lauantai 8. lokakuuta 2016

Kirjallisuusdiplomia suorittamaan!


Minä, joka olen vielä niin nuori opettaja, vastikään yliopistosta karannut, toisinaan meinaan unohtaa, että olen opettaja enkä opiskelija. Joskus tunnen ihan vastustamatonta halua unohtaa opettajan auktoriteettini ja heittäytyä opiskelijan asemaan. Itselleni lukioaika oli elämäni parasta aikaa ja rakastin opiskelua. Kun työskentelee opettajana lukiossa, voi käydä niin, että haluaisi opiskella samoja kiinnostavia ja kiehtovia aiheita kuin opiskelijatkin. Tai varsinkin voi käydä esimerkiksi niin, että haluaisi suorittaa kirjallisuusdiplomin!

Nimittäin sen minä olen päättänyt tehdä tänä lukuvuonna - käydä kirjallisuusdiplomin kimppuun! Toisessa työpaikassani on mahdollista suorittaa kirjallisuusdiplomi. Se tarkoittaa sitä, että luetaan kasa kirjoja tietyin ehdoin ja suoritetaan määrätyt tehtävät kirjoista. Palkinnoksi saa sekä yhden lukiokurssin että hienon diplomin, joka virallisin seremonioin annetaan ylioppilasjuhlassa, kun valmistuu lukiosta. Itse en kyllä valitettavasti opettajana voi saada suorituksesta lukiokurssia, mutta diplomin voin saada. Mikä hieno muisto!

Äidinkielenopettajana tahdon laajentaa lukutottumuksiani ja kaunokirjallista sivistystäni, ja siksi mielestäni kirjallisuusdiplomin suorittaminen on hauska ja inspiroiva ajatus. Tahdon haastaa itseni lukemaan monipuolisemmin kirjallisuutta. Lisäksi mielestäni on hauska ajatus, että keväällä, kun jätän taakseni ensimmäisen äidinkielenopettajan työpaikkani, voin saada muistoksi työpaikastani kirjallisuusdiplomin. Mikäs sen mieltälämmittävämpi muisto äidinkielenopettajalle?

Kuinka sitten kirjallisuusdiplomi käytännössä suoritetaan? Alla olevissa kuvissa on valokuvat diplomin ohjeesta kirjalistoineen.Tarkoituksena on siis suorittaa kirjallisuusdiplomi ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kirjallisuuskeskusteluineen ja loppuesseineen. Kollegani, joka ohjaa lukiomme muutkin kirjallisuusdiplomit, on luvannut toimia myös minun ohjaajanani ja siis tarkistaa suoritukseni. Ja saan siis myös ihan oikean diplomin muistoksi, jos ja kun pääsen loppuun asti!

Yhden diplomiteoksen olen ehtinyt jo syksyllä lukemaan, Minna Canthin Anna-Liisan (siitä myöhemmin lisää blogissani). Kotona odottaa jo pieni pino muita kirjoja. Tällä hetkellä on kesken sekä Hemingwayn Jäähyväiset aseille että Kafkan Oikeusjuttu. Klassikkoteoksista minulla ei ole kovin paljoa valinnanvaraa, sillä olen lukenut niistä suurimman osan ja haluan lukea diplomissa vain teoksia, joita en ole aiemmin lukenut. Nykykirjallisuuden suhteen valinnanvaraa on huomattavasti enemmän. Jännittävää nähdä, mitä kaikkea mielenkiintoista tulee lukuvuoden aikana luettua!

Yleensä lukiolainen suorittaa diplomia miltei koko lukioaikansa. Koska itse kuitenkin sain tämän diplomikärpäsen vasta tänä syksynä ja koska työsuhteeni päättyy tämän lukuvuoden päättyessä, on minulla vain alle vuosi aikaa diplomini suorittamiseen. Toivon, että ehdin! Nimittäin välipalaksi tarvitsen varmasti paljon muitakin kirjoja, sillä diplomin suorittamisessa joudun kyllä osittain varmasti menemään omien lukumukavuusrajojen ulkopuoelle. Itse asiassa Kafkan Oikeusjutun kanssa on tullut jo pientä taistelua, mutta yritän taistella yhtä urhollisesti kunnon lukiolainenkin. Taisteluiden lisäksi odotan kuitenkin kohtaavani myös uusia kirjarakkauksia diplomia suorittaessani!

13 kommenttia:

 1. Onpa hauska idea! :) Ja miksi voi miksi meidän lukiossamme ei muinoin ollut tällaista! Tsemppiä Oikeusjuttuun, minä olen aloittanut sen muistaakseni kolmesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en muista, että meillä olisi aikoinaan ollut. Mutta hyvä, että työpaikassani on! :) Ja heh, kiitokset tsempeistä - rohkaisevaa kuulla, että sinullakin on ollut Oikeusjutun kanssa pientä taistelua. Ajattelin, että minussa on jotakin vikaa, kun en syty mahtavasta ja ylistetystä klassikosta!

   Poista
 2. Ihana lukudiplomihaaste <3 Kun katson kirjoja, niin harmittelen kyllä lukiolaisten puolesta, koska se on niin vanhanaikainen. Uudistaisin kyllä reippaasti listoja. Tuo nykykirjallisuus on kyllä aika harhaanjohtava sana. Onkelin Ilonen talo on jo 20-vuotias. Missä kuljimme kerran 10-vuotias. Puhdistus 8-vuotias. Juoksuhaudantie 14-vuotias. Tummien perhosten koti 25-vuotias.Jne.
  Minä haluaisin suorittaa alaluokkien kirjallisuusdiplomin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kun kysyin kollegaltani, saanko julkaista kuvat diplomiohjeesta blogissani, antoi hän kyllä luvan, mutta oli vähän silleen, että voi nolous, koska häntä hävettää se, että kirjalistat ovat nimenomaan niin vanhanaikaisia. Itse asiassa meillä on tämän vuoden projektina päivittää listaa vähän nykyaikaan :D Kenties nämä sinun ja Marikan kommentit antavat vielä lisäpontta päivittämiseen! :D

   Poista
  2. Hieno juttu, että listat uudistuvat ja ope on itsekin huomannut, että listat ovat vanhanaikaisia.
   Lukulistat ovat tosi suosittuja alaluokilla <3

   Poista
 3. Todella paljon tsemppiä sinulle tähän urakkaan! Olen Main kanssa samaa mieltä siitä, että kotimaisen nykykirjallisuuden lista ei ole oikein enää kiinni nykyajassa. Tuulettaisin itsekin listaa reippaalla kädellä. Olisikin todella kiehtovaa päästä laatimaan oma kirjallisuusdiplomi :D.

  Nämä kirjallisuusdiplomit ovat k yllä tosi hieno juttu, ja minua harmittaa suunnattomasti, ettei niitä ollut tarjolla silloin kun itse kävin lukion. Olisin varmaan silmät kiiluen suorittanut diplomia. Tekisi itsekin mieli ottaa joku tämmöinen diplomi omaksi haasteeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Marika tsempeistä! :) Ja niinpä - harmi ettei ollut silloin tarjolla! Ymmärtääkseni ei ole tosin kyllä vieläkään kaikissa oppilaitoksissa.

   Ja kuten yllä totesin Maille, niin kollegalla ja minulla on kyllä tarkoituksena päivittää listaa tämän vuoden aikana. Haastava tehtävä kyllä ja ainakin minulle, sillä itse olen aika ullalla kirjallisuuden uusimmista tuulista, sillä viihdyn itse niin visusti pölyisten vanhojen kirjojen parissa.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Jee, hauskaa! Kiva, että täällä on oikeasti olemassa myös niitä, joilla on ollut mahdollisuus se suorittaa, eikä vain niitä, jotka ovat jääneet haikailemaan sen mahdollisuuden perään!:)

   Poista
 5. Tämä on niin hauska idea ja mahtavaa, että jaksat innostua!
  Minulta on töissä kysytty, että eikö aikuisille ole mitään lukudiplomia ja en tiedä tilannetta nyt, mutta tuolloin ei tainnut haasteiden lisäksi olla varsinaisesti mitään vastaavaa! Aika tylsää. Ehkäpä jos itsellä osuu eteen pidempi työpätkä, niin voisi sellaisen kehitellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri kommentistasi! Ja tuohan on aivan huippuajatus, että jos kirjastot (tai jokin muu taho) järjestäisi myös aikuisille lukudiplomeita! Vaikka lukeminen onkin aikuiselle yleensä "vain" harrastus omaksi iloksi, kannustaisi diplomi varmasti monia, varsinkin tavoiteorientoituneita lukijoita aktiivisempaan ja myös mielekkäämpään lukemiseen. Itse ainakin olen sellainen tavoiteorientoitunut ihminen, joka kaipaa myös ulkoista motivaatiota, ja juuri siksi minua inspiroi tällainen ajatus lukudiplomista.

   Poista
 6. Mikä mainio idea Anna! :) Ihanaa heittäytymistä opettajan roolista takaisin opiskelijan kenkiin :) Pääset varmasti vaihtamaan ajatuksia muiden diplomia suorittavien opiskelijoiden kanssa.
  Harmi, ettei minun koulussani ollut tällaista mahdollisuutta aikanaan. Tai ammattikoulussa äidinkielen tunnit ovat vähäisiä ja yläkoulussa nuo kurssit menevätkin eri tavalla kuin lukiossa? Hauska tavoite kuitenkin sinulla kuluvaksi lukuvuodeksi, nauti lukemastasi :)

  VastaaPoista
 7. Kiva idea Anna! Minäkin voisin suorittaa aikuisten lukudiplomin ja tosiaan kirjastoissa voisi sellaisen järjestää. :)

  p.s. Blogissani on nyt kotimaisten tyttökirjojen arvonta!

  VastaaPoista