maanantai 22. heinäkuuta 2013

Valmistautumista keskiviikon kesälukumaratoniin

Keskiviikkona käynnistyy blogistanian yhteistempaus, 24h kesälukumaraton, johon itsekin ajattelin ottaa osaa. Ideana on siis 24:n tunnin kuluessa lukea niin monta sivua kirjoja kuin kykenee. Tauot ja nukkuminen - jos sellaista aikoo harrastaa, lasketaan mukaan. Itse ajattelin ainakin nukkua ihan kunnon yöunet, tai ainakin niin kunnon yöunet kuin kykenen.

Tämä on ensimmäinen lukumaraton, johon osallistun. Tai no, ylipäätään, ihan ensimmäinen mikä tahansa maraton! Luulen, että lukumaraton sopii kunnolleni huomattavasti paremmin kuin se perinteinen maraton. Luulen, että minulla on siis mahdollisuuksia selvitä tästä kunnialla läpi.

Mutta kuitenkin: minua jännittää! Ai miksikö? No, minulla on tapana hankkia ylenpalttista stressiä mistä tahansa sellaisesta, josta voi stressiä hankkia itselleen. Se pilaa kaiken ilon ja kaikenlisäksi saatan hankkia itselleni vaikka mitä tahansa psykosomaattisia ongelmia, joista ensimmäisenä tätä maratonia ajatellessani mieleen nousee uhkakuvat unettomista öistä. Siksipä ajattelinkin, että ainoa tavoitteeni on selvitä tästä kunnialla läpi, vaikka miten pitkien taukojen ja huilailujen kera. Yritän olla ajattelematta, että on pakko jaksaa lukea niin paljon kuin suinkin.

Lukutahtini on normaalisti hyvin hidas, noin 50 sivua tunnissa. Tuskin miksikään maratonmestariksi siis kykenen. Mutta hauskinta tässä maratonissa onkin, että siinä mitellään vain itseään vastaan eikä olekaan tarkoitus päästä millekään palkintopallille, sillä sellaista ei ole.

Luulen, että suurin haasteeni tulee olemaan keskittyminen lukemiseen. Minulla on monesti vaikeuksia keskittyä lukemiseen pitkäksi aikaa ja vaikka olisi kuinka mielenkiintoinen kirja, alkavat ajatukset lopulta harhailla teille tietämättömille ja joskus minä itsekin. (Siis saatan aivan huomaamattani lähteä käyskentelemään ympäriinsä ja ryhtyä tekemään jotakin muuta ilman, että edes rekisteröin sitä.) Mutta toisaalta, jos ruumiini tai ajatukseni ajautuvat kauas kirjoista, niin mitä haittaa siitä lopulta on? Tämä on joka tapauksessa mielenkiintoinen kokeilu, jonka seuraaminen on itsellekin mielenkiintoista.

Olen varustautunut maratoniin suurella kirjastosaaliilla. Joitakin omankin hyllyn kirjoja päätyy mukaan. Ennakoiden huonon keskittymiskykyni olen varustautunut melko suurella määrällä lastenkirjallisuutta, sillä ajattelin sen keveyden takaavan paremmin keskittymiskyvyn. Tässä kuvassa maraton-insipiraatiopinoni (siitä puuttuu yksi kirja, jonka olemassaolon muistin vasta kuvan ottamisen jälkeen):


Vasemmassa pinossa ovat kaikki lastenkirjat, oikeassa pinossa aikuisten. Tämä kirjaröykkiö on aika suuri, mutta olen ajatellutkin sen vain inspiraatiopinoksi. Ajattelin, että on parempi haalia yltiömäinen pino kiinnostavia kirjoja, joista voi maratonin kuluessa fiilisten mukaan valita haluamansa kuin kerätä realistisen kokoinen pino, jota kalutessa ei ole valinnan varaa. Luultavasti tulen lukemaan tästä vain hyvin pienen osan. Poissuljettu ei ole sekään mahdollisuus, että valitsenkin omasta hyllystäni joitakin sellaisia kirjoja, joita ei tässä pinossa ole. 

Mutta koska kuvasta tuskin erottuu kaikki kirjat, listaan ne tähän:

Aikuisten lukemista:

1. John Irving: Oman elämänsä sankari (Aloitettu jo eilen ja olen päässyt hyvään vauhtiin tarinassa.  Se kirja, johon varmasti maratonilla ensimmäiseksi tartun, sillä haluan saada tämän ihanuuden loppuun mahdollisimman pian.)

2. Jeffrey Eugenides:Virgin Suicides - kauniina kuolleet (Maratonkirjoista se, jonka lukemista oikeastaan odotan eniten. Pakko saada luettua maratonin aikana!)

3. Ivan Turgenev: Neitsytmantu
4. Ivan Turgenev: Tarpettoman ihmisen päiväkirja
5. Ivan Turgenev: Kuningas Lear arolla

(Näillä kolmella Turgenevilla voisi kivuta eteenpäin niin 1800-luvun kirjojen kuin Venäjän kirjallisuuden haasteessa.)

 6. Katarina & Henrik Lange: Strindberg för dig (Kirjaston extempore-löytölaina, sarjakuva, joka kuin luotu henkillölle, joka on kirjoittanut kandinsa Strindbergistä!)
August Strindberg: Dödsdansen


7. L.M. Montgomery: Sara - tarinatyttö

8. Joanne Harris: Karamellikengät (näistä kirjoista se, jonka oletan suurimmalla todennäköisyydellä jäävän lukematta maratonin aikana paksuutensa vuoksi.)

9. Dostojevski: Köyhää väkeä

10. Katherine Mansfield: Preludi


Lasten lukemista:


11. Astrid Lindgren: Peppi pitkätossun tarina (Aloitettu jo hieman ja kuuluu niihin kirjoihin, jotka ainakin veikkaan saavani luettua)

12. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset (Lapsuuteni lempisadut, joihin en ole kuitenkaan aikuisena vielä ehtinyt palata. Teos sisältää neljä sarjaan kuuluvaa itsenäistä teosta, joten tästä voi lukea joko vähän vähemmän tai enemmän.)

13. Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee

14. L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

15. Prinsessa päivänpaiste ja muita satuja

16. Patrik Ryan & James Mayhew: Shakespearen tarinoita

17. Tove Jansson: Taikurin hattu
18. Tove Jansson: Näkymätön lapsi

Lähemmin lastenpinoa

Pelkään hieman, että silmät saavat maratonin uuvuttamana alkaa verestää pahasti, joten yritän muistaa käyttää maratonin aikana myös lukulasejani, joita vain hyvin harvoin muistan käyttää. En tosin tiedä, auttaako se yhtään verestämiseen, mutta voisin luulla?


Lukulasit ja uudet timattiläpykkääni, joita on ihan pakko näin ohimennen hehkuttaa.

Lukumaratonia varten aion varustautua myös suurella määrällä herkkullista syötävää. Tietysti täytyy hankkia jotakin oikeasti terveellistä ja ravitsevaakin ruokaa, jotta jaksan, mutta ajattelin kuitenkin hemmotellia itseäni oikein olan takaa makeilla herkuilla (suurin heikkouteni). Mitäköhän kaikkea kivaa keksin syödäkseni?


Muistutukseksi itselleni: olen oman elämäni sankari, jos selviän maratonista kunnialla läpi, luovuttamatta kesken kaiken!

Tervetuloa seuraamaan blogiini maratonin etenemistä!

Aloitan keskiviikkona 24.7 joko päivällä tai iltapäivällä. Päivitän blogiani useaan kertaan maratonin kuluessa.  

14 kommenttia:

 1. Ihania pinoja ♥ Paljon onnea koitokseen, minuakin alkoi jo nyt vähän jännittää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Tsemppiä sinunkin koitokseen! Jännittää vähän, mutta myös innostuttaa!:)

   Poista
 2. Mietin ensimmäisen maratonini aikana, miten saan nukuttua. Pelkäsin, pyörivätkö lukemieni kirjojen juonikuviot vain päässä ja estävät nukkumasta. Nukuin kuitenkin todella hyvin, ja minullakin siis stressi vaikuttaa todella helposti nukkumiseen. Toivottavasti sinäkin saat nukuttua hyvin, ja ensimmäinen lukumaratonisi on hauska ja piristävä kokemus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa sainkin juuri tänään sellaisen idean, että saattaisinkin aloittaa maratonim jo tänä yönä kellon lyödessä kaksitoista. Se saattaisikin helpottaa nukkumista. Lukisin siis tänä yönä tunnin pari (ihan normi iltasadut mulle) ja menisin sitte nukkumaan ja aamulla jatkaisin. Mutta saa nähdä. Toivottavasti tästä tulee kuin tuleeko n hauskaa!:)

   Poista
 3. Hauskaa hauskaa. Mä alotan myöhään yöllä, tai siis no, keskiyöllä, ja jos nukuttaa, nukahdan parin tunnin tirsat välissä. Luulen, että uni maistuu, kun luettavaa ei juuri suomeksi nyt ole :D Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tää olikin muuten hyvä idea, kun mieleeni ei juolahtanutkaan, että maratonin voi aloittaa myös heti puolilta öin. Itse ajattelin kyllä nukkua aivan kunnon yöunet siinä välissä ( jos siis vaan nukuttaa). Hauskaa maratonia sulle!

   Poista
 4. Minäkin aion lukea maratonilla Irvingiä, hänen uusinta kirjaansa. Älä turhaan stressaa, kyllä tästä selvitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hauskaa! Oman elämänsä sankari on minulle ensimmäinen Irving, muttei takuulla viimeinen, sillä se on aika loistava! :)

   Poista
 5. Kateeksi kay kirjapinojasi. Minulla on kaytannonsyista mukana taalla matkalla rajattu maara kirjoja, eli jos oikein ahkera olen lukemaan, niin hirveasti ei valinnanvaraa jaa... no ainakin tulee luettua oman hyllyn kirjoja sitten mukavasti :)

  Tsemppia maratoniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, olosuhteet on tietysti otettava järkevällä tavalla huomioon maratonia suunnitellessa.

   Tsemppiä myös Katri sinunkin maratoniisi! :)

   Poista
 6. Ihania kirjoja! Minäkin haluan lukea Oman elämänsä sankarin, mutta koska en ole sitä vielä aloittanut, niin en ota sitä maratonkirjaksi. On tämä jännää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman elämänsä sankari on todella upea! Kannattaa ehdottomasti lukea, mutta koska se on tosiaan aika pitkä, niin ei ehkä ole se paras valinta maratoniin, jos et ole vielä aloittanut.

   Ja jännitys sen kun vain tiivistyy! :)

   Poista
 7. Hei, minäkin olen aloittamassa puolilta öin ja jatkan, kunnes nukahdan. Sitten aamulla uudestaan. Mukavaa maratonia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula (näin pahasti myöhässä!). Tuo maratonin aloittaminen puolilta öin oli mielestäni oiva idea ja sopi parhaiten juuri omaan rytmiini.

   Poista