiden kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä, mitkä tuovat näkökulmien monipuolisuutta teokseen. Tosin erään keskeisen henkilön näkökulma täysin puuttuu: itse kreivi Draculan. Romaani oli monella tapaa hyvin viihdyttävää lukemista, mutta paikoitellen omaan makuuni ehkä hivenen liiankin hurjaa ja "pahaa". Kirjassa on sopiva määrä hämäryyttä ja pikku hiljaa aukeavia mysteereitä, jotta lukijan vire pysyy hyvin yllä. Suosittelen ehdottomasti ainakin kaikille kauhun ystäville. Jos vain uskallatte.

Bram Stoker 
Dracula
(Alk. Dracula, 1897)
Suom. Jarkko Laine
566/607 s. (pelkkä romaani / + huomautukset ja jälkipuhe)
Otava

8 kommenttia:

 1. Onpas tunnelmaan sopiva kuva :)
  Hyvä kun muistutit tästä kirjasta, sillä joskus olen laittanut korvan taakse, että haluaisin lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reta! Joskus on kiva yrittää panostaa kirjan tunnelman säilyttämiseen myös valokuvassa! :)

   Laita ihmeessä korvan taakse – on kyllä ihan lukemisen arvoinen kirja!

   Poista
 2. Minä olen Draculan lukenut muutamaan kertaan. Ensimmäisenä kosketuksenani klassikkoon oli lapsena Englannista kielikurssilla ostamani lyhennetty versio, jota sitten kunnianhimoisesti suomensin kavereillekin luettavaksi :-) Tarina siis on kulkenut matkassa mukanani useammassakin muodossa jo noin 30 vuotta. Aina se on yhtä kiehtova tutkielma pahuudesta ja samalla jännittävä seikkailuromaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa löytää kunnon Dracula-fani! Vai, olit sinä kyllä aika tyttö, jos lapsena ryhdyit lyhennöstä kaverille suomentamaan! :D

   Poista
 3. Minulle tarina on tuttu vain elokuvaversiona, mutta haluan ehdottomasti lukea kirjan jonain päivänä :) Projetc Guttenbergissä olisi tämä englanninkielisenä, mutta ehkä luen kirjan mieluummin perinteisenä kirjana ja suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, tästä on elokuvakin! Tai siis, niinpä tietysti, tottakai siitä on! (Erinomaiset elokuva-ainekset tarinassa ja kaiken lisäksi niin klassikko, joten pakko olla!) Olisipa kiva joskus nähdä, tai en tiedä, olisiko tämä visuaalistettuna vähän liian hurjaa juttua minulle.

   Kirjan tyyli on niin koukeroista, että luulisin sen olevan melko haastavaa englanniksi. Suomenkielinen voisi siis olla ihan hyvä, ellet ole haka englannissa :)

   Poista
 4. Tekstisi antoi todella paljon ispiraatiota Draculaan liittyvään koulutehtävään kiitos paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hienoa, jos sait inspiraatiota! Onnea koulutehtäväsi tekemiseen! :)

   Poista